Hartum Uluslararası Fuarı Türk yatırımcıları bekliyor

 

Sudan’ın başkenti Hartum’da 15-20 Ocak 2003 tarihlerinde düzenlenecek “Hartum 20. Uluslararası Genel Ticaret ve Sanayi Ürünleri Fuarı” yatırımcılar için önemli bir fırsat yaratıyor
 

 

Neden Sudan?

Afrika’nın en büyük ülkesi olan Sudan, liberal bir dış ticaret politikası yürütmektedir. Dünyanın tüm ülkelerinden mal ithal eden ülkenin, ithalat tercihinde ürünün maliyeti en önemli unsur olarak yer almaktadır.

Türkiye’nin Afrika’ya açılım politikası kapsamında Sahra Güneyi Afrika ülkeleriyle ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi öncelikli hedefler arasında bulunmaktadır. Bu çerçevede, Doğu ve Güney Afrika Ülkeleri Ortak Pazarı (COMESA), Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi (IGAD) ile Sahel ve Sahra Devletleri Topluluğu gibi örgütlere de üye olan Sudan, geçen yıl başlatılan petrol ihracatından elde ettiği gelir ve sahip olduğu zengin petrol kaynakları nedeniyle bölgede önemli bir ekonomik cazibe merkezi oluşturmaya başlamıştır.

2000 yılı rakamlarına göre Sudan’ın Türkiye’nin toplam ihracatındaki payı %0,137 toplam ithalatındaki payı ise %0,009’dur.

36 milyonu aşkın nüfusa sahip olan Sudan’ın ithal ettiiği ürünlerin başında gelen gıda maddeleri, işlenmiş mamuller, tıbbi malzemeler, kimyasal malzemeler, tekstil, makine ve teçhizat, buğday, çay, tütün, tekstil ve tekstil ürünleri alanında Türkiye’nin dünya genelinde iyi bir noktada olması nedeniyle, bu ülkeye ihracatımızı artırmamız kolay olacaktır.


Afrika’da önemli bir ekonomik cazibe merkezi haline gelen Sudan pazarına girmek isteyen yatırımcıları Ocak ayında önemli bir fuar bekliyor. Sudan’ın başkenti Hartum’da 15-20 Ocak 2003 tarihlerinde düzenlenecek “Hartum 20. Uluslararası Fuarı”nın Türkiye ulusal katılım organizasyonu Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. tarafından gerçekleştirilecek. Forum A.Ş., fuarı düzenleyen Sudan fuarcılık şirketi Sudanese Free Zones & Markets Co.’nin Türkiye temsilciliğini yürütüyor.

Forum A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Meral Dinçer, fuarın tüm hizmetler dahil m² ücreti 400 ABD Doları olarak belirlediklerini belirterek, “Firmalarımıza ödemede büyük kolaylık sağlayacağız. Devletin vereceği teşvik tutarını, firmalardan destek çıktıktan sonra tahsil edeceğiz. Bölgede önemli bir ekonomik cazibe merkezi haline gelen Sudan’daki fuara firmalarımızın büyük ilgi göstermesini bekliyoruz” dedi.

İzmir Enternasyonal Fuarı nedeniyle Türkiye’de bulunan Sudan Dış Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Abdel Gadir F. Osman da, fuara Türk firmalarını davet ederek, “Hartum Uluslararası Fuarı her türlü ürünün sergilendiği bir fuar. Geçen yıl bu fuara, 30 dolayında Türk firması katıldı. Bu yıl Türkiye’den 80 firma bekliyoruz” diye konuştu.

Fuarın, Sudan’ın tek uluslararası fuarı olduğunu kaydeden Osman, geçen yıl Hartum Fuarı’na 34 ülkeden 1200 firmanın katıldığını söyledi.

Hartum Uluslararası Fuar Alanı’nda düzenlenecek fuarda sergilenebilecek ürünler şöyle;
“Müteahhitlik ve mühendislik hizmetleri, petrol ürünleri, yapı malzemeleri, inşaat malzemeleri, vinç ve konveyor bandı, petrol-doğalgaz sanayi ekipmanları, su pompaları, kompresör, telekomünikasyon teçhizatı, elektrik direkleri, iletim hatları, aydınlatma elemanları, kablolar, jeneratör, güç iletim sistemleri, klima, duy-akım anahtarları, sigorta, fiş, priz, elektronik malzemeler (TV, video, müzik seti), bilgisayar ve ekipmanları, telefon ve telefon santralı, otomobil, otobüs, minibüs, kamyon, kamyonet, ambulans, her türlü oto yan sanayi ürünü, oto aksesuvarları, araç teçhizatları, römork ve çekerler, iç-dış lastikler, iş makineleri, imalat makineleri, değirmen makineleri, ahşap işleme makineleri, metal işleme makineleri, kaynak makineleri, makine yedek parçaları, kapı-pencere doğrama makineleri, bakliyat, hububat, ekmeklik buğday, un, salça, çay, şeker, şekerleme, dondurulmuş gıda, bisküvi, çikolata, sıvı yağ-margarin, maya, baharat, taze meyve-sebze, kuru ve kurutulmuş meyve, kabuklu meyve, kuruyemiş, sulama ekipmanları, ambalaj makineleri, gıda makineleri, tarım makineleri, soğutma makineleri, dondurma makineleri, hidrolik makine ekipmanları, sabun-deterjan gibi temizlik malzemeleri, kozmetik ürünler, kâğıt, defter, kalem vb. kırtasiye malzemeleri, okul gereçleri, ofis araçları, tıbbi cihazlar, ortopedik ürünler, medikal malzeme, hastane ekipmanları, süs eşyaları, kadın, erkek ve çocuk giyim eşyaları, çorap, iç çamaşır, gömlek, pantolon, kumaş, spor ayakkabı, ayakkabı malzeme ve aksesuvarları, deri hammaddeli ürünler, kaliteli deri ürünleri, ev tekstil ürünleri, ev ve büro mobilyaları, halı, plastik masa, sandalye, mutfak eşyaları, otel ekipmanları, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi dayanıklı tüketim malları.”