Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın "komşu ülkelere yönelik ihracatın artırılması" stratejisi kapsamında Türkiye, Irak ile ticari ilişkilerini geliştirirken, Bağdat'ta düzenlenecek 34. Uluslararası Genel Ticaret ve Sanayi Ürünleri Fuarı, Türk firmalarının bölgede yerlerini sağlamlaştırmalarına yardımcı olacak. 

Irak'ta mayıs ayında düzenlenen Turkısh Expo 2001 Bağdat Fuarı'na gerçekleşen rekor katılımın ardından, üreticilerimiz gözlerini 1-14 Kasım 2001 tarihlerinde düzenlenecek Bağdat 34. Uluslararası Genel Ticaret ve Sanayi Ürünleri Fuarı'na çevirdi. 

Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. Genel Müdürü Bilgin Aygül, özellikle Avrupa ülkelerinin, Irak'ı hedef ülke seçtiğine dikkat çekerek, "Yaklaşık 12 yıldır Birleşmiş Milletler ambargosunda bulunan Irak, gıda ve tıbbi ürünlerin yanı sıra makine, inşaat, ulaştırma ve petrol sektörleri ile ilgili mallar için de önemli bir pazardır. İhtiyaç duyduğu malzemeleri, bizim diğer ülkelerden daha uygun koşullarda verebilmemiz, Türk ürünlerinin kaliteli olması ve yeniden imar edilmeye olan ihtiyacı nedeniyle Irak, göz ardı edilmemesi gereken bir ülkedir" diye konuştu.

Temmuz ayında Ankara'da gerçekleştirilen 13. Dönem KEK toplantısında olumlu gelişmeler yaşandığını vurgulayan Aygül, "Bağdat'ta geçtiğimiz mayıs ayında Forum Fuarcılık'ın düzenlediği Bağdat 3. Türk İhraç Ürünleri Fuarı'na 157 firmanın katılması, Türk firmalarının Irak pazarına verdiği önemin en güzel örneğidir. Fuara, Iraklı yetkililerin ve firmaların ilgisi büyük olmuş, firmalarımız 300 milyon dolar tutarında iş bağlantısı gerçekleştirmiştir" dedi.

Benzer bir durumun, Bağdat 34. Uluslararası Genel Ticaret ve Sanayi Ürünleri Fuarı için de geçerli olacağını belirten Aygül, "Irak'ın alımlarda, fuara katılan firmalara öncelik vermesi nedeniyle Bağdat Uluslararası Fuarı, Irak'ta iş yapmak isteyen firmalarımız için önemli bir fırsattır" diye konuştu. Aygül, fuara katılımın Turkısh Expo 2001'i de geçeceğini tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.

Türkiye ulusal katılım organizasyonu Forum Fuarcılık A.Ş. tarafından yapılan Bağdat 34. Uluslararası Genel Ticaret ve Sanayi Ürünleri Fuarı 1-14 Kasım tarihleri arasında Bağdat Uluslararası Fuar Merkezi'nde düzenlenecek. Geçen yıl düzenlenen fuara, 47 ülkeden 1580 firma katılırken, Türkiye 4500m² alanda 103 firmayla yer almıştı.

KOBİ, Sektörel Dış Ticaret Şirketi niteliğine haiz veya "Kalkınmada Öncelikli Yöreler"de yerleşik firma ve kuruluşlara, 20.000 ABD Doları'nı aşmamak üzere fuara katılım ücretinin %80'i; diğer firma ve kuruluşlara 20.000 ABD Doları'nı aşmamak üzere fuar katılım ücretinin %50'si devlet tarafından ödenecek. Fuarın, tüm hizmetler dahil m² ücreti 350 ABD Doları'dır. 

Bağdat 34. Uluslararası Fuarı'na katılabilmek için 12 Ekim'e kadar başvuru yapılabilecek.


Fuarda sergilenebilecek ürünler

Gıda maddeleri, tıbbi malzeme, tarım aletleri, zirai malzemeler, inşaat malzemeleri, sanayi makineleri, otomotiv yan sanayi ürünleri, telekomünikasyon teçhizatı, züccaciye, plastik masa-sandalye, kağıt ürünleri, tekstil ürünleri, ayakkabı, terlik, cam, çelik ve seramik sofra-mutfak eşyaları, sabun, deterjan, şampuan, çamaşır sodası, diş macunu, traş kremi, traş bıçağı, temizlik ürünleri, giyim eşyaları, makine halısı, battaniye, ev tekstil ürünleri, muşamba, gözlük çerçeveleri, meşrubat şişesi kapağı, floresan ve enkadesan ampul, elektrik tesisat kabloları, televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi.

Ana Sayfa