Bu fuarlar çok konuşulacak

2003 yılında Irak'ta 7 ayrı fuar

 

Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. 2003 yılında Irak'ın kapısını yedi ayrı fuarla açacak. Kasım ayında düzenlenecek Bağdat 36. Uluslararası Fuarı dışında kalan tüm fuarların organizasyonunu Forum A.Ş. üstleniyor.
 

 


 

 



Autoshow 2003 Bağdat

Otomotiv ve otomotiv yan sanayi için de önemli bir pazar niteliği taşıyan Irak'ta 1999 yılından bu yana önemli oranlarda otomobil ve jeep ihracat etmesi dikkat çekerken, Irak Ticaret Bakanlığı'na bağlı GAMCO firmasının ticari taksilerin yenilenmesine ilişkin çalışma başlattığı belirtildi. Söz konusu program kapsamında iki yıl içerisinde değişik kategorilerde 150.000 araç alınacağı tahmin edilirken, kamu araçlarının da yenileneceği ifade ediliyor.

2-6 Haziran 2003 tarihleri arasında Bağdat Fuar Merkezi'nde düzenlenecek olan fuarda; otomobiller, otomobil aksesuvarları, otomobil yedek parçaları, ticari taşıtlar, motosikletler, karavan, karavan yedek parçaları ve aksesuvarları, otomobil tamir araçları, araba lastikleri, kamyonlar, ağır yük vagonları, petrol istasyonları ekipmanları, otomobil servisleri, otomobil temizlik malzemeleri, test teknolojileri, ölçüm cihazları, depolama teknolojileri, fabrika teçhizatları, lastik servisleri, yenileme teçhizatı, araba cilaları ve çevre koruyucu cihazlar sergilenebilecek.

Fuara son başvuru tarihi 2 Mayıs 2003.




Ambalaj sektörü Bağdat'ta

Bağdat Fuar İdaresi ile Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş.'nin organize ettiği Packing Expo 2003 Bağdat Uluslararası Paketleme Teknolojileri, Makineleri Ekipmanları ve ve Malzemeleri Fuarı da 21-25 Mayıs 2003 tarihleri arasında Bağdat'ta gerçekleşecek.

Fuar, Bağdat Uluslararası Fuar Merkezi'nde, Irak Sanayi ve Madenler Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı himayelerinde, Arap Gıda Sanayi Federasyonu, Arap Kağıt Sanayi, Baskı ve Ambalaj Federasyonu ve Ulusal Kağıt ve Ambalaj Merkezi destekleriyle düzenleniyor.

Fuar kapsamında ambalaj sektöründe bulunulan nokta ve gelecekte kullanılacak modern teknolojiler, sektörde ortak yatırım alanları, ambalaj ve ambalajlama sektöründe yeni tasarımlar gibi konularda seminerler de düzenlenecek. Iraklı sanayici ve işadamlarıyla işbirliği ve ortak yatırım imkanları yaratması beklenen fuar, Irak'ta ambalajlama sistemine ilişkin fikir alışverişinde bulunma fırsatını da sunacak.

Toplam 8 holde 15.000 m²'lik alanda açılacak fuarı Iraklı yetkililerin yanında Irak'a iş yapan ülkelerin işadamlarının da ziyaret etmesi bekleniyor.

Sergilenebilecek ürünler

Ambalaj, makine ve ekipmanları, blister, ambalaj makineleri, ambalaj maddeleri, vakum ambalaj, koli bantlama, hacim ağırlığı ile dolum makineleri, daimi doldurma makineleri, doldurma ve kapatma makineleri, dolum sistemleri, Ink-Jet sistemleri, strech filmler, kağıt poşetler, baskı sistemleri, paketleme sistemleri, otomatik etiketleme, shrink, plastik enjeksiyon sistemleri, matbaa mürekkepleri, çemberleme makineleri, tamamen sarma makineleri, grup paketleri ayırtmada kullanılan makineler, sıkıştırma, folyo makineleri, kapsül makineleri, etiketleme makineleri, ambalajlama malzemelerinin özel korunması için kullanılan makine ve teçhizatlar, manuel ambalajlama işlerine yardımcı makine ve ekipmanlar, ambalajlama ürünleri ve malzemelerinde otomatik besleme için kullanılan makine ve ekipmanlar, tarama-kontrol ve inceleme makine ve ekipmanları, şekerleme ürünlerinin üretiminde kullanılan planetler, ilaç üretim ekipmanları ve ambalajlama sistemleri, tarih yazma ve ambalajlama ekipmanları.




Sportshow 2003 Bağdat

Ticari alanda dünyanın gözde pazarlarından olan Irak, spor ve spor malzemeleri sektörü için de önem taşıyor. Uygulanan ambargo nedeniyle spor malzemelerine ihtiyaç duyan Irak'ın bu alanda ciddi alım yapacağı belirtiliyor. Fuar ile Irak halkının dünya sporlarını ve spor malzemelerini yakından tanıması da hedefleniyor.

2-6 Haziran tarihleri arasında Bağdat Uluslararası Fuar Merkezi'nde düzenlenecek olan Sportshow 2003 Baghdad Bağdat Uluslararası Spor ve Gençlik Fuarı, Irak Gençlik ve Spor Birliği, Irak Ulusal Olimpiyat Komitesi ve Irak Devleti Fuarcılık Şirketi işbirliği ile Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş., tarafından organize edilecek.

Fuarda açık alan sporları, malzemeleri ve etkinlikleri sergilenecek. Fuar kapsamında sporun gelişimi ve stratejileri ile ilgili gündemdeki konuların tartışıldığı konferanslar da düzenlenecek.




Bağdat 36. Uluslararası Fuarı

Forum A.Ş.'nin 2003 yılında Irak'ta Türkiye ulusal katılım organizasyonu ile katılım sağlayacağı tek fuar olma özelliğini taşıyan Bağdat 36. Uluslararası Genel Ticaret ve Sanayi Ürünleri Fuarı, 1-10 Kasım 2003 tarihleri arasında düzenlenecek. Geçen yıl 106 Türk firmasının katıldığı fuara önceki yıllarda olduğu gibi yine en büyük katılımı Türkiye'nin gerçekleştirmesi bekleniyor.

Forum Fuarcılık'ın 2003 yılında Irak'ta düzenleyeceği fuarlara ilişkin ayrıntılı bilgi 0 312 419 19 32 nolu telefondan veya www.forumfuar.com adresinden alınabilir.


Irak'ta 2003 yılında düzenlenecek fuarların tüm hizmetler dahil metrekare ücreti 350 Dolar olarak belirlenirken, en küçük stand 9 metrekare olacak.
 

Türkiye'nin en önemli ticari partnerlerinden olan Irak, 2003 yılında 7 ayrı fuarla Türk yatırımcıları ağırlayacak. Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş., 2003 yılında Irak'ın başkenti Bağdat'ta biri Türkiye ulusal katılım organizasyonu olmak üzere toplam 7 fuar organize edecek. Forum Fuarcılık, Irak'ta gerçekleştireceği organizasyonlarda sektör fuarlarına ağırlık verecek.

2003 yılı fuar takviminde İran'dan Suriye'ye, Mısır'dan Azerbaycan'a, Almanya'dan Sudan'a, Libya'dan Kamerun'a kadar uzanan pek çok ülkede fuar organizasyonu düzenleyecek olan Forum Fuarcılık, 7 ayrı fuarla da Irak pazarının kapılarını Türk ihracatçıları için aralayacak. 1-10 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek Bağdat 36. Uluslararası Genel Ticaret ve Sanayi Ürünleri Fuarı dışında kalan tüm fuarların organizasyonunu Forum A.Ş. üstleniyor.

Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. Genel Müdürü Bilgin Aygül, Irak'ın dünyanın ikinci büyük petrol rezervine sahip ülke konumunda bulunduğunu belirterek, yaşanan ambargoya rağmen halen yıllık 20 milyar dolar tutarında petrol ve petrol ürünü ihraç edebildiğini vurguladı. Irak'ta Körfez Savaşı sonrasında gördüğü hasar nedeniyle pek çok sanayi tesisinin düşük kapasitede çalıştığını kaydeden Aygül, özellikle petrol üretim tesisleri ile rafinerilerin rehabilite edilmesi ve yeni sahaların geliştirilmesi için yatırıma ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin son yıllarda yeniden büyüme kaydettiğini ifade eden Aygül, "Irak, Petrol Karşılığı Gıda Programı (MOU) çerçevesinde yaptığı alımlarda Türkiye'yi öncelikli ülke ilan etmiş ve Türkiye, Rusya ve Suriye'nin ardından Irak ile en fazla kontrat imzalayan üçüncü ülke konumuna yükselmiştir. Sadece 2002 yılı için Türk firmalarının 1.1 milyar dolarlık kontrat stoğunun bulunduğu belirtilmektedir. 2001 yılında Türkiye'nin Irak'a yaptığı ihracat bir önceki yıla oranla yaklaşık %100 artarak 870 milyon dolar seviyesine ulaşmıştır. İmzalanan sözleşmeler bazında Türk firmalarının payı, %5,7 ile programın başladığı tarihten itibaren en yüksek düzeyine ulaşmış durumdadır" diye konuştu.

Bölgede önümüzdeki yıllarda istikrarın bozulmaması halinde gelecek üç yılda Irak'a ihracatımızın yıllık 3 milyar dolar düzeyine ulaşabileceğini dile getiren Aygül, Türk yatırımcılar açısından bu rakamın büyük bir fırsat olduğunu ifade etti.

Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş.'nin Irak'ta 1995 yılından bu yana fuar organizasyonu düzenlediğini hatırlatan Aygül, Irak pazarında 8 yıllık deneyimlerinin bulunduğunun altını çizdi.

Alımlarda fuara katılan firmalara öncelik

Iraklı hükümet yetkililerinin mal alımlarında Irak'ta düzenlenen fuarlara katılan firmalara öncelik verdiğine dikkat çeken Aygül, "Iraklı yetkililer, Irak'ta düzenlenen fuarlara katılmayan firmalardan mal alımı yapmama konusunda hassasiyet göstermektedirler. Irak Ticaret Bakanı Mehdi Salih, Bağdat 35. Uluslararası Genel Ticaret ve Sanayi Ürünleri Fuarı'nda bu konudaki kararlılıklarını dile getirmiştir. Irak ile iş yapmak isteyen firmalarımızın fuarlara katılması bu açıdan da önem kazanmaktadır" dedi.

Geçen yıl Irak'ta Bağdat 4. Türk İhraç Ürünleri Fuarı, Bağdat 4. İlaç ve Tıbbi Malzeme Fuarı ve Bağdat 35. Uluslararası Genel Ticaret ve Sanayi Ürünleri Fuarı'nın organizasyonlarını gerçekleştirdiklerini belirten Aygül, "Bağdat 4. Türk İhraç Ürünleri Fuarı'nı toplam 6000 m² iç alan ve 1000 m² dış alanda gerçekleştirdik. Fuara 162 firmamız katıldı. Bağdat 4. İlaç ve Tıbbi Malzeme Fuarı'na 31, Bağdat Uluslararası Genel Ticaret ve Sanayi Ürünleri Fuarı'na 106 firmamız katılarak Bağdat'ta önemli iş bağlantılarına imza attı" dedi.

Bu yıl Irak'ta sektörel fuarlara ağırlık vereceklerini ifade eden Aygül, ilk fuarın 24-27 Mart 2003 tarihlerinde Bağdat 5. İlaç ve Tıbbi Malzeme Fuarı ile gerçekleşeceğini söyledi. Fuarın Irak Sağlık Bakanlığı binasında düzenleneceğini belirten Aygül, sağlık sektöründe üretim yapan firmaların, Irak'ın bu alanda önemli bir potansiyeli bulunması nedeniyle fuara büyük ilgi gösterdiğini dile getirdi.




Türk İhraç Ürünleri Fuarı 5 yaşına giriyor

12-16 Mayıs 2003 tarihleri arasında Turkish Expo 2003 Bağdat-Bağdat 5. Türk İhraç Ürünleri Fuarı'nı organize edeceklerini kaydeden Aygül fuara ilişkin şu bilgileri verdi:

"Turkish Expo 2003-Bağdat 5. Türk İhraç Ürünleri Fuarı, Bağdat Uluslararası Fuar Merkezi'nde 10, 11 ve 14 no'lu hollerde düzenlenecektir. Fuar, kapalı ve açık olmak üzere toplam 10.000 m² alanda gerçekleştirilecektir. İlk iki gün sadece resmi görevliler ile işadamlarına, son üç günü halka açık olacak fuar, 09.00-13.00 ve 17.00-20.00 saatleri arasında gezilebilecektir."
Fuara, holdingler, dış ticaret şirketleri ile inşaat-elektrik-elektronik, otel ekipmanları, dayanıklı tüketim malları-mobilya, makine-tarım, tekstil-deri-konfeksiyon alanlarında faaliyet gösteren firmaların katılabileceğini belirten Aygül, fuara devlet ve KOSGEB desteğinin bulunduğunun altını çizdi.

Fuarda sergilenebilecek ürünler
Müteahhitlik hizmetleri, yapı malzemeleri, inşaat malzemeleri, petrol-doğalgaz sanayi ekipmanları, telekomünikasyon teçhizatı, elektrik direkleri, iletim hatları, aydınlatma elemanları, kablolar, jeneratör, güç iletim sistemleri, klima, duy-akım anahtarları, sigorta, fiş, priz, elektronik malzemeler (TV, video, müzik seti), bilgisayar ve ekipmanları, telefon ve telefon santralı, cep telefonu ve aksesuvarları, otomobil, otobüs, minibüs, kamyon, kamyonet, ambulans, her türlü oto yan sanayi ürünü, oto aksesuvarları, araç teçhizatları, römork ve çekerler, iç-dış lastikler, iş makineleri, imalat makineleri, değirmen makineleri, ahşap işleme makineleri, metal işleme makineleri, kaynak makineleri, kapı-pencere doğrama makineleri, bakliyat, hububat, ekmeklik buğday, un, salça, çay, şeker, şekerleme, dondurulmuş gıda, bisküvi, çikolata, sıvı yağ-margarin, maya, baharat, taze meyve-sebze, kuru ve kurutulmuş meyve, kabuklu meyve, kuruyemiş, alkollü ve alkolsüz içecekler, sulama ekipmanları, ambalaj makineleri, gıda makineleri, tarım makineleri, soğutma makineleri, dondurma makineleri, sabun-deterjan gibi temizlik malzemeleri, kozmetik ürünler, kâğıt, defter, kalem vb. kırtasiye malzemeleri, ofis araçları, tıbbi cihazlar, ortopedik ürünler, medikal malzeme, süs eşyaları, kadın, erkek ve çocuk giyim eşyaları, çorap, iç çamaşır, gömlek, pantolon, kumaş, spor ayakkabı, ayakkabı malzeme ve aksesuvarları, deri hammaddeli ürünler, kaliteli deri ürünleri, ev tekstil ürünleri, ev ve büro mobilyaları, halı, plastik masa, sandalye, mutfak eşyaları, otel ekipmanları, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi dayanıklı tüketim malları.



Food & Food Processing

Öte yandan Forum A.Ş., 21-25 Mayıs tarihleri arasında Food & Food Processing Bağdat Uluslararası Gıda ve Gıda Sanayi Ürünleri Fuarı'nın organizasyonunu düzenleyecek. Fuarda şu ürünler sergilenebilecek:

"Gıda maddeleri, içecekler, gıda işleme teknolojileri, gıda işleme makineleri, catering, kalite kontrol, fırın ekipmanları, biracılık, dolum fabrikaları, süt teknolojileri, şekerleme makineleri, etiketleme teknolojileri, et işleme makineleri, soğutma, test teknolojileri, laboratuar teknolojileri, temizlik teknolojileri, kesim makineleri, gıda ham maddeleri, et ürünleri, meyveler, sebzeler, salata yağları, su işleme teknolojileri, tarım makineleri, sulama fabrikaları, yem maddeleri, damızlık sığırlar, kümes hayvanları, tohumlar, meyve işleme teknolojileri, lüks gıda maddeleri, sebze işleme teknolojileri, saklama ekipmanları, test ekipmanları, ölçme sistemleri, buz makineleri, klima bağlantı sistemleri, ısıtıcılar, restoran ekipmanları, sanayi tipi buzdolapları ve derin dondurucular, diyet ürünleri."