81 ilin rengi Ankara'yı kuşattı

 

Kültür Bakanlığı'nın himayelerinde Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş.'nin düzenlediği Renk Renk Türkiye Ankara 2. İller Kültür Fuarı, Ankara'ya farklı bir soluk getirdi. 18-26 Mayıs tarihlerinde Hipodrom'da açık kalan fuar, hem siyasilerin hem de vatandaşların akınına uğradı.

 

 

Sağlık Bakanı Osman Durmuş, Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, SP Genel Başkanı Recai Kutan, AKP Grup Başkanı Bülent Arınç, TBMM Başkan Vekili ve DYP Milletvekili Kamer Genç, DTP Genel Başkanı Mehmet Ali Bayar, Milli Savunma eski Bakanı İsmet Sezgin ve çok sayıda milletvekilinin ziyaret ettiği fuara vatandaşlar da büyük ilgi gösterdiler.

Fuar, çok sayıda etkinlikle de göz doldurdu. Açılış günü Muazzez Abacı'nın solist olduğu Devlet Türk Sanat Müziği Korosu konseri ile İzzet Altınmeşe, Canan Başkaya'nın solist oldukları Devlet Halk Müziği Korosu konserleri gerçekleştirildi. Konserleri Kültür Bakanı İstemihan Talay ve eşi de izlediler.

Halkoyunlarından, fidan dağıtımına, dokumacılık gösterisinden, kabak kemani yapımına kadar toplam 113 etkinliğin gerçekleştirildiği fuar kapsamında Devlet Modern Folk Müzik Topluluğu konserinin yanısıra fuar kapanışında Türk Silahlı Kuvvetleri Armoni Mızıkası ile Devlet Opera ve Balesi Sanatçıları'nın konseri de düzenlendi.

Köln İller Kültür start alıyor

Öte yandan Türkiye'nin 81 ili Köln 1. İller Kültür Fuarı ile Almanya'ya taşınıyor. 11-15 Aralık 2002 tarihleri arasında düzenlenecek fuarda 81 ilimiz, yöresel mutfaklardan, turistik ve kültürel özelliklerine kadar pek çok alanda kendilerini tanıtma fırsatı bulacak.

Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Dr. Meral Dinçer, "Tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan, her karış toprağında sayısız kültürel öğeyi barındıran Türkiye'nin 81 ilini Almanya'da, Alman ve Türk kardeşlerimizle buluşturmanın mutluluğu içerisindeyiz" dedi.

Fuarın, iki ülke arasındaki işbirliğine, yatırıma, dış ticaret ve turizme katkı sağlayacağını düşündüklerini ifade eden Dinçer, "Almanya'daki işadamlarımız ile Türklere yönelik mal ve hizmet üreten Alman firmaları da böylesine büyük bir buluşmada kendilerini tanıtabilecekler. Amacımız, Avrupa Birliği sürecinde Türkiye'yi ve Türk kültürünü birinci elden tanıtmaktır" dedi.

Dinçer, fuarı, T.C. Kültür Bakanlığı ve Kuzey Ren Westfallen Başbakanlığı himayelerinde, Türkiye'den Dışişleri Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Dünya Gazetesi, Almanya'dan Köln Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Köln Ticaret ve Sanayi Odası, SMC Group ve Messe Köln GmbH'nın katkılarıyla Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş.'nin organize ettiğini belirtti.

 


Türkiye'nin dört bir yanından gelen 81 il, Ankara'da Renk Renk Türkiye Ankara 2. İller Kültür Fuarı'nda buluştu. Katılımcı illerimiz, hem yöresel el sanatlarını, yemeklerini tanıtma fırsat bulurken, hem de tarihi ve turistik değerlerini de sergilediler. Açılışını Kültür Bakanı İstemihan Talay, TBMM Ankara Milletvekili Uluç Gürkan ve Ankara Valisi Yahya Gür'ün yaptığı fuar, siyasilerin de akınına uğradı.

Kültür Bakanlığı'nın himayelerinde Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. tarafından 18-26 Mayıs 2002 tarihleri arasında Eski Hipodromda düzenlenen ve TRT'nin basın sponsorluğunu üstlendiği Ankara 2. İller Kültür Fuarı, 9 gün boyunca Ankara'nın baharına renk kattı.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Bandosu'nun konseriyle başlayan açılış törenine Kültür Bakanı İstemihan Talay, TBMM Ankara Milletvekili Uluç Gürkan, Ankara Valisi Yahya Gür ve ATO Başkanı Sinan Aygün katıldı. Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. Genel Müdürü Bilgin Aygül açılışta yaptığı konuşmada, Forum Fuarcılık olarak böyle bir buluşmaya aracılık etmekten gurur duyduklarını belirtti. Geçen yıl ilki gerçekleştirilen Ankara İller Kültür Fuarı'nın bu yıl daha büyük organizasyonla düzenlendiğini anlatan Aygül, aynı coşkuyu aralık ayında Almanya'da organize edilecek Köln İller Kültür Fuarı'nda da yaşayacaklarını söyledi. Daha sonra söz alan Ankara Valisi Yahya Gür ise böylesine anlamlı bir buluşmaya başkentin ev sahipliği yapmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kültür Bakanı İstemihan Talay da Türkiye'nin büyük bir kültür cenneti olduğuna dikkat çekerek, fuara katılan illerin bu büyük zenginliği Ankara'nın ardından Almanya'da sergileyeceğini vurguladı. Kültür Bakanlığı olarak böyle bir organizasyona destek vermekten duydukları memnuniyeti dile getiren Talay, Köln İller Kültür Fuarı ile de Türkiye'yi Avrupa'ya taşıyacaklarını söyledi.

Daha sonra fuarın açılışını Ankara Valisi Gür ile birlikte yapan Bakan Talay, standları tek tek gezerek yetkililerden bilgi aldı. Şanlıurfa standında Kazancı Bedih Grubu'nun türkülerini dinleyerek çiğ köfte yiyen Talay'a diğer iller de yöresel yiyeceklerini sundular.

Açılış akşamı Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü bahçesinde bir kokteyl verildi. Kokteyle Kültür Bakanı İstemihan Talay da katıldı.

Fuar, siyasilerin de büyük ilgisini çekti. Ankara İller Kültür Fuarı'nı ziyaret eden TBMM Başkanı Ömer İzgi, TBMM İzmir Milletvekili Hakan Tartan ile birlikte tek tek standları gezdi. İzmir standındaki kabak kemani yapımını ilgiyle izleyen İzgi'ye katılımcı iller çeşitli hediyeler sundular.