Tekfen Dış Ticaret Irak pazarında iddialı
“2002 hedefimiz 40 milyon dolar”

 

Irak pazarında deneyimli firmalarımızın başında gelen Tekfen Dış Ticaret, 2002 yılı Irak pazar hedefini 40 milyon dolar olarak belirledi. Tekfen Dış Ticaret’in, Irak pazarında faaliyet gösteren 200’ü aşkın firma içerisinde % 20’lik pazar payı bulunduğunu belirten Genel Müdür Mete Paksoylu, Forum Bülten’in sorularını yanıtladı.

 

 

Türkiye'nin dış ticareti açısından Irak'ın konumu ve önemi nedir?

Körfez Savaşı öncesi Irak'a yaptığı ihracat 3,5 milyar dolara varan Türkiye, savaş süresince ambargo nedeniyle buraya yılda 40 milyon dolar civarında ihracat yapar duruma gelmişti. 1999 ve 2000 yıllarında Türkiye'nin Irak'a olan ihracatı 250-300 milyon dolar/sene olduğunu göz önünde tutarak, Tekfen Dış Ticaret A.Ş.'nin Irak pazarında faaliyet gösteren 200'ü aşkın firma içerisinde tek başına %10'luk bir Pazar payına sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

1999 yılında 8,5 milyar dolar olan Irak Devleti toplam ithalat değeri 2000 yılı için 14 milyar dolara yükselmiştir. Körfez krizi öncesi bu rakamlar çok daha yüksekti. Yanı başımızda bu değerlerde alım yapan Irak Devleti ile 90 öncesi ticaret hacmimiz şu an itibarı ile karşılaştırıldığında yapmamız gereken çok şey olduğunu göreceğiz.

Uzun dönemde Irak pazarından beklentileriniz nelerdir?

Firmamızın Irak pazarı ile ilgili tüm stratejik pazarlama planlamaları zaten hep uzun vadeli olmuştur. Bu pazar, içinde barındırdığı dünyanın dört bir yanından gelen sayısız rakip firmalar ile, kısa vadeli satışların yapılacağı ve ardından günü birlik planlarla para kazanılacak bir pazar değildir. Ciddi yatırımlar, sağlam finansman gücü, pazar bilgi ve tecrübesi gerektiren ve kalite ile birlikte satış sonrası yerinde hizmet verebilen kurumsal yapıdaki firmaların uzun vadeli pazarlama ve satış planları ile başarıya ulaşabileceği bu pazar az evvel saydığımız olgular çerçevesinde Türk firmaları ile uzun yıllar boyu memnuniyetle çalışacaktır.

Kaliteli üretim yapan, uluslararası rekabete açık, malının arkasında olan, satış sonrası hizmetlerin bir sonraki satışa referans olduğu bilincinde olan ve Irak pazarına yer almak isteyen Türk firmalarının da "Tekfen" güvencesi ve bilgi birikimini kullanmak suretiyle firmamızla birlikte ürünlerini Irak pazarına kolaylıkla pazarlayabileceklerdir.


Firmanız hangi tarihten bu yana Irak pazarıyla ilgilenmektedir?

Tekfen Dış Ticaret A.Ş. 1981 yılında, Tekfen Holding bünyesinde kurulmuş olup ana faaliyet konusu uluslararası ticarettir. Şirketimiz, 20 yılı aşkın ihracat tecrübesiyle Ortadoğu, BDT ülkeleri, Kuzey Afrika pazarlarında faaliyet göstermekte ve yurtdışından gelen talepleri gerek yurtiçindeki gerekse yurtdışındaki bağlantıları ile karşılamaktadır. Kuruluşundan bu yana da Irak pazarıyla çalışmaktadır.

Hedef pazarlarınız arasına Irak'ı almanıza yol açan etmenler nelerdir?

Tarihsel ve kültürel bağımız olan komşu devlet Irak ile ülkemiz arasındaki Körfez Savaşı öncesi ticaret hacmimiz göz önüne alındığında bir çok ticari firmanın da hedef pazar ilan ettiği Irak pazarına kuruluşumuzun ilk günlerinden itibaren yakından ilgilendik. Hedef pazar statüsünde değerlendirirken, sınır komşumuz olması, tüketim malzemelerinin ülkemiz tüketicilerinin kullandıkları ile nitelik ve nicelik yönünden benzer olması ve uzun yıllar yüksek seviyede süren ticari ilişkilerin geleceğe de ışık tutması önemli faktörlerdendir.

Irak'ta ne tür yatırımlarınız bulunmaktadır?

1984 yılında kurulan Tekfen Bağdat Ofisimiz günümüze kadar aralıksız çalışmalarına devam etmiştir. Körfez Savaşı esnasında ve hemen ardından başlayan ambargo süresinin başlangıcında bölgeyi terk eden çoğu firmanın aksine, Tekfen Dış Ticaret Bağdat Ofisi çalışmalarına aralıksız devam etmiş ve Irak Devleti’nin ihtiyaçlarını eksiksiz karşılamıştır. 2001 yılı itibarıyla ilk sırada hedef pazar seçilen Irak'a, başlıca elektrik malzemeleri, demir-çelik ürünleri, çeşitli donanımlı ve donanımsız araçlar, sulama sistemleri, zirai araçlar ve ekipmanlar, inşaat ekipmanları, temizlik malzemeleri ve gıda ürünleri olmak üzere gerçekleşen ihracat miktarı 30 Milyon USD'yi aşmıştır. Irak'da yerleşik, tüm Devlet Kuruluşları ile geniş bir ürün yelpazesi ile çalışmakta olan Tekfen Dış Ticaret A.Ş., Basra ve Musul Ofislerini de artan talebi karşılayabilmek için hizmete sokmuş ve 2002 yılı Irak pazar hedefini toplam 40 Milyon USD olarak belirlemiştir. Toplam 8 kişilik Irak'ta ikame eden ekibimiz vasıtasıyla firmamız, pazardaki sağlam yeri ve deneyimli olduğu alanlardaki üstün başarısı ile, "Tekfen" ismini güvenilir ve kaliteli bir marka olarak Irak pazarında yerleştirmiştir.