İran pazarına
Tahran Uluslararası Sanayi Fuarı'yla girin

 

Türkiye'nin önemli ticari partnerlerinden İran, ihracatçılar için cazibe merkezi olmayı sürdürüyor. Türk yatırımcıların İran pazarıyla tanışabilmesi için 2-6 Ekim 2003 tarihleri arasında düzenlenecek Tahran Uluslararası Sanayi Fuarı önemli fırsat yaratıyor.

 

Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş., ihracatçılara Türkiye'nin yakın komşusu ve önemli ticari partnerlerinden olan İran'da yatırım şansı yaratmayı sürdürüyor. İran'ın başkenti Tahran'da 2-6 Ekim 2003 tarihleri arasında düzenlenecek Tahran Uluslararası Sanayi Fuarı'nda tarım ekipmanlarından otomobil ve oto yedek parçalarına, makineden mühendislik hizmetlerine kadar çok sayıda ürün ve hizmet sergilenebilecek.

İran ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin büyümesi ve son dönemde iki ülke arasında gelişen siyasi ilişkiler, İran'ı Türk yatırımcılar için önemli bir cazibe merkezi haline getirdi. İran pazarının ekonomik açıdan Türkiye için önemine değinen Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. Genel Müdürü Bilgin Aygül, "Gerek Türk, gerekse İran hükümet yetkililerinin yapılan görüşmelerde iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesi için yatırımcılara çağrıda bulunması, ilişkilere yeni bir boyut kazandırmıştır. İran'a, 2000 yılında 236 milyon dolar olan ihracatımız 2001 yılında 360 milyon dolar seviyesine çıkarak ciddi bir büyüme sergilemiştir. Bütün bu rakamlar, İran pazarının Türk ihracatı ve ihracatçıları açısından yalnızca kısa vadede değil, uzun vadede de ne denli önem taşıdığını göstermektedir" dedi.

İran pazarında 8 yıllık deneyim

İki ülke arasında karşılıklı olarak düzenlenen Ticaret Heyeti gezileri ve fuar organizasyonlarının da ortak yatırım, teknolojik işbirliği ve ortak paylaşım modelinin uygulanması açısından önem taşıdığına dikkat çeken Aygül, bu açıdan yatırımcıların özellikle fuar organizasyonlarında yer almaları gerektiğini vurguladı. Forum A.Ş.'nin İran pazarındaki deneyim sahibi olduğunu kaydeden Aygül, "İran'da 1995 yılından bu yana düzenlenen fuar organizasyonlarının Türkiye ulusal katılım organizasyonunu gerçekleştiren Forum Fuarcılık, ihracatçılarımızın, özellikle KOBİ'lerimizin İran pazarına ulaşmalarına aracılık etmektedir" diye konuştu.

Tahran'da düzenlenen ve sektörel nitelik taşımayan tek fuar olma özelliğini koruyan Tahran Uluslararası Sanayi Fuarı'nı İran Ticaret Bakanlığı'na bağlı ve Türkiye temsilciğini Forum Fuarcılık'ın yürüttüğü Iran International Exhibitions Co. organize ediyor. Tüm hizmetler dahil metrekare ücreti 350 ABD doları olan fuara %50 ve %80 arasında değişen oranlarda devlet desteği de veriliyor.


Tahran'da sektörel fuarlar

Yaklaşık 70 milyonluk nüfusuyla ciddi bir alım potansiyeline sahip olan İran pazarına girmek için başkent Tahran'da düzenlenen sektörel fuarlar, büyük önem taşıyor.

İran Ticaret Bakanlığı'na bağlı Iran International Exhibitions Co. (T.I.E.C.) tarafından Tahran Fuar Alanı'nda düzenlenen fuarlara, T.I.E.C.'in Türkiye temsilciliğini yürüten Forum Fuarcılık A.Ş. tarafından bireysel katılım organizasyonu gerçekleştiriliyor.

Farklı sektörlere İran pazarına girme fırsatı verecek fuarlar şöyle:

  • HOTEC 2003
    Tahran 3. Uluslararası Turizm, Seyahat,
    Otel ve Catering Ekipmanları Fuarı
    10-14 Haziran 2003
     

  • 5TH T.I.A.F.
    Tahran 5. Uluslararası Otomotiv Fuarı
    1-5 Temmuz 2003
     

  • TEHRAN CON FAIR 2003
    Tahran 3. Uluslararası İnşaat ve Yapı Fuarı
    21-25 Ekim 2003
     

  • Tahran 12th Uluslararası Seramik, Porselen
    Banyo ve Mutfak Malzemeleri Fuarı
    21-25 Ekim 2003
     

  • Tahran 9th Uluslararası Tekstil ve Deri Makineleri Fuarı
    21-25 Ekim 2003
     

  • Tahran 13th Uluslararası Mobilya ve Dekorasyon Fuarı
    6-10 Ocak 2004
     

  • MEDEX 2004
    Tahran 4th Uluslararası Mobilya Makine,
    Ekipmanları ve Aksesuvarları Fuarı
    6-10 Ocak 2004