Bağdat'ta Türk rüzgarı

 

Türkiye'nin önemli ticari partnerlerinden olan Irak, Turkish Expo 2002 Bağdat Fuarı ile Türk ihracatçılarına kapılarını açıyor. Makineden, tekstile, mobilyadan otomotive kadar pek çok ürünün sergilendiği fuar, 1-5 Nisan 2002 tarihleri arasında gerçekleşiyor. Fuara 150'nin üzerinde firma katılıyor.

 

  Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen'in, 02-05 Mart tarihleri arasında Irak'a gerçekleştirdiği resmi ziyarete eş zamanlı olarak 200 işadamının katıldığı iş gezisini organize ettiklerini hatırlatan Aygül, iş gezisinde 300 milyon dolar civarında iş bağlantısı gerçekleştiğine dikkat çekti.

Turkish Expo Bağdat 2002 Fuarı, kapalı ve açık olmak üzere toplam 8000 m²'lik alanda beş ayrı holde ve beş ayrı sektörde gerçekleşiyor. 100'ün üzerinde firmanın katıldığı fuarda, mobilyadan tekstile, otomobilden inşaat malzemelerine kadar pek çok ürün sergileniyor.

İlk iki günü resmi görevliler ile işadamlarına, son üç günü halka açık olan fuar, work-shoplar ve seminerlerle destekleniyor. Fuar sırasında Türk firmalarının Irak'taki bakanlıklara kayıt işlemleri de yapılacak.

Fuar kapsamında müzik dinletisi, halkoyunu gösterisi, defile, sinevizyon gösterimi gibi Türkiye'yi tanıtıcı sosyal ve kültürel etkinlikler gerçekleştirilecek ayrıca bir "Türk gecesi" düzenlenecek.
 

Fuara katılan firmalar:

ABB Elektrik, Ahed Ticaret, Akfen Holding, Akfen Sanayi, Akmel Yem, Aksa Makine, Akyazı, Aksa Jenaratör, Alfer, Altunoğlu Kozmetik, Ana Grup, Anadolu Isuzu, Arbel, Arçelik, Armada Gıda, Aspilsan, Atis, Aybakar Makine, Aymaksan, Babacan Endüstri, Banat, Batı Makine, Bayek, BBK Gıda, Bereketli Uğur, Bericap Kapak Sanayi, BYS Dış Ticaret, Canan Kozmetik, Çilingirler, Dalgakıran, DEİK, Efe Endüstri, Elimko, Eptim, Escort, Etsun, Gökçe Brolür, Granitaş, Günhan-Ark, Hacı Ayvaz Endüstriyel Mamuller, Isı Sanayi-Erensan, İdeal MRN., İdeser, İnan Gıda, İnform Elektrik, İntur-Deka Müşavirlik, Kale Kilit, Kayalar, Keban Plastik, Kibar Dış Ticaret, Kombassan, Konya Selçuklu Krom, Korteks, Kuralkan, Kursan Plastik Ambalaj, Kurtaran Plastik, Kurtsan Grup, Lider Tarım Ürünleri, Löher, Mafeks, Malazlar Kibrit, Mardin Boru, Mass Arıtma, Mas Pompa, Mega Dış Ticaret, Mekaş Makine, Mesa İmalat, Mimsan, Mitbak Bakliyat Üretim, MPE Mühendislik, Murat Dış Ticaret, Muya, Narin Dış Ticaret, Neks Dış Ticaret, Nuriş Elektrik ve Kaynak Makineleri, Ortadoğu Sinyal, Özdemir, Hobas, Özdemir Ticaret, Özdemir İnşaat, Özdil, Özmaktaş, Panel Dış Ticaret, Petrofer, Profilo, Pro-Pack Plastik, Rehber Makine, Rozi-Lezzo, Saray Döküm, Seramiksan, Sörpa, Standart Pompa, Subor Boru, Sunguroğlu, Tarmaş Makine, Tat Kimya, Tekfen Dış Ticaret, Tekpa Kimya, Telmek, Temsa, Tezgüller, Tofaş, Toprak Sağlık, TPIC, Türkkablo, Utip, Ümran Çelik Boru, Ünal Sentetik, Yapa Dış Ticaret, Yaşar Dış Ticaret, Yazıcı Makine, Yüksel Seramik.



Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen'in Bağdat'a yaptığı resmi ziyarete eş zamanlı düzenlenen ve 200 iş adamının katıldığı iş gezisinin ardından Irak, bir kez daha Türk firmalarına kapılarını açıyor. Türk ihracatında önemli bir potansiyel olan Irak'ta 1-5 Nisan 2002 tarihleri arasında düzenlenen Turkish Expo Bağdat 2002 Fuarı, firmalarımıza Irak pazarında iş yapma imkanı sağlıyor. Bağdat 4. Türk İhraç Ürünleri Fuarı'na, 150'nin üzerinde firma katılıyor.

Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın 2000 yılında başlattığı "komşu ülkelerle dış ticaret stratejisi"nde önemli bir yer tutan Irak, Türk ihracatçılarını Bağdat 4. Türk İhraç Ürünleri Fuarı ile ağırlıyor. Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş.'nin organizasyonu ile düzenlenecek olan fuar, 1-5 Nisan tarihleri arasında Bağdat Uluslararası Fuar Merkezi'nde gerçekleşiyor.

Irak pazarının potansiyelini 1995 yılında keşfeden Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş., bu tarihten itibaren Bağdat Uluslararası Fuarı'nın Türkiye ulusal katılım organizasyonunu gerçekleştirmeye başladı, 1997'den itibaren de Bağdat'ta üç kez "Türk İhraç Ürünleri Fuarı" düzenledi.

Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. Genel Müdürü Bilgin Aygül, Irak'ın Türkiye açısından büyük bir potansiyel taşıdığını belirterek, Iraklı yetkililerin de Türkiye'ye aynı derecede önem verdiğini vurguladı. Türk firmalarının, Irak'ın ihtiyaç duyduğu ürünleri diğer ülkelere oranla daha uygun koşullarda verdiğini dile getiren Aygül, Irak'ın alımlarda Türk ürünlerine öncelik vermesinin de firmalarımız açısından önemli bir avantaj olduğunu ifade etti. Aygül, "Komşu ülkelerle yapılan ihracatta Irak, en başta gelen ticari partnerimizdir. Irak pazarının önemini keşfeden firmalarımız, uzun süredir bu ülke ile önemli iş anlaşmalarına imza atmışlardır" diye konuştu.

Irak'a ihracatın 2000 yılında % 55 oranında arttığını, 2001'in ilk 8 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 148 artış gösterdiğini anlatan Aygül, Irak'ın gıda ve tıbbi ürünlerin yanı sıra makine, inşaat, ulaştırma, petrol ve telekomünikasyon sektörleri için önemli bir pazar olduğunu belirtti. Irak'a ihracatta gelecek üç yılda 3 milyar doların hedeflendiğini kaydeden Aygül, şunları söyledi:

"Bağdat'ta 7-11 Mayıs 2001 tarihlerinde şirketimizin düzenlediği Bağdat 3. Türk İhraç Ürünleri Fuarı'na 157 firmanın katılması Türk firmalarının Irak pazarına artan ilgisinin en güzel örneğiydi. 5.500 m² kapalı alan, 550 m² açık alanda gerçekleştirilen ihraç ürünleri fuarına Iraklı yetkililerin ve firmaların ilgisi büyük oldu ve firmalarımız 300 milyon dolar tutarında iş bağlantısı gerçekleştirdi. Şirketimiz tarafından 10-13 Eylül 2001 tarihlerinde düzenlenen "Bağdat İlaç ve Tıbbi Malzeme Fuarı"nda Türk firmaları 70 milyon dolarlık iş bağlantısı yaptı. 1-14 Kasım 2001 tarihlerindeki Bağdat 34. Uluslararası Genel Ticaret ve Sanayi Ürünleri Fuarı'nda ise ABD'nin Afganistan'a gerçekleştirdiği operasyon dönemine denk gelmesine karşın 161 Türk firması ürünlerini sergiledi. Fuarda firmalarımız önemli bağlantılar gerçekleştirdi ve birçoğu, Irak pazarında kalıcı yatırımlar için işbirliği yaptı."