Konya İl Profili

 

Mevlana şehri olarak tanınan Konya, gerek ekonomik gerek sosyal açıdan bulunduğu bölgeyi etkileyen ve yönlendiren bir çekim merkezi konumundadır.

 


 

 

KONYA

TARİHİ VE COĞRAFİ DURUM
İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan ve 38.183 km² ile Türkiye'nin en büyük yüzölçümüne sahip ili olan Konya, Ankara, Aksaray, Niğde, Mersin, Karaman, Antalya, Isparta, Afyon ve Eskişehir'le komşudur.
Hititler, Frigyalılar, Kimmerler, Lidyalılar, Persler, İskender İmparatorluğu, Bergama Krallığı, Romalılar ve Bizanslıların yönetiminde kalan kent, Anadolu Selçuklu Devleti'ne başkentlik yapmıştır.

NÜFUS
1.943.757

İLÇELER
Merkez, Ahırlı, Akören, Akşehir, Altınekin, Beyşehir, Bozkır, Cihanbeyli, Çeltik, Çumra, Derbent, Derebucak, Doğanhisar, Emirgazi, Ereğli, Güneysınır, Hadim, Halkapınar, Hüyük, Ilgın, Kadınhanı, Karapınar, Karatay, Kulu, Meram, Sarayönü, Selçuklu, Seydişehir, Taşkent, Tuzlukçu, Yazlıhöyük, Yunak

KÜLTÜREL YAPI
Tümüyle bir Selçuklu kenti görünümündeki Konya'da, özellikle dini mimari eserler açısından çok zengin bir ildir. İlde birçok cami, medrese, zaviye ve külliye bulunmaktadır. Sırçalı Medrese, Tacül Vezir Medresesi ve Türbesi, İnce Minareli Medrese, Ali Gav, Küçük Karatay, Karatay ve İsmail Aka Medreseleri, Has Bey ve Nasuh Bey Darülhuffazları, Seydişehir Muallimhanesi, İplikçi Camisi ve Medresesi, Sadrettin Konevi Camisi ve Türbesi, Alaeddin Dursunoğlu, Selimiye, Kapı, Aziziye, Eşrefoğlu ve Pir Hüseyin Camileri, Sahip Ata, Karabaş Veli ve Lala Mustafa Paşa Külliyeleri, Akşehir ve Ereğli Ulucamileri, Mevlana Türbesi ve Dergâhı, Nasreddin Hoca Türbesi, Taş Mescit, Sırçalı Mescit, Karatay, Tahir ile Zühre, Altunkalem, Güdük Minare ve Küçük Ayasofya Mescitleri, Yusuf Ağa Kitaplığı, Seyyid Mahmud Hayran ve Şeyh Şahabeddin Zaviyeleri, Kızılviran, Sultan, Zazadin, Horozlu, Kadın, İshaklı ve Kuruçeşme Hanları, Rüstem Paşa Kervansarayı bunlar arasında sayılabilir.
Ayrıca, Konya Arkeoloji Müzesi, Karatay Çini Eserleri Müzesi, Konya Taş ve Ahşap Eserleri Müzesi, Konya Mezar Anıtları, Konya Etnografya Müzesi, Konya Mevlana Müzesi, Koyunoğlu Müzesi, Akşehir Taş Eserler Müzesi, Atatürk Müzesi, Ereğli Müzesi, İvriz Kaya Kabartması, Beyşehir Kalesi, Akmanastır, Hagia Eleni Kilisesi, Çatalhöyük, Bolat Örenyeri, Karahöyük, Kubadabad Sarayı Konya'daki önemli tarihi ve kültürel eserlerdir.
Çamlıköy, Yakamanastır, Kale Çamlığı, Huğlu, Karaburun ve Kızılcaören Çamlığı, Orman İçi Dinlenme Yerleri, Meram Bağları, Ilgın Kaplıcası da ilin görülmeye değer yerlerindendir.
Mevlana ve Sema törenleri, yerli ve yabancı birçok turisti Konya'ya çekmektedir.
Marco Polo, dünyadaki en kaliteli ve en güzel halıların bu bölgede yapıldığını kaydetmiştir.




 

Bugün sanayi ve ticarette merkezi duruma gelmiş olan Konya'da 1970'li yıllarda imalat sanayi yatırımları büyük bir ivme kazanmış ve devam eden süreçte üretim profili çeşitlenerek gelişmiş ve organize sanayi bölgeleri kurma gereği ortaya çıkmıştır.

Konya'da ilk organize sanayi bölgesi 1971 yılında il merkezinde kurulmuştur. Daha sonraki yıllarda bu organize sanayi bölgesini ikinci, üçüncü ve dördüncü organize sanayi bölgeleri izlemiştir. Bugün Konya'da üçü faal, biri kurulma aşamasında ve biri de özel olmak üzere toplam beş adet organize sanayi bölgesi bulunmaktadır.

Özellikle son yıllarda önemli bir gelişim süreci yaşayan Konya, ülkenin en önemli tarım şehri olarak anılırken, bugün adından sanayileşme alanındaki gelişmeleriyle söz edilmektedir. Tarıma bağlı sanayinin beraberinde diğer kollarında geliştiği Konya sanayinde mevcut sektör çeşitlenmiş ve oldukça geniş üretim yelpazesine sahip bir konuma gelmiştir.

Konya'daki sanayi bölgelerinde faaliyette bulunan firmaların sektörel dağılımına bakıldığında ilk sırada otomotiv yan sanayi göze çarpmaktadır. Bu sektörde faaliyet gösteren firmalar Türkiye'de mevcut otomobil fabrikalarına ve yurt dışına satış yapmaktadır. Türkiye'nin önde gelen subap, motor, piston ve gömleği, krank, dişli ve conta sanayileri Konya'da bulunmaktadır. İkinci sıradaki makine yedek parça sanayini, ziraat aletleri imalat sanayi ile kağıt ve ambalaj sanayi takip etmektedir. Konya sanayi belli tür ürünlere dayalı olmayıp oldukça geniş bir sektörel alanda üretim yapmaktadır.

Konya bugün Türkiye'nin sayılı sanayi merkezleri arasında yer almaktadır. Türkiye'de yeni sanayi bölgeleri kurmada öncü konuma sahip olan Konya, yatırımlar için gerekli olan alt yapı problemlerinin çoğunu çözümlemiş ve işletmeler için gerekli olan kalifiye iş gücü konusunda büyük mesafeler kat etmiştir. %99'luk bölümünün küçük ve orta boy işletmelerden oluşmuş olması nedeniyle bugün bir KOBİ cenneti diyebileceğimiz Konya, ekonomiye sağladığı ciddi katma değer ile ülke sanayisinin önemli bir ili haline gelmiştir.

Konya Sanayi Odası'nın 837 üyesi arasında gerçekleştirdiği "Konya Sanayi Envanter Araştırması" sonuçlarına göre;

** Araştırmaya katılan sanayicilerin makine ve teknolojik alt yapılarının yeterli olduğu söylenebilir. İşletmelerin %40'ında özellikli makine ve ekipman bulunmaktadır. Bunlar yeni teknolojinin ürünleridir.

** Araştırmaya katılan 837 işyerinde 27.556 eleman çalışmaktadır. Bu işyerleri yeni bir yatırım yapmadan şu andaki kapasiteleriyle 53.483 eleman istihdam edebilecek büyüklüktedir. Mevcut durumda Konya'daki özel işletmelerin istihdam kapasitesi %50'nin altındadır.

** İşyerlerinin %32.4'ü nitelikli eleman ihtiyacı olduğunu beyan etmiştir.

** Konya sanayinde işletmelerin %36.7'si ihracat yapmaktadır. Bugüne kadar ihracat yapmamış bir çok işadamının ihracat girişimi içinde olduğu görülmüştür. İşletmelerin dünyanın hemen her bölgesine ürün gönderdikleri, ancak Avrupa, Ortadoğu ve Afrika ülkelerinin en çok ihracat yapılan ülkeler olduğu anlaşılmıştır.
 

İhracat yapılan ülkeler

Sayı

%

Cevapsız

63

5,9

İhracat yapmıyor

508

47,6

Avrupa ve Balkanlar

154

14,4

Kuzey Amerika

23

2,2

Asya

9

0,8

Türki Cumhuriyetler

40

3,7

Uzak Doğu

14

1,3

Afrika

92

8,6

Ortadoğu

124

11,6

Rusya

28

2,6

KKTC

9

0,8

Güney Amerika

4

0,4

Toplam

1068

100.0

 

** Araştırma yapılan 837 işletmenin yıllık toplam ihracat tutarı 187 milyon dolardır. İhraç kayıtlı olarak satılan ürünlerin tutarlarını da eklediğimizde bu rakamın 300 milyon dolar civarında olduğu görülmektedir. Ayrıca 30 işletmenin üretimlerinin %75 ila %100'ünü ihraç ettikleri ortaya çıkmıştır.

** Konya sanayinin ithalatı yıllık toplam 105 milyon dolardır. Bu rakam ihracatın üçte biri kadardır.

Kaynak: Konya Sanayi Odası