Turkish Expo 2002 Bakü ile ihracata taze kan

 
Kardeş ülke Azerbaycan, Turkish Expo 2002 Bakü Fuarı ile ihracatçılara kucak açıyor. Türkiye ile olan ekonomik ilişkilerine önem veren Azerbaycan, 3-6 Ekim 2002 tarihleri arasında düzenlenecek Bakü 6. Türk İhraç Ürünleri Fuarı ile ihracatçılarımıza yatırım şansı tanıyacak.
 

 

“Azerbaycan bağımsızlığını kazanmasından sonra, Türk işadamları Azerbaycan’a büyük ilgi duymuş temas ve ziyaretler başlamıştır. Özellikle bu ülkede fuarlar aracılığıyla petrol, telekomünikasyon, bankacılık ve sigortacılık, eğitim, basın-yayın, inşaat ve inşaat malzemeleri, ulaştırma, gıda, sağlık, imalat sanayii, tekstil ve konfeksiyon, taşımacılık, orman ürünleri, demir, çelik ve demir dışı metaller gibi sektörlerde faaliyet göstermeye başlamışlardır. Önceleri mal satmak ve mal almak için gelen firmalarımızın büyük kısmı artık üretime yönelik bir yapılanmaya gitmektedir.”

Yer altı ve yer üstü zenginliği, okuma yazma oranının yüksekliği ve işçilik ücretlerinin düşüklüğünün Azerbaycan’ı cazip kıldığını anlatan Dinçer, Azerbaycan’da hemen her sektörde 800’ün üzerinde Türk firmasının faaliyet gösterdiğine dikkat çekti. Dinçer, “İki ülke arasında ticari ve ekonomik alanda hukuki altyapı mevcuttur. Önemli olan bunlara işlerlik kazandırmaktır” diye konuştu.

Forum A.Ş.’nin 1996 yılından bu yana Azerbaycan’da fuar düzenlediğini kaydeden Dinçer, Forum Fuarcılık’ın Azerbaycan pazarında deneyimli olduğunu dile getirdi. Geçen yıl düzenlenen Turkish Expo 2001 Bakü fuarına 65 firma katıldığını, firmaların % 90 oranında iş bağlantısı gerçekleştirdiğini belirten Dinçer, Azerbaycan hükümet yetkililerinin de fuara yoğun ilgi gösterdiğini sözlerine ekledi.

2003’te Hometech Bakü

Öte yandan Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. 2003 yılında Bakü’de gerçekleştireceği fuar organizasyonuna sektörel nitelik kazandırıyor. Beyaz eşya, küçük ev aletleri vb. ürünler üzerinde faaliyet gösteren firmaların katılabileceği Hometech’03 Bakü, Bakü Uluslararası Ev Teknolojisi ve Dayanıklı Tüketim Malları Fuarı 11-15 Haziran 2003 tarihlerinde gerçekleşecek.


Türkiye’nin tarihsel ve kültürel bağlarla bağlı olduğu kardeş ülke Azerbaycan, 3-6 Ekim 2002 tarihleri arasında Türk ihracatçılarını ağırlayacak. Fuara katılan firmaların hem Azerbaycan pazarıyla tanışacak hem de Azeri işadamlarıyla ikili görüşmelerde bulunacak.

Azerbaycan Sahipkarlar Konfederasyonu’yla işbirliği yapılarak düzenlenecek Turkish Expo 2002 Bakü Fuarı’nın organizasyonunu Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. gerçekleştiriyor. Türk işadamlarının Azeri partnerleriyle bire bir görüşmesine ve iş bağlantıları yapmasına aracı olacak fuara, 50’yi aşkın firmanın katılması bekleniyor. Fuar Avrupa Oteli Sergi Sarayı’nda toplam 700 m² alanda gerçekleşecek ve 10.00 ile 19.00 saatleri arasında açık kalacak.

Bakü 6. Türk İhraç Ürünleri Fuarı kapsamında “Türkiye-Azerbaycan Ekonomik İlişkileri ve Azerbaycan’da Yatırım Olanakları” konulu konferans da verilecek. Konferansa Türkiye’den DTM Daire Başkanı Derviş Öztürk ve Azeri yetkililer katılacak.

Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Dr. Meral Dinçer, Azerbaycan’ın Türkiye’den aldığı ürünler arasında gıda, tekstil, mobilya, temizlik malzemesi, inşaat-makine ve malzemeleri, çeşitli makineler, elektronik eşya ve iletişim araçları ağırlıkta bulunduğunu söyledi. Türk işadamlarının son dönemde Azerbaycan’daki yatırımlarına hız kazandırdığını belirten Dinçer, “Türk yatırımcılar özellikle özelleştirme uygulamalarına ilgi duyuyorlar. Azerbaycan hükümeti de yabancı sermaye girişini hızlandırmak amacıyla çeşitli reformlar gerçekleştiriyorlar” dedi.

2001 yılında Türkiye’nin Azerbaycan’dan ithalatının 67.4 milyon dolar, ihracatının ise 148.2 milyon dolar olduğunu vurgulayan Dinçer, şunları söyledi: