İran pazarı doludizgin

 

İran'a ihracat yapmak isteyen Türk firmaları, Tebriz 10. Uluslararası Genel Ticaret ve Sanayi Ürünleri Fuarı ile Tahran 2. Sanayi Ürünleri Fuarı için gün sayıyor. Her iki fuar da İran pazarı ile tanışmayı hedefleyen ihracatçılara önemli fırsatlar yaratacak.
 

  Şehir merkezine 7 km. uzaklıktaki fuar alanında gerçekleşecek olan Tebriz 10. Uluslararası Genel Ticaret ve Sanayi Ürünleri Fuarı, toplam 17.000 m²'de düzenlenecek. Tüm hizmetler dahil metrekare ücreti 350 ABD Doları olan fuarda en küçük stand 12 m² olacak. Fuarda, et ürünlerinden makarnaya, temizlik maddelerinden, demir çelik ürünlerine, kağıt ürünlerinden kırtasiye ve büro malzemelerine kadar çok sayıda ürün sergilenebilecek. Fuara KOSGEB ve devlet desteği de bulunuyor.

İran, Tebriz Uluslararası Fuarı'nın ardından Tahran 2. Uluslararası Sanayi Ürünleri Fuarı ile Türk firmalarını yeniden ağırlayacak. 2-6 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek fuarın Türkiye ulusal katılım organizasyonunu Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. gerçekleştiriyor.

Geçen yıl, Almanya, İtalya, İngiltere, İsviçre, Rusya, Hindistan, Mısır ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerden katılım gerçekleşen fuar, sektörel fuarlara ağırlık veren Tahran'da genel nitelik taşıyan tek fuar olma özelliğini koruyor. Türk firmalarının ürünleri 41 nolu holde sergileyeceği fuarı, İran Ticaret Bakanlığı'na bağlı İran International Exhibition Co. organize ediyor.

Tüm hizmetler dahil metrekare ücreti 350 ABD doları olan fuara % 50 ile % 80 arasında değişen oranlarda devlet desteği de bulunuyor.
 

Fuarda sergilenebilecek ürünler


Tarım ekipmanları, klima, otomobil ve oto yedek parçaları, mutfak ekipmanları, kimya-selüloz, inşaat, elektrik, elektronik, enerji, çevre teknolojileri, gıda teknolojileri, hastane ekipmanları, makine ve makine yedek parçaları, metal endüstrisi, ölçme aletleri, metal işleme teknolojisi, ambalajlama makineleri, plastik mamuller, tıbbi ve hijyenik ürünler, pompa, kompresör, demiryolu malzemeleri, mühendislik hizmetleri, tekstil-deri makineleri ekipmanları, kaynak makineleri, ısıtma ve soğutma endüstrisi, vinç ve konveyör bantları, sıvı ve havalı hidrolik makine ekipmanları, ısı ölçüm cihazları, hassas mühendislik aletleri, mekanik ölçme ve kontrol araçları, diğer hassas aletler ve ölçüm cihazları.


İran'da yatırım yapmak isteyen Türk işadamları, Tebriz 10. Uluslararası Genel Ticaret ve Sanayi Ürünleri Fuarı ile Tahran 2. Sanayi Ürünleri Fuarı ile yatırım şansı arayacak. Söz konusu fuarlar, firmalarımızın İran pazarıyla tanışmasına aracı olacak.

Türkiye ile ticari ilişkilerinde son yıllarda önemli bir atış gözlenen İran, Türk ihracatçıların gözdesi oldu. 2000 yılından bu yana yükseliş trendine giren ticari ilişkiler, 2001 yılında % 50 artış göstererek, bu oranın daha da büyüyeceği sinyalini verdi. 16. Dönem KEK toplantısında alınan kararlar ihracatçıları umutlandırırken, İran özellikle gıda maddeleri, kimyasal maddeler, ilaç, deterjan, oto yedek parçası, kağıt ürünleri, cam ve cam ürünleri, makine sanayi, sağlık gereçleri konusunda cazip bir pazar haline geldi.

Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. Genel Müdürü Bilgin Aygül, iki ülke arasındaki doğalgaz hattının devreye girmesiyle birlikte ticari ilişkilerin daha da artış göstereceğine dikkat çekerek, Türk yatırımcıların İran fırsatını iyi değerlendirmesi gerektiğini belirtti. Forum Fuarcılık olarak 12-19 Ağustos tarihleri arasında önce Tebriz'de, 10. Uluslararası Genel Ticaret ve Sanayi Ürünleri Fuarı'nın Türkiye katılım organizasyonunu gerçekleştireceklerini ifade eden Aygül, şunları söyledi:

"Sınır ticareti, üretim ve ulaştırma merkezi olan Tebriz, İran'da önemli konumda bulunuyor. Orta Asya, Tacikistan, Ermenistan, Özbekistan gibi pazarlara ulaşmak için kilit bir rol oynuyor. Bu durum, ihracatçılarımıza da yeni fırsatların kapısını açıyor. Forum Fuarcılık olarak, fuarı organize eden Tabriz International Exhibition Co.'nin Türkiye temsilciliğini yürütüyoruz. Geçen yıl düzenlenen fuara, 30 firmamızı götürdük. Katılımcı firmalarımız, önemli iş bağlantılarıyla Türkiye'ye dönerken, İran pazarına da adım atmış oldular."