Türk firmaları Tebriz’de

 

İran ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin ivme kazanması ihracatçılarımıza da yansıdı. İran’ın en büyük şehirlerinden birisi olan Tebriz’de gerçekleşen 10. Uluslararası Genel Ticaret ve Sanayi Ürünleri Fuarı’na Türkiye’den 15 firma katıldı.

 

 

“İranlı yetkililer, Türk firmalarının ve Türk ihracatçılarının ülkelerine yatırım yapmasını istediklerini çok çeşitli platformlarda dile getirmişlerdir. Bu çerçevede 17-19 Haziran 2002 tarihleri arasında Tahran’da gerçekleşen ve organizasyonu şirketimizce yapılan Türk-İran İş Konseyi toplantısına Cumhurbaşkanımız Ahmet Necdet Sezer ile İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi’nin katılması iki ülke arasındaki ticari ilişkilere nedenli önem verildiğinin açık bir göstergesidir. Türkiye-İran Karma Ekonomik Komisyonu Eş Başkanı Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler Türk şirketlerinin çelik, bakır, makine yapımı, paketleme ve deri endüstrisi alanında İran’da yatırım yapmaya hazır olduğunu ifade etmiştir. Bütün bunlar gösteriyor ki İran pazarı Türk firmaları açısından çok cazip bir konumda bulunmaktadır.”

Tebriz 10. Uluslararası Genel Ticaret ve Sanayi Ürünleri Fuarı’nın bu çerçevede önem taşıdığına dikkat çeken Aygül, fuara katılan Türk firmalarının İran ile önemli iş bağlantıları gerçekleştirdiklerini söyledi.

Fuarın Türkiye ulusal katılım organizasyonunu gerçekleştiren Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş., fuarı organize eden Tabriz International Exhibition Co.’nin Türkiye temsilciliğini de yürütüyor.

Fuara katılan firmalara, devlet ve KOSGEB de destek verdi.
 

Fuara katılan firmalar:

Flashpen Plastik A.Ş., Göktekin Dış Ticaret, Gözsan Hırdavat Elektrik Kırtasiye Tekstil San. Tic. Ltd. Şti., Gökyıldız Tekstil ve Konfeksiyon San. Tic. Ltd. Şti., Dalgakıran Basınçlı Hava Makineleri San. A.Ş., BMS Batı Makine Kalıp San. ve Tic. A.Ş., Adopen Plastik San. A.Ş., Petrofer Endüstriyel Yağlar San. ve Tic. A.Ş., İhlas Ev Aletleri, Kromel, Profilo, Eyüp Sabri Tuncer


İran’ın önemli ticaret merkezlerinden olan Tebriz, 10. Uluslararası Genel Ticaret ve Sanayi Ürünleri Fuarı ile Türk yatırımcılarına ev sahipliği yaptı. Firmalarımızın İran pazarına girmesinde önemli bir rol oynayan fuar, 12-19 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirildi. Fuara Türkiye’den 15 firma katıldı.

Şehir merkezine 7 km. uzaklıktaki fuar alanında gerçekleşen Tebriz 10. Uluslararası Genel Ticaret ve Sanayi Ürünleri Fuarı, toplam 17.000 m²’de düzenlendi.. Ev aletlerinden makineye, tekstilden elektrikli malzemelere, mutfak gereçlerinden endüstriyel yağlara kadar uzanan pek çok ürünün sergilendiği fuarda Türk firmaları ürünlerini 550 m²’lik alanda sergilediler.

Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. Genel Müdürü Bilgin Aygül, iki ülke arasındaki doğalgaz hattının devreye girmesiyle birlikte ticari ilişkilerin daha da artış göstereceğine dikkat çekerek, Türk yatırımcıların İran fırsatını iyi değerlendirmesi gerektiğini belirtti. Yatırımcıların hedef pazarlara ulaşmasında fuarların çok önemli bir rol oynadığını kaydeden Aygül, İran ile işbirliği yapmak isteyen firmaların ilk adım olarak fuarlara katılmasının yararlı olacağını vurguladı.

10. Uluslararası Genel Ticaret ve Sanayi Ürünleri Fuarı’nın düzenlediği Tebriz’in, sınır ticareti, üretim ve ulaştırmada önemli bir merkez rolü üstlendiğini dile getiren Aygül, Orta Asya, Tacikistan, Ermenistan ve Özbekistan gibi pazarlara ulaşmada Tebriz’in önem taşıdığına dikkat çekti. Aygül, şunları söyledi: