Bakü bir kez daha Türk firmalarına kucak açacak

 

Bakü Türk İhraç Ürünleri Fuarı 3-6 Ekim 2002 tarihleri arasında 6. kez Türk firmalarını Azeri partnerleriyle buluşturacak.
 

 

 

Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Dr. Meral Dinçer, Türk işadamlarının son dönemde Azerbaycan'daki yatırımlarına hız kazandırdığını belirterek, Türk yatırımcılarının özellikle özelleştirme uygulamalarına ilgi duyduğunu söyledi. Azerbaycan hükümetinin yabancı sermaye girişini kolaylaştırmak amacıyla çeşitli reformlar yaptığını ifade eden Dinçer, Türkiye'nin, Azerbaycan'ın en çok ithalat yaptığı ülkeler arasında ikinci sırada olduğu vurguladı.

Azerbaycan'da değişik sektörlerden 800 dolayında Türk şirketinin faaliyet gösterdiğini ve Türk firmalarının Azerbaycan'da 1.5 milyar dolar tutarında yatırımı bulunduğunu belirten Dinçer, İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesinde iş gezileri, fuarlar gibi organizasyonların önemli rol oynadığına dikkat çekti.

Azerbaycan'ın Türkiye'den aldığı ürünler arasında gıda, tekstil, mobilya, temizlik malzemesi, inşaat-makine ve malzemeleri, çeşitli makineler, elektronik eşya ve iletişim araçları ağırlıkta bulunuyor.

Tüm hizmetler dahil m² ücreti 250 ABD Doları olan Bakü 6. Türk İhraç Ürünleri Fuarı'nda en küçük stand 9 m² olacak. Katılımcı firmalara devlet % 50 ile 80 oranında destek verirken, fuara KOSGEB desteği de bulunuyor.

Azerbaycan'ın Türkiye'den talep ettiği ürünler
 

Üretimde kullanılacak hammaddeler, petrol ve doğalgaz sektörüne yönelik yan sanayi, dayanıklı tüketim malları, gıda, mobilya, tekstil, inşaat makine ve malzemeleri, mutfak, banyo levazımatı, tarım makineleri, otomotiv ve otomotiv yan sanayi, her türlü makine ve ekipmanları, elektrikli ev aletleri ve elektronik eşyalar, iletişim cihazları, spor malzemeleri, kozmetik ürünler, tıbbi aletler, ilaç, temizlik ürünleri, ambalaj malzemeleri, kırtasiye, oyuncak.


Orta Asya ve Ön Asya'nın merkezinde yer alan ve bölgenin önemli ticaret merkezleri üzerinde bulunan Azerbaycan, Türk yatırımcıları bir kez daha ağırlamaya hazırlanıyor. Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. tarafından düzenlenen "Turkish Expo 2002-Bakü 6. Türk İhraç Ürünleri Fuarı" bu pazara girmek isteyen firmalarımız için ciddi fırsatlar yaratıyor.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, Avrupa Oteli Sergi Salonu'nda düzenlenecek fuar, 3-6 Ekim 2002 tarihleri arasında açık kalacak. Azerbaycan Sahipkarlar Konfederasyonu'yla işbirliği yapılarak düzenlenecek fuar, Türk işadamlarının Azeri partnerleriyle bire bir görüşmesine ve iş bağlantıları yapmasına aracı olacak. Fuara 50'yi aşkın firmanın katılması bekleniyor.

1996 yılından bu yana Azerbaycan'da fuar düzenleyen Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş.'nin geçen yıl düzenlediği Turkish Expo 2001 Bakü fuarına 65 firma katıldı. Katılımcı firmalar, % 80 oranında iş bağlantısı gerçekleştirirken, Azerbaycan hükümet yetkilileri de fuara yoğun ilgi gösterdi. Azerbaycan Başbakan Yardımcısı ve Türkiye-Azerbaycan Karma Ekonomik Komisyon Eşbaşkanı Abid Şerifov, fuarın açılışında yaptığı konuşmada Azerbaycan genelinde Türk sermayesinin giderek arttığına dikkat çekerek, Türk yatırımcıların Azerbaycan pazarını ihmal etmemesi gerektiğini ifade etti.