KAZALAR KADER DEĞİL

 

Uzun yıllardır ülke gündemini meşgul eden trafik sorunu, "Ankara Uluslararası Trafik ve Yol Güvenliği Kongre ve Fuarı"nda tüm boyutlarıyla ele alınacak. 8-12 Mayıs 2002 tarihleri arasında gerçekleştirilecek kongre ve fuar, AB sürecindeki Türkiye'nin trafik konusunda gösterdiği duyarlılık açısından da önem taşıyor.
 


 

TRAFİK SORUNUNA "KALP"TEN BAKIŞ
 

Ülkemizin başta gelen sorunlarından olan "trafik terörü" çok farklı bir kampanyayla gündeme geliyor. Gazi Üniversitesi, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü'nün işbirliğiyle Forum Fuarcılık A.Ş.'nin organize ettiği kampanya Ankara'dan başlayarak tüm yurda yayılacak.

Uluslararası Trafik ve Yol Güvenliği Kongresi ve Fuarı kapsamında "Trafik Kuralları Yaşamanız İçindir" sloganıyla yola çıkılan kampanyada, emniyet kemeri, hız, alkollü araç kullanımı, trafik ışıkları konusunda hem sürücülerin hem de yayaların bilinçlendirilmesi hedefleniyor.

Kampanyada alışılagelmiş kaza, kan, ölüm temalarının yerine yaşamın simgesi olan "kalp" kullanılarak, trafik kurallarının yalnız kendimiz için değil, başka hayatlar için de gerekli olduğu vurgulanıyor.

Açık hava reklamlarıyla başlayacak kampanya, okullar, trafik kursları, dernekler, kamu kurum ve kuruluşlarına asılacak afişler ve yurt çapında dağıtılacak el ilanlarıyla desteklenecek.

Kampanya çerçevesinde, 81 ilden belirlenecek adaylar arasında "trafikte örnek insan" seçilerek ödüllendirilecek
.

Türkiye'nin kanayan yarası haline gelen trafik terörü, ülke gündeminden düşmek bilmiyor. Kazaların neden olduğu üzücü sonuçlar, her gün haber bültenlerine konu olurken, istatistiklere göre trafikteki ölümler depremde hayatını kaybedenlerden daha yüksek bir rakama ulaşıyor. Bu açıdan trafik sorunu her geçen gün daha da acımasız bir şekilde karşımıza çıkmaya devam ediyor.
Son 15 yılda sadece olay yerinde 90 bin kişinin ölmesine, 1 milyon kişinin yaralanmasına neden olan trafik kazaları, konunun kapsamlı bir incelemeyle masaya yatırılması zorunluluğunu ortaya koydu. Bu amaçla, 2002 yılında Gazi Üniversitesi, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü'nün işbirliğiyle Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. "Uluslararası Trafik ve Yol Güvenliği Kongre ve Fuarı"nı düzenleyecek.
Ankara Atatürk Kültür Merkezi ve Gazi Üniversitesi'nde 8-12 Mayıs 2002 tarihleri arasında gerçekleştirilecek kongre ve fuar, sektörün önemli kuruluşlarını bir araya getirmenin yanı sıra, Avrupa Birliği'ne girme sürecindeki Türkiye'nin trafik konusundaki duyarlılığını gösterecek.
Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı H. Ateş Atalay, Türkiye'de her yıl 600 bin dolayında yeni aracın trafiğe çıktığını, toplam 9 milyon aracın trafikte seyrettiğini hatırlattı. Yılda 900 bin kişinin sürücü belgesi aldığına işaret eden Atalay, Türkiye'de yolcu taşımacılığının yüzde 95'inin karayoluyla yapıldığını vurguladı. Nüfus, araç ve sürücü sayısındaki artışlar nedeniyle trafik sorunun her geçen gün daha da büyüdüğünü dile getiren Atalay, "AB sürecindeki Türkiye'de diğer konulardaki standardizasyon gibi trafik felaketini çözmek için de en kararlı uygulamaların hızla yürürlüğe konulması, bunun alt yapı hizmetleri ve eğitimle desteklenmesi gerekiyor" diye konuştu.
Türkiye'de yolcu taşımacılığının yüzde 2.97'sinin demiryolu, yüzde 2'sinin de denizyoluyla gerçekleştirildiğini vurgulayan Atalay, taşımacılığın bu yönlere kayması konusunda çalışmalar yapılması gerektiğini anlattı. Atalay şunları söyledi:

"Ancak tüm bu hedeflere ulaşmak uzun vadeli bir çaba gerektiriyor. Biz de bu yolda ilk adımı atmak ve konuyu bilim adamlarının tartıştığı bir platforma getirmek istedik. Uluslararası Trafik ve Yol Güvenliği Kongresi, Trafik Haftası ile eşzamanlı olarak düzenlenecek. Kongre, Gazi Üniversitesi'nde gerçekleşecek ve bilimadamları, trafik ve çevre kalitesi, trafik ve yaşam kalitesi, trafik ve psikoloji, yol ve trafik güvenliği eğitimi, trafik hukuku, yol ve trafik güvenliğinde devlet politikası, kaza analiz yöntemleri, yol ve trafik güvenliği stratejileri, denetimlerde yeni yaklaşımlar konularında kongreye bildiri sunacaklardır."

Kongre kapsamında düzenlenecek fuarın ise Atatürk Kültür Merkezi'nde açılacağını kaydeden Atalay, Fuarın ilk iki gününün sadece profesyonel ziyaretçilere, diğer üç gününün ise halka açık olacağını vurguladı. Atalay, uluslararası bir boyut taşıyan fuara, çevre ülkelerden yoğun ilgi gösterileceğini belirtirken, katılımcı ülke sayısının 30'u aşmasını beklediklerini dile getirdi.
Fuara, kaza sonrası ekipmanlar, kurtarma ve gözetim, acil hizmetler, kara ve demiryolu taşımacılığında yeni sistemler, trafik polisleri ve arabalar için ekipmanlar, ışıklandırma, kamu taşımacılığı, trafik kontrol ve işaret ekipmanları, trafik bilişim sistemleri, sürücü güvenlik ekipmanları, dijital harita ve görüntü teknolojileri konularında katılım yapılabilecek.
Kongre ve fuarla ilgili ayrıntılı bilgi www.trafficfair.com adresinden alınabilir.