Irak ile 300 milyon dolarlık iş bağlantısı

 

Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen'in Irak ziyaretine eş zamanlı olarak düzenlenen Irak iş gezisine katılan işadamları Bağdat'tan önemli iş bağlantılarına imza atarak yurda döndü. 200 işadamının katıldığı iş gezisinde, 300 milyon dolarlık iş bağlantısı gerçekleştirildi.

 


 

 

11. Faz kapsamındaki ihalelerin konusunda görüşmeler yapan olan heyet, bundan sonraki ihaleler hakkında da görüş alışverişinde bulundu. Görüşmelerde, Türkiye ile Irak arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi konusunda mutabakata varıldı. Görüşmeler sonucunda, "Irak tarafının protokol kapsamını genişletme ve bu çerçevede alımların büyük bir bölümünü bu yolla gerçekleştirme isteği gözlenmiştir. Bu amaçla firmalardan istenen damga vergisi ve performance bond gibi uygulamaların kaldırılmasına karar verilmiştir" denildi. Yakın bir gelecekte Irak'ta GSM şebekesinin kurulacağı belirtilirken, telekom alanında faaliyet gösteren firmaların ilgili kuruluşlarla temasa geçmesinin yararlı olacağı da ifade edildi.

Görüşmeler sonucunda Türk işadamları, 11. Faz kapsamındaki ihaleler çerçevesinde 300 milyon dolarlık iş bağlantısı gerçekleştirdi. Dış Ticaret Müsteşarlığı yetkilileri, bu rakamın önümüzdeki günlerde daha da yükselebileceğini ifade etti.

Bağdat temasları sırasında heyet onuruna, Bağdat Büyükelçisi Mehmet Akad da Al Rasheed Oteli'nde bir akşam yemeği verdi.


 

Irak, Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen ve 200 işadamına ev sahipliği yaptı. Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen'in, Irak'ın başkenti Bağdat'a yaptığı resmi ziyarete eş zamanlı olarak düzenlenen iş gezisine katılan 250 işadamı önemli iş bağlantılarına imza atarak Türkiye'ye döndü. Türk işadamları, 11. Faz kapsamındaki ihalelere ilişkin olarak 300 milyon dolarlık iş bağlantısı gerçekleştirdi.

Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen başkanlığındaki resmi heyetin, 02-05 Mart 2002 tarihleri arasında gerçekleştirdiği Irak ziyaretine eş zamanlı olarak düzenlenen iş gezisine 200 işadamı katıldı. Irak iş gezisini Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. ile 3F Turizm ve Seyahat Ltd. Şti. organize etti. Geziye katılan işadamları, resmi ve özel sektör temsilcileriyle biraraya gelerek çeşitli görüşmeler yaptılar.

Dış Ticaret Müsteşarı Tüzmen'in başkanlık ettiği heyet, Irak'ta çok yönlü temaslarda bulundu. Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Taha Yasin Ramazan başta olmak üzere, Ticaret Bakanı Mohammed Mehdi Saleh, Maliye Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hikmet Mizban İbrahim, Petrol Bakanı Amir Mohammed Rasheed, Tarım Bakanı Abdullah Hameed Mahdi Saleh, Sanayi Bakanı Muyesser Rija Shilah, İçişleri Bakanı Mahmoud Dhiab Al-Ahmed, Ulaştırma ve Telekomünikasyon Bakanı Ahmed Murtadha Ahmed, Sulama Bakanı Rasool Abdul Hussein Suwadi, Sağlık Bakanı Umeed Midhat Mubarek, İmar ve İskan Bakanı Ma'an Abdullah Saryam ve Elektrik Komisyonu Bakanı Sahban Faisal Mahjoob ile görüşen heyet, Bağdat Belediye Başkanı Adnan Abid Hamed Al-Doori ile de biraraya geldi.