Bakü Expo ihracatçıları bekliyor

 

Asya’da önemli ticaret yollarının üzerinde bulunan Azerbaycan, 6. Türk İhraç Ürünleri Fuarı’na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 3-6 Ekim 2002 tarihleri arasında gerçekleşecek fuara çok sayıda firmanın katılması bekleniyor.

 

  Azerbaycan’ın Türkiye’den aldığı ürünler arasında gıda, tekstil, mobilya, temizlik malzemesi, inşaat-makine ve malzemeleri, çeşitli makineler, elektronik eşya ve iletişim araçları ağırlıkta bulunuyor.

1996 yılından bu yana Azerbaycan’da fuar düzenleyen Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş.’nin geçen yıl düzenlediği Turkish Expo 2001 Bakü fuarına 65 firma katıldı. Katılımcı firmalar, %80 oranında iş bağlantısı gerçekleştirirken, Azerbaycan hükümet yetkilileri de fuara yoğun ilgi gösterdi. Azerbaycan Başbakan Yardımcısı ve Türkiye-Azerbaycan Karma Ekonomik Komisyon Eşbaşkanı Abid Şerifov, fuarın açılışında yaptığı konuşmada Azerbaycan genelinde Türk sermayesinin giderek arttığına dikkat çekerek, Türk yatırımcıların Azerbaycan pazarını ihmal etmemesi gerektiğini ifade etti. Fuar kapsamında düzenlenen Türk Gecesi ile Kültür Bakanlığı’na bağlı Türk Dünyası Müzik Topluluğu’nun verdiği konser fuara renk kattı.

Tüm hizmetler dahil m² ücreti 250 ABD Doları olan Bakü 6. Türk İhraç Ürünleri Fuarı’nda en küçük stand 9 m² olacak. Katılımcı firmalara devlet % 50 ile 80 oranında destek verirken, fuara KOSGEB desteği de bulunuyor.

Fuar çerçevesinde Türk-Azeri işadamlarının ikili görüşmeler yapmasına da olanak tanınacak.

 

 


Orta Asya ve Ön Asya’nın merkezinde yer alan Azerbaycan, Türk yatırımcıları bir kez daha ağırlamaya hazırlanıyor. Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. tarafından 3-6 Ekim 2002 tarihleri arasında düzenlenen “Turkish Expo 2002-Bakü 6. Türk İhraç Ürünleri Fuarı” bu pazara girmek isteyen firmalarımıza önemli bir fırsat sunuyor. Fuara katılan firmalara %50 ile %80 arasında değişen oranlarda devlet desteğinin yanı sıra KOSGEB de % 500 oranında destek veriyor.

Türk işadamları son dönemde Azerbaycan’daki yatırımlarına hız kazandırırken, Türk yatırımcılarının özellikle özelleştirme uygulamalarına ilgi duyduğuna dikkat çekildi. Azerbaycan hükümetinin yabancı sermaye girişini kolaylaştırmak amacıyla çeşitli reform yaptığı belirtilirken, Türkiye’nin, Azerbaycan’ın en çok ithalat yaptığı ülkeler arasında ikinci sırada olduğu vurgulandı. Azerbaycan’da değişik sektörlerden 800 dolayında Türk şirketinin faaliyet gösterdiği ifade edilirken, Türk firmalarının Azerbaycan’da 1.5 milyar dolar tutarında yatırım yaptığı kaydedildi. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesinde iş gezileri, fuarlar gibi organizasyonların önemli rol oynadığına dikkat çekildi.