Türk yatırımcılara Moldova pazarı

İhracatçılara yeni pazarların kapılarını aralayan Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş., 2003 yılında bu pazarlara bir yenisini daha ekliyor. Moldova fuarcılık şirketi Moldexpo'nun Türkiye temsilciliğini yürüten Forum, 24-27 Nisan tarihlerinde Moldova'nın başkenti Kişinev'de Türk İhraç Ürünleri Fuarı'nı organize edecek.

Düzenlediği fuarlarla Türk ihracatçılarının yeni pazarlara girmesine aracı olan Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş., 2003 yılında da bu geleneği bozmuyor. Türk İhraç Ürünleri Fuarı zincirine Moldova'yı da ekleyen Forum Fuarcılık, 24-27 Nisan 2003'te Moldova'nın başkenti Kişinev'de Kişinev Türk İhraç Ürünleri Fuarı'nı organize ediyor.

Orta Avrupa ve BDT ülkeleri arasındaki konumu, Rusya, Romanya ve Ukrayna gibi pazarlara yakınlığı ve ucuz işgücü ile ön plana çıkan Moldova, bölgede önemli bir potansiyel taşıyan ülke olarak dikkat çekiyor. Özellikle gıda, dericilik, şarap üretimi, tütün, konserve, tekstil, tarım-sulama konularında yatırım yapma potansiyeli bulunan Moldova, bu sektörlerde faaliyet gösteren Türk firmaları için önemli bir fırsat niteliği taşıyor.

30 milyon dolarlık yatırım

Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. Genel Müdürü Bilgin Aygül, Turkish Expo 2003 Kişinev Fuarı'nın projelendirilmesine gerekçe olarak Moldova'nın Türk firmaları açısından zengin bir pazar potansiyeline sahip olmasını gösterdi. Moldova'da mevcut bulunan Türk yatırımlarına dikkat çeken Aygül, şunları söyledi:

"Moldova'daki toplam Türk yatırımları 30 milyon dolar seviyesindedir. Başlıca büyük yatırımlar; Gagavuz bölgesindeki sulama kanalları ve içme suyu şebekesi ile ilgili yatırım, bir Türk GSM firmasının Moldova'daki ikinci GSM operatörlük lisansı ile ilgili yatırımıdır. Bu firma önümüzdeki beş yıl içinde 105 milyon dolarlık yatırım yapmayı planlamaktadır. Bu büyük yatırımların yanı sıra tahıl ürünleri için çuval üretimi ve televizyon tüpü üretimi yapan Türk firmaları bulunmaktadır. Bazı Türk firmaları Moldovalı işadamlarına mobilya ve temizlik maddeleri satışı yapmak üzere temsilcilik vermişlerdir. Son dönemde bir Türk firması Moldova'da tekstil sektöründe yatırım yapmıştır."

Forum Fuarcılık'ın, 2002 yılından bu yana Moldova fuarcılık şirketi Moldexpo'nun Türkiye temsilciliğini yürüttüğünü ve bu kapsamda ülkedeki potansiyeli gözlemlediğini ifade eden Aygül, Kişinev Türk İhraç Ürünleri Fuarı'na firmaların büyük ilgi göstereceğine inandıklarını söyledi. Aygül, Türkiye'nin Moldova'ya ihraç ettiği ürünlerin başında örme eşya, temizlik malzemesi, plastikler, elektrikli makineler, meyve, alüminyum ürünleri ve demir-çelik ürünleri, kağıt-karton, kazanlar-makineler ve giyim eşyasının geldiğine de dikkat çekti.

24-27 Nisan 2003 tarihleri arasında Moldexpo Fuar Alanı'nda düzenlenecek Kişinev Türk İhraç Ürünleri Fuarı, ilk gün sadece profesyonel ziyaretçilere, diğer günler halka açık olacak. Fuarın son günü, Moldova'da tahakkuk edecek vergi, harç vb. giderlerin ödenmesi kaydıyla satış yapılabilecek.

Devletin %50 ile %80 arasında değişen oranlarda destek sağladığı fuarın tüm hizmetler dahil metrekare ücreti 250 ABD Dolar, nakliye-gümrük hizmetleri hariç metrekare ücreti 200 ABD Doları olarak belirlendi. En küçük standın 9 m² olduğu fuara son başvuru tarihi 28 Mart 2003.

Fuar için ne dediler?

Victor TVİRCUN
Moldova Cumhuriyeti
Ankara Büyükelçisi


Karadeniz'den Türkiye'ye komşu olan Moldova, Orta Avrupa ve BDT ülkelerine, özellikle Rusya, Romanya, Ukrayna gibi pazarlara yakınlığı nedeniyle Türk işadamları için önemli yatırım merkezlerinden biridir.

Başkentimiz Kişinev'de düzenlenecek Türk İhraç Ürünleri Fuarı'nın, Türk ve Moldovalı işadamlarının işbirliği için iyi bir zemin olacağına ve fuar katılımcılarının ülkemizde kalıcı ve güvenilir partner bulacağına inanıyorum.

Ülkemiz ve komşularımızla iş yapmak isteyen tüm firmaların fuara katılmalarını bekliyor, fuar öncesi, sırası ve sonrasında her türlü desteği sunacağımızı bilmelerini istiyor ve başarılar diliyorum.


Erol ÖZTÜRK
Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası
Yönetim Kurulu Başkanı

Moldova Türk İhraç Ürünleri Fuarı'nın Türkiye ile Moldova arasındaki işbirliği ve ticari ilişkilerin gelişmesi açısından olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyor ve fuarın faydalı olmasını temenni ediyorum.