LİBYA'DA İKİ FUAR: TRABLUS VE BİNGAZİ

Nisan'da Trablus, Eylül'de Bingazi

 

İhracatçılarımızı cazip ve doğru pazarlara götürmeyi ilke edinen Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş., Türkiye'nin Afrika'ya açılma politikası doğrultusunda 2003 yılında Libya'da iki fuar organizasyonu gerçekleştiriyor.
 

 

 

Ayrıca Libya'nın ikinci büyük kenti Bingazi'de Türk ürünlerine diğer ülke ürünlerinden daha fazla önem verilmekte, Bingazi Ticaret, Sanayi ve Ziraat Odaları Birliği, Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesi için her türlü desteğe hazır olduklarının vurgusunu yapmaktadır" şeklinde konuştu.

Trablus'ta 2-12 Nisan tarihlerinde düzenlenen fuara Türkiye 1000 m²den büyük alanda katılacak. Trablus Uluslararası Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilecek fuara 2002 yılında 41 ülkeden 1250 firma katılmış, Türkiye'den ise 1080 m²'lik alanda 32 firma ürünlerini sergilemişti.

Nakliye ve gümrük işlemleri dahil m² fiyatı 350 ABD Doları'ndan satılan fuara katılan firmalara devlet ve KOSGEB de % 50 ile 80 arasında değişen oranlarda destek veriyor. Trablus fuarına katılmak isteyen firmaların en geç 21 Şubat tarihine kadar Forum'a başvurması gerekiyor. Fuarla ilgili detaylı bilgi 0 312 419 19 32 nolu telefon veya www.forumfuar.com adresinden edinilebilir.


Sergilenmesinde Yarar Görülen Ürünler:

Fuarda şu ürünlerin sergilenmesinde fayda görülmektedir: Un, yağ ve salça gibi temel gıda maddeleri, helva, kuruyemiş, maya, bakliyat, yem katkı maddeleri, ekmek fırını, demir-çelik ürünleri, inşaat ve sıhhi tesisat malzemeleri, seramik ürünler, fayans, yer döşemeleri, mermer, tuğla, kiremit, alçı, çimento, prefabrik yapılar, yol yapım ve taş kırma makineleri, hafif nakliyat arabaları, binek arabaları, minibüs, kamyon, otomotiv yedek parçaları, akü, oto lastiği, klima ve soğutucular, hafif silahlar, savunma sanayi ile ilgili araç ve gereçler, telekomünikasyon ürünleri, elektrik malzemeleri, dayanıklı tüketim malları, ev aletleri (elektrikli ve elektriksiz), bilgisayar ve aparatları, ilaç ve tıbbi malzeme, ortopedik ürünler, haşere zehirleri ve pompaları, tekstil ürünleri, spor malzemeleri, ayakkabı, çanta, sabun, tuvalet kâğıdı ve diğer temizlik maddeleri, kozmetik ürünler, ev ve mutfak eşyaları, porselen ve cam ürünler, halı, mobilya, okul ve ofis araçları, kırtasiye malzemeleri, ziraat ve hayvancılıkta kullanılan malzemeler, fabrika ve atölyeler için gerekli malzeme ve aletler ile tarım makineleri.
 


Önce 2-12 Nisan 2003 tarihleri arasında başkent Trablus'ta düzenlenen Uluslararası Genel Ticaret ve Sanayi Ürünleri Fuarı'na Türkiye ulusal katılım organizasyonu yapacak olan Forum Fuarcılık, ardından Eylül ayı sonunda, en önemli ticaret merkezlerinden biri olan ve Afrika'nın diğer ülkelerine de açılma kapısı işlevini gören Bingazi'de, Bingazi Ticaret, Sanayi ve Ziraat Odası'nın desteğiyle Türk İhraç Ürünleri Fuarı organize edecek.

Mısır, Sudan, Çad, Nijer, Cezayir ve Tunus'la komşu olan Libya'nın, Kuzey Afrika bölgesine yönelik ihracat için önemli merkez olması nedeniyle bu yıl iki fuar organizasyonu yaptıklarını söyleyen Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. Genel Müdürü Bilgin Aygül, "Libya üzerinden Sahil ve Sahra Devletleri Topluluğu üye ülkelerine ürün satmak daha kolaydır. Merkezi Trablus'ta bulunan Sahil ve Sahra Devletleri Topluluğu (SIN-SAD), Cibuti, Gambiya, Burkina Faso, Senegal, Çad, Mali, Nijer, Sudan, Eritre, Orta Afrika Cumhuriyeti'nden oluşmaktadır. Mısır ve Tunus'un gözlemci olarak katıldığı bu topluluk, ilerde Avrupa Birliği'nde olduğu gibi gümrük birliğini gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır. SIN-SAD, Afrika Birliği'ne ilk adım olarak değerlendirilmektedir " dedi.

Aygül, yüzölçümünün sadece % 1'inin sulanabildiği Libya'nın, tarımsal ürünlerde kendi kendine yeterli hale gelmek için sulanabilir tarım arazisinin artırılmasını hedeflediğini kaydederek, bu amaçla uygulanmaya başlanan ve önemli bir kısmı biten "Büyük Suni Nehir Projesi"nin 30 milyar dolara mal olacağı, yapımına 2002'de başlanan üçüncü bölümün 10 yılda tamamlanmasının beklendiğini vurgulayarak, firmalarımızı böylesine önemli bir projeden pay almaya çalışmaya çağırdı.

Forum A.Ş. Genel Müdürü Bilgin Aygül, "Halen 5000 Türk işçinin çalıştığı Libya'yla Türkiye arasında tarihi-kültürel bağlar bulunmaktadır.

Libya'dan ham petrol, kimyasal ürünler ve deri ithal eden Türkiye, bu ülkeye başta tekstil ve gıda maddeleri olmak üzere inşaat malzemeleri, beyaz eşya ve elektrikli cihazlar satmaktadır. Türk mallarının kalite-fiyat açısından cazip olması nedeniyle özellikle beyaz eşya, tekstil-konfeksiyon ürünleri, mutfak eşyaları, temizlik maddeleri Libya pazarında her zaman alıcı bulmaktadır" diyerek, "Libya, Türkiye'ye ve Türk ürünlerine verdiği önemi, uzun aradan sonra 2001 ve 2002'de İzmir Enternasyonal Fuarı'na geniş katılım yaparak göstermiştir. Yine, uzun zamandır Türk menşeli ürünlerin girmesinin yasak olduğu Trablus Limanı'ndan Türk ürünlerinin girişinin serbest bırakılması, verilen önemin diğer bir göstergesidir.