Başa Dön

 
   Anasayfa
   Firma Profili
   Email
   Forum Bülten
   Forum Bülten Arşiv
   Yayınlar
   Basında Forum
   Önemli Linkler
   
   Yurtiçi Fuarlar
   Yurtdışı Fuarlar
   Messe Berlin Fuarları
   Diğer Temsilcilikler
   Ülke Profilleri
   Destekler
   Site Haritası
   Arama
   Intro
   
Irak'a Amerikan müdahelesi dış ticaretimizi nasıl etkiler?
  Fikrim yok
  Olumlu
  Olumsuz

Diğer Anketler
 

Turkish     English











 
 
   
Hartum Uluslararası Fuarı
Hartum 20. Uluslararası Genel Ticaret ve Sanayi Ürünleri Fuarı
15-25 Ocak 2003 Hartum-SUDAN
Türkiye ulusal katılım organizasyonu
 

 

Neden Sudan?

Afrika’nın en büyük ülkesi olan Sudan, liberal bir dış ticaret politikası yürütmektedir. Dünyanın tüm ülkelerinden mal ithal eden ülkenin, ithalat tercihinde ürünün maliyeti en önemli unsur olarak yer almaktadır.

2000 yılı rakamlarına göre Gayri Safi Milli Hasıla’nın %39’u tarım, %17’si sanayi, %44’ü hizmet sektöründen oluşmaktadır.

Sanayileşmenin henüz başında olmasından dolayı, yatırımcı sıkıntısı duymaktadır. Yabancı yatırımcılara kredi tahsisi ve bir dizi teşvik uygulayan Sudan, kurulacak işletme için bedava yer tahsis etmekte, sermaye ve kar transferine de kısıtlama getirmemektedir. Ülkede, 5 yıla kadar vergiden muafiyet uygulanmakta, ayrıca tarım, petrol, altın, şeker, kağıt ve inşaat sektörleri yatırım yapılması gereken alanlar olarak görülmektedir.

2000 yılında petrol ihracatından 1.2 milyar dolar gelir elde eden Sudan, aynı dönemde %7 ‘lik bir büyüme oranı yakalarken, enflasyon oranını %8’e çekmeyi başarabilmiştir. Sudan’ın ekonomik performansı, üçüncü ülke firmalarının bu ülkeye yönelmesi sonucunu doğurmuş, Alcatel (Fransa), Siemens (Almanya), Talisman (Kanada), Lumndin (İsveç), OMV (Avusturya) gibi önemli firmalar bu ülkedeki yatırımlarını geliştirme yoluna gitmişlerdir. Diğer taraftan, Körfez ülkeleri ile Çin ve Malezya’nın da, Sudanlı firmalarla petrol sektöründe ortaklık kurma yoluna gittikleri gözlenmektedir.

Türkiye-Sudan Ticari İlişkileri

Türkiye’nin Afrika’ya açılım politikası kapsamında Sahra Güneyi Afrika ülkeleriyle ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi öncelikli hedefler arasında yer almaktadır. Söz konusu ülkelerin sahip oldukları zengin doğal kaynakların ve özellikle hidrokarbon ürünleri ihracının sağlayabileceği mal ve hizmet ithalatı imkanları, çeşitli altyapı projeleri bakımından önemli bir pazar oluşturmaya adaydır. Bu çerçevede, Doğu ve Güney Afrika Ülkeleri Ortak Pazarı (COMESA), Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi (IGAD) ile Sahel ve Sahra Devletleri Topluluğu gibi örgütlere de üye olan Sudan, geçen yıl başlatılan petrol ihracatından elde ettiği gelir ve sahip olduğu zengin petrol kaynakları nedeniyle bölgede önemli bir ekonomik cazibe merkezi oluşturmaya başlamıştır.

Afrika kıtasında en geniş topraklara sahip olan Sudan, özellikle tarım ve enerji sektörleri ile sınai alanda girişimcilere önemli iş olanakları sunmakta, kısa ve orta vadede planlanan çeşitli altyapı projelerinin, Sudan makamlarının Türkiye’ye yönelik müzahir tutumu da göz önüne alınarak, Türk müteahhitler için elverişli fırsatlar oluşturabileceği düşünülmektedir.

2000 yılı rakamlarına göre Sudan’ın Türkiye’nin toplam ihracatındaki payı %0,137 toplam ithalatındaki payı ise %0,009’dur.

Sudan’ın Türkiye’ye başlıca ihraç ürünleri susam tohumu, pamuk ve hayvan derileri olurken, Türkiye’den demir-çelik ürünleri, mekanik ve elektrikli makine aksam ve parçaları, baklagiller, mayalar, hububat, değirmencilik ürünleri, tekstil ve konfeksiyon ürünleri ithal etmektedir.

36 milyonu aşkın nüfusa sahip olan Sudan’ın ithal ettiiği ürünlerin başında gelen gıda maddeleri, işlenmiş mamuller, tıbbi malzemeler, kimyasal malzemeler, tekstil, makine ve teçhizat, buğday, çay, tütün, tekstil ve tekstil ürünleri alanında Türkiye’nin dünya genelinde iyi bir noktada olması nedeniyle, bu ülkeye ihracatımızı artırmamız kolay olacaktır.

Fuar Hakkında Bilgiler

Hartum 20. Uluslararası Genel Ticaret ve Sanayi Ürünleri Fuarı 15-25 Ocak 2003 tarihleri arasında düzenlenecektir. Fuarın Türkiye ulusal katılım organizasyonu, T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın verdiği 24.4.1995 tarih, 5 numara, A sınıfı Yeterlilik Belgesi’ne istinaden Forum Fuarcılık A.Ş. tarafından gerçekleştirilmektedir.

Sudan Serbest Bölgesi’nde düzenlenen fuara kalite standardı olan her ürünle katılmak mümkündür.

Fuarda Sergilenebilecek Ürünler

Müteahhitlik ve mühendislik hizmetleri, petrol ürünleri, yapı malzemeleri, inşaat malzemeleri, vinç ve konveyor bandı, petrol-doğalgaz sanayi ekipmanları, su pompaları, kompresör, telekomünikasyon teçhizatı, elektrik direkleri, iletim hatları, aydınlatma elemanları, kablolar, jeneratör, güç iletim sistemleri, klima, duy-akım anahtarları, sigorta, fiş, priz, elektronik malzemeler (TV, video, müzik seti), bilgisayar ve ekipmanları, telefon ve telefon santralı, otomobil, otobüs, minibüs, kamyon, kamyonet, ambulans, her türlü oto yan sanayi ürünü, oto aksesuvarları, araç teçhizatları, römork ve çekerler, iç-dış lastikler, iş makineleri, imalat makineleri, değirmen makineleri, ahşap işleme makineleri, metal işleme makineleri, kaynak makineleri, makine yedek parçaları, kapı-pencere doğrama makineleri, bakliyat, hububat, ekmeklik buğday, un, salça, çay, şeker, şekerleme, dondurulmuş gıda, bisküvi, çikolata, sıvı yağ-margarin, maya, baharat, taze meyve-sebze, kuru ve kurutulmuş meyve, kabuklu meyve, kuruyemiş, sulama ekipmanları, ambalaj makineleri, gıda makineleri, tarım makineleri, soğutma makineleri, dondurma makineleri, hidrolik makine ekipmanları, sabun-deterjan gibi temizlik malzemeleri, kozmetik ürünler, kâğıt, defter, kalem vb. kırtasiye malzemeleri, okul gereçleri, ofis araçları, tıbbi cihazlar, ortopedik ürünler, medikal malzeme, hastane ekipmanları, süs eşyaları, kadın, erkek ve çocuk giyim eşyaları, çorap, iç çamaşır, gömlek, pantolon, kumaş, spor ayakkabı, ayakkabı malzeme ve aksesuvarları, deri hammaddeli ürünler, kaliteli deri ürünleri, ev tekstil ürünleri, ev ve büro mobilyaları, halı, plastik masa, sandalye, mutfak eşyaları, otel ekipmanları, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi dayanıklı tüketim malları.

Katılım Ücreti ve Ödeme Şekli

Tüm hizmetler dahil m² ücreti = 400 ABD Doları

En küçük stand 12 m²dir.

KOBİ, Sektörel Dış Ticaret Şirketleri ve Kalkınmada Öncelikli Yöreler’de yerleşik firmalar, fuar katılım ücretinin yüzde 20’sini sözleşmeyle birlikte, geri kalanını devlet desteği çıktığında ödeyecektir.
Diğer firma ve kuruluşlar ise, katılım ücretinin yüzde 20’sini sözleşmeyle birlikte, yüzde 30’unu fuar tarihine kadar, geri kalan yüzde 50’sini de devlet desteği çıktığında ödeyecektir.

Ödemelerde, yapıldığı günün ABD Doları karşılığı T.C. Merkez Bankası Efektif Satış Kuru esas alınmaktadır.

Ödemelerin yapılabileceği banka hesap numaraları

Banka TL Hesabı USD Hesabı
Garanti Bankası Ankara Şubesi 6299812 9099538
İş Bankası Ankara Meşrutiyet Şubesi 541604 638737

Katılım Ücretine Dahil Hizmetler

Stand konstrüksiyonu, her 3 m²ye 1 spot, 1 masa, 1 sandalye, 4 podes, stand alınlık yazısı, sergilenecek ürünlerin Türkiye-Hartum-Türkiye nakliyesi (kiralanan her bir m² için 0.15 m3 ve 40 kg. ürünün nakliyesi Forum A.Ş.’ye ait olup bu hacim ve ağırlıkları aşan her bir m3 için 250 ABD Doları + KDV ve 1 kg. için 1 ABD Doları + KDV katılımcı firma tarafından ödenecektir), gümrük işlemleri, nakliye sigortası, “Türk Katılımcılar Kataloğu”nda firma bilgilerine yer verilmesi, genel güvenlik ve temizlik hizmetleri.

Ekstra Malzeme Ve Hizmetler

Fuar katılım ücretine dahil malzeme ve hizmetler dışında talep edilecek video, bilgisayar, buzdolabı, ekstra yapı tesisat ve dekorasyon malzemeleri, hostes, tercüman vb. mal ve hizmetler bedeli karşılığı Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. tarafından sağlanacaktır.

KATILIMCILARA SAĞLANACAK DEVLET VE KOSGEB DESTEĞİ

a) KOBİ, Sektörel Dış Ticaret Şirketi niteliğini haiz veya “Kalkınmada Öncelikli Yöreler”de yerleşik firma ve kuruluşlara 20.000 ABD Doları’nı aşmamak üzere fuar katılım ücretinin % 80’i,

b) Diğer firma ve kuruluşlara 20.000 ABD Doları’nı aşmamak üzere fuar katılım ücretinin % 50’si devlet tarafından ödenecektir.

Ön Teşvik

Forum A.Ş., devletin vereceği ABD Doları bazındaki teşvik tutarını, firmalardan destek çıktıktan sonra tahsil edilecektir. Tahsilatta, ABD Doları bazındaki bakiye esas alınacaktır.

Türk Katılımcılar Kataloğu

“Türk Katılımcılar Kataloğu” 12x21 cm. boyutlarında kapağı renkli, iç sayfalar siyah-beyaz olarak basılacak ve İngilizce hazırlanacaktır. Katılımcı, profesyonel ziyaretçi ve Hartum’daki ilgili kurum-kuruluş ile ticari temsilcilere dağıtılacak kataloğa dileyen firma reklam verebilecektir.

Reklam Fiyatları

Arka Kapak Renkli 500 ABD Doları
Kapak İçleri Renkli 350 ABD Doları
İç Sayfalar Renkli 250 ABD Doları

Reklam filmleri firmalar tarafından gönderilmeli, çerçeveli reklam filmleri sayfa boyutundan birer cm. küçük hazırlanmalıdır.

Seyahat ve Konaklama

Fuara katılacak firma temsilcileriyle ziyaretçilerin seyahat ve konaklama işleri, Forum A.Ş.’nin kuruluşu olan 3F Turizm Seyahat Ltd. Şti. tarafından organize edilecektir.

Son Tarihler

Fuara katılmak için son başvuru tarihi : 29 Kasım 2002
Ürünleri teslim etmek için son tarih : 02 Aralık 2002