Libya ihracatçıların yüzünü güldürecek

 
Türkiye ile ticari ilişkilerini yeniden canlandırmak isteyen Libya'da 2-12 Nisan 2002 tarihlerinde düzenlenecek "Trablus 31. Uluslararası Genel Ticaret ve Sanayi Ürünleri Fuarı" yatırımcılarımıza ihracat şansı yaratıyor. Fuara 30'un üzerinde firma katılıyor.
 

 

Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. Genel Müdürü Bilgin Aygül, sadece Libya'ya değil aynı zamanda diğer Kuzey Afrika ülkelerine yönelik ihracat için Trablus Uluslararası Fuarı'nda firmalarımızın ürünlerini sergilemeleri gerektiğini belirtti. Libya üzerinden Sahil ve Sahra Devletleri Topluluğu üye ülkelerine ürün satmanın daha kolay olduğunu vurgulayan Aygül, "Merkezi Trablus'ta bulunan bu topluluk, ileride Avrupa Birliği'nde olduğu gibi gümrük birliğini gerçekleştirmeyi hedeflemektedir. Bu nedenle, Libya'ya gitmek, Afrika'nın aşağı yukarı yarısına gitmek anlamına gelir" dedi.

Türk firmalarının, Libya pazarına önem vermesi gerektiğini vurgulayan Aygül, Libya'nın Türk ürünlerini hem kalite hem de fiyat açısından tercih ettiğini kaydetti. Aygül, bu ülkeye başta tekstil ve gıda maddeleri olmak üzere inşaat malzemeleri, beyaz eşya, elektrikli-elektronik eşyalar, mutfak eşyaları, mobilya ve temizlik ürünlerinin rahatlıkla satılabileceğini vurguladı. Aygül, geçen yıl 39 ülkeden 1227 firmanın katıldığı fuarda Türkiye'yi 22 firmanın temsil ettiğini hatırlattı.

Trablus 31. Uluslararası Genel Ticaret ve Sanayi Ürünleri Fuarı'nda firmalarımız iki ayrı holde, toplam 720 m²'lik alanda ürünlerini sergiliyor. 30'un üzerinde firmanın katıldığı fuara devlet % 50 ile 80 arasında değişen oranlarda destek veriyor. Fuara KOSGEB desteği de bulunuyor.

Fuara katılan firmalar

Akipek Tekstil ve Ticaret, Akmel Yem, Alpler Ziraat Aletleri, Asel Madeni Eşya, BBK Gıda, Dayı Giyim, Doğuş Gıda, Ezinç Metal, Gülsan Şekerleme, Honmaksan, İzmir Ticaret Odası, Klimasan, Kurtsan Tarım Endüstri Makineleri, Löher Asansör, Marsa KJS, Mert Hazır Giyim, Mısırlılar Mutfak Eşyaları, Muya Pu Kauçuk, Önder Metal Eşya, Özmaktaş, Rotapak Matbaacılık, Seray, Sev Tekstil, Superlit Boru, Uğur Soğutma, Ulubaş Madeni Eşya, Ünlü Ziraat Aletleri, Verda Giyim, Zarbun Gıda ve Ambalaj.


Trablus 31. Uluslararası Genel Ticaret ve Sanayi Ürünleri Fuarı'na ev sahipliği yapacak olan Libya, Türk firmalarına Libya'ya yatırım yapma şansı yaratıyor. 2-12 Nisan 2002 tarihleri arasında düzenlenecek fuara 30'un üzerinde firmamız katılıyor. Katılımcı firmalarımızın Libya'da önemli iş bağlantıları sağlaması bekleniyor.

Türkiye-Libya 18. Dönem Karma Ekonomik Komisyon toplantısında alınan kararların ardından Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın Libya'nın iki önemli sahasında petrol aramaya başlaması ve daha sonra Libya'nın Türk ürünlerine uyguladığı ambargoyu kaldırması iki ülke arasındaki ilişkileri canlandırdı. Türkiye ile ticaret hacmini yükseltmeyi hedefleyen Libya, öncelikli olarak Trablus Limanı'ndan Türk menşeli ürünlerin girişini serbest bıraktı. Bu gelişmeler çerçevesinde iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2 milyar dolar seviyesine ulaşması bekleniyor.

Tarihi ve kültürel bağlarımızın bulunduğu Libya'yla ticari ilişkilerimizin yeniden eski seviyesine gelmesinde Trablus'ta düzenlenen uluslararası fuara katılımın, büyük etkisinin olacağı belirtiliyor. Libya ile ihracatımızın daha da artması için, 2-12 Nisan 2002 tarihlerinde düzenlenen Trablus 31. Uluslararası Fuarı'na, Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. Türkiye ulusal katılım organizasyonu gerçekleştiriyor.