Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş'nin 2002 yurtdışı fuar programı belli oldu. Düzenlediği organizasyonlarla, Türk firmalarının yeni pazarlara girmesine yardımcı olan Forum A.Ş., geçmiş yıllarda olduğu gibi önümüzdeki yıl gerçekleştireceği fuarlarla kriz ortamındaki yatırımcılara yeni fırsatlar sunacak. Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Dr. Meral Dinçer, Forum Fuarcılık'ın, Ortadoğu'dan, Avrupa'ya kadar uzanan geniş bir yelpaze üzerinde fuar organizasyonları düzenlediğini belirterek, 2002 yılında firmalarımıza yeni iş bağlantısı yolları açacağını söyledi. 2002 fuar programını bültenimize değerlendiren Dr. Dinçer, Forum'un, önümüzdeki yıl Halep ve Tahran Türk ihraç ürünleri fuarlarını ilk kez düzenleyeceğine dikkat çekti.


Turkısh Expo 2002 Bağdat
Irak ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin yeniden canlandırılmasının, Türk yatırımcıların dikkatini bu ülkeye çevirmesine yol açtığını söyleyen Dr. Dinçer, Irak'ın, Türkiye'nin en önemli ihraç pazarlarından biri haline geldiğini belirtti. 2002'de de Irak'ın, Türk yatırımcıların gözdesi olacağını vurgulayan Dinçer, Turkısh Expo 2001 Fuarı ile bir rekora imza attıklarının da altını çizdi. 2000'de düzenlenen İhraç Ürünleri Fuarı'na, 61 firmanın katıldığını hatırlatan Dinçer, "2001'de ekonomik kriz patlak vermesine rağmen fuarımıza rekor bir katılım oldu. Ekonomik kriz ortamına adeta ters orantılı bir katılımın gerçekleşmesi, hedefin ne denli doğru seçildiğinin en önemli kanıtıdır. 157 firmanın katıldığı Turkısh Expo 2001 Bağdat, şimdiye kadar gerçekleştirilen en büyük Türk ihraç ürünleri fuarı olma özelliğini kazandı. Güç dağıtım trafolarından tekstil ürünlerine, otomotiv yan sanayi ürünlerinden, ofis araçlarına kadar bir çok ürünün boy gösterdiği fuara, İstanbul ağırlıklı olmak üzere Kocaeli, Şırnak ve Gaziantep gibi illerimizden de katılım oldu" diye konuştu. İlki 1999 yılında düzenlenen fuar, bu yıl 25 Şubat-1 Mart 2002 tarihleri arasında Türk firmalarına ev sahipliği yapacak. 

Kahire Uluslararası Fuarı
Türk ihracatçıların Afrika ülkelerini hedef pazar seçmesinin, Mısır'da düzenlenen fuarlara ilgiyi arttırdığını anlatan Dr. Meral Dinçer, Mısır'ın, Kuzey Afrika'nın en büyük ekonomisine sahip olduğuna dikkat çekti. Dinçer, "Mısır'ın başkenti Kahire'de 35.'si düzenlenecek olan fuar, 1996 yılından bu yana Türk firmalarını ağırlıyor. 20-29 Mart 2002'de Türkiye ulusal katılım organizasyonunu Forum Fuarcılık'ın düzenleyeceği fuar, Kuzey Afrika'nın en büyük fuarı olarak biliniyor. 2001 yılında Türkiye'nin 35 Türk firmasıyla temsil edildiği fuarı yaklaşık 2 milyon kişinin gezdiği tahmin ediliyor. Fuarda, inşaat malzemesinden, otomotiv yan sanayi ürünlerine, kağıt ve karton kutudan, beyaz eşyaya kadar her türlü ürün sergilenebiliyor" dedi.

Trablus Uluslararası Fuarı 
Libya'nın Birleşmiş Milletler'in ambargosunun kalkmasının ardından, son yıllarda Arap dünyasının gözde pazarı haline geldiğini söyleyen Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Dr. Meral Dinçer, bölgedeki potansiyelin göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi. Libya'nın, bölgedeki diğer Arap ülkeleri arasında önemli bir yer tutuğunun altını çizen Dr. Dinçer, "Libya-Türkiye ticaret hacmi yeniden büyüme seyrine girdi. Gelecek 5 yıl içerisinde toplukonut, hastane inşaatı, altyapı, enerji ve ulaşım konularında 35 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç duyulması ticaretin daha gelişmesine fırsat sunuyor" dedi. 
2001'de düzenlenen Trablus 30. Uluslararası Genel Ticaret ve Sanayi Ürünleri Fuarı'na 39 ülkeden bin 227 firma katıldı. Türkiye ulusal katılım organizasyonunu Forum Fuarcılık'ın gerçekleştirdiği fuarda, 21 Türk firması gıdadan otomotive, tekstilden temizlik malzemelerine, dayanıklı tüketim mallarından mutfak eşyasına kadar çeşitli ürünlerini sergilendi. Fuar gelecek yıl 2-12 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Turkısh Expo 2002 Halep
Forum Fuarcılık Genel Müdür Yardımcısı Dr. Meral Dinçer, Forum Fuarcılık'ın Türk firmalarına alternatif pazarlar sunmayı hedeflediğini belirterek, 2002'de iki yeni Türk ihraç ürünleri fuarı daha organize edeceklerini söyledi. Bunlardan birinin Turkısh Expo 2002 Halep Fuarı olduğunu anlatan Dr. Dinçer, "Son dönemde iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin gelişme göstermesi, ticari ilişkilerin gelişmesine neden olurken, Suriye Türk yatırımcılar için el değmemiş bir pazar niteliği taşıyor. Suriye'nin en büyük fuarlarından biri olan SIMA-Suriye Uluslararası Fuarı'nı düzenleyen Al-Walid For Trading & International Fairs'ın, Türkiye temsilciliğini yürüten Forum Fuarcılık; SIMA fuarına Türkiye'den firma götürerek, ülkedeki yatırım potansiyelini de gözlemledi ve buradan yola çıkarak ihraç ürünleri fuarı için harekete geçti" yorumunu yaptı. Dr. Dinçer, Türk yatırımcıların, Suriye pazarına girerek, zengin olanaklarla karşılaşabileceğini vurgularken, "Forum Fuarcılık, Gaziantep Ticaret Odası'nın da desteğiyle 6-9 Haziran 2002 tarihleri arasında düzenleyeceği Halep Türk İhraç Ürünleri Fuarı ile firmalarımıza Suriye kapısını aralayacak" dedi. 

Automechanika Frankfurt 2002
Türk yatırımcılara, Ortadoğu ve Afrika ülkelerinin yanı sıra Avrupa kapısını da açtıklarını dile getiren Dinçer, Almanya'da düzenlenen Automechanika Frankfurt 2002 Fuarı'nın bu nitelikte olduğunu bildirdi. Dr. Meral Dinçer, fuarla ilgili olarak şunları belirtti:
"Automechanika Frankfurt 2002 Fuarı, Türk otomotiv yan sanayi üreticilerini Avrupa ve dünya pazarıyla buluşturuyor. İki yılda bir gerçekleştirilen fuar, otomotiv yan sanayi açısından dünyanın en önemli iki fuarından birisi olarak nitelendiriliyor. Otomotiv yan sanayi ve ekipmanlarıyla ilgili iş bağlantılarının yüzde 60'ının bu fuar aracılığı ile gerçekleştiğine dikkat çekilirken, Türk firmaları fuara, her yıl artan bir oranda katılım gösteriyor. Son olarak 2000 yılında gerçekleştirilen fuarda, 64 ülkeden 3 bin 909, Türkiye'den 77 katılımcı yer aldı ve 5 gün süren fuarı yaklaşık 160 profesyonel ziyaretçi gezdi. Forum Fuarcılık, 1992 yılından bu yana Automechanika Frankfurt Fuarı'nın Türkiye katılım organizasyonunu gerçekleştiriyor. Fuar, 17-22 Eylül 2002 tarihleri arasında düzenlenecek."

Turkısh Expo 2002 Bakü
Forum Fuarcılık'ın düzenlediği Türk ihraç ürünleri fuarları arasında en çok ilgi gören organizasyonlardan biri olan Turkısh Expo Bakü Fuarı'nın 2002 yılında 6.'sının gerçekleştirileceğini ifade eden Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Dr. Meral Dinçer, Azerbaycan pazarının Türk firmaları açısından cazip bir pazar konumunda olduğunu belirtti. Turkısh Expo 2002 Bakü Fuarı'nın 24-27 Eylül 2002 tarihleri arasında düzenlenecek.

Turkısh Expo 2002 Tahran
Son dönemde ticari ilişkilerimizin hızla geliştiği İran'da, bugüne kadar Tebriz Uluslararası Genel Ticaret ve Sanayi Ürünleri Fuarı ile Tahran Makine Fuarına Türkiye ulusal katılım organizasyonu sağlayan Forum Fuarcılık, bu kez Turkısh Expo 2002 Tahran Fuarı'nı gerçekleştirecek. Dr. Dinçer, bu fuarın da bir ilk olduğunu kaydederek, Türk ihraç ürünlerinin, İran pazarında kendisine geniş bir yer bulabileceğini vurguladı. Dinçer, söz konusu fuarı projelendirme gerekçesini "Türkiye ile İran arasındaki ticari ilişkilerin gelişme kaydetmesi, İranlı yetkililerin Türk yatırımcıları İran'a davet etmesi, Türk-İran ilişkilerinin önümüzdeki dönemde de artacağının işaretleridir. İran, Türk yatırımcılar açısından cazip bir pazar konumunda bulunduğundan, önümüzdeki yıl düzenleyeceğimiz Turkısh Expo zincirine, Tahran'ı da eklemeyi uygun bulduk" diye açıkladı. Dr. Dinçer, İran'ın, Orta Asya ve Kafkas ülkelerine açılan bir konumda bulunduğunun da gözden kaçırılmaması gerektiğine işaret etti.

Bağdat Uluslararası Fuarı
2002 yılında ikinci Irak seferinin, 1-14 Kasım 2002 tarihleri arasında 35. Bağdat Uluslararası Fuarı ile gerçekleşeceğini bildiren Dr. Meral Dinçer, Irak ve bölge pazarlarına girmek için bu fuarın önemli bir fırsat niteliği taşıdığını kaydetti. 
Dinçer, Irak'ın alımlarda fuara katılan firmalara öncelik vermesi nedeniyle Bağdat Uluslararası Fuarı'nın Irak'ta iş yapmak isteyen firmalar için önemli bir imkan yarattığını söyledi.
Fuarın Türkiye ulusal katılım organizasyonunu, 1995 yılından bu yana Forum Fuarcılık'ın gerçekleştirdiğini anlatan Dr. Dinçer, "Türkiye, 2000 yılında düzenlenen fuara 4500m² alanda 103 firmayla katıldı. Irak, gıda ve tıbbi ürünlerin yanı sıra makine, inşaat, ulaştırma ve petrol sektörleri ile ilgili ürünler için de önemli bir pazar niteliği taşımaktadır" dedi. 
Dr. Meral Dinçer, fuarın devlet tarafından da desteklendiğini belirterek, fuara katılan firmalara katılım ücretinin yüzde 50-80'i arasında destek verildiğini ifade etti.

Ana Sayfa