ANKARA BAHARA FUAR COŞKUSUYLA GİRDİ

Ankara bahara rengarenk iki fuarla girdi. "İller Kültür Fuarı" ile "Gençlik Fuarı ve Panayırı" Başkent'te baharın coşkusunu artırdı. 

Forum Fuarcılık'ın düzenlediği bu iki fuarla, cumhuriyetin temellerinin atıldığı 19 Mayıs gibi anlamlı bir günde hem Türkiye'nin tüm renkleri buluştu hem de geleceğimizin teminatı gençler bir araya geldi. 

Atatürk Kültür Merkezi'nde Kültür Bakanlığı'yla işbirliği halinde düzenlenen "İller Kültür Fuarı"nın açılışı Kültür Bakanı İstemihan Talay tarafından yapıldı. Talay bu ilk fuarın bir başlangıç olduğunu belirterek, "Bundan sonraki yıllarda fuarı sadece Türkiye'ye özgü düzenlemeyeceğiz. Bu fuarı, aynı zamanda Balkan ve Karadeniz ülkeleri, Kafkaslar, Türk Cumhuriyetleri ve Ortadoğu ülkelerinin başkentlerini de buluşturan bir kültür sanat ortamı haline getirmeyi planlıyoruz" dedi.

Açılış konuşması sonrası standları tek tek gezen Talay, Giresun standında kemençe dinledi, Kanlıca'nın ünlü yoğurdunu yedi.

Sanat ve el sanatı ürünleri, yöresel kıyafet ve yemekleriyle illerin en özgün yönleriyle tanıtıldığı fuara Ankara, Samsun, Malatya, Çankırı, Osmaniye, İçel, Denizli, Sivas, Sinop, Kocaeli, Bitlis, Erzurum, Kayseri, Kırıkkale, Mardin, Amasya, Çorum, Batman, Kahramanmaraş, Şırnak, Karaman, Zonguldak, Adana, Bilecik, Hakkari, Van, Yozgat, Ordu, Siirt, Niğde, Manisa, Karabük, Iğdır, Gümüşhane, Giresun, Diyarbakır, Bayburt, Bartın, Aydın, Aksaray, Adıyaman, Trabzon, Nevşehir, Kilis, Hatay, Gaziantep, Eskişehir, Balıkesir ve Kastamonu katıldı.

Ankaralılar'ın büyük ilgisini çeken fuar 27 Mayıs'a kadar açık kaldı. Ziyaretçiler, bir yandan Malatya'nın kayısısını, Antep'in fıstığını, Kocaeli'nin pişmaniyesini tadarken, diğer yandan Batman Petrol Rafinerisi'nin maketini, Denizli'nin birbirinden güzel el dokumalarını, Van'ın muhteşem kilimlerini, Samsun'un el örgüsü sepetlerini görüp, Amasya standında fasıl dinlediler.

Fuar, halkoyunu gösterileri, dia gösterimi, defile, kına gecesi gibi etkinliklerle daha da renklendi. 

Samsun'dan doğum günü pastası
Samsun Valiliği, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı 19 Mayıs gibi anlamlı bir güne denk gelmesi nedeniyle fuarın açılışını doğum günü pastası keserek başlattı. Samsun standında fuar süresince 19 Mayıs'ın önemi vurgulandı.

"Kına gecesi" büyüledi
Çorum Valiliği düzenlediği "kına gecesi" gösterisi ile fuarı gezenleri büyüledi. Kına gecesinin tüm yönleriyle canlandırıldığı gösteride, geline altınlar takıldı, kına yakıldı ve türkülerle ağlatıldı. Halkoyunu ile devam eden gösteri siyasilerin de ilgisini çekti. Çorum Valisi'nin bizzat katıldığı gösteriyi Fazilet Partisi Çorum Milletvekili Yasin Hatipoğlu da izledi.

Amasya standında fasıl
Amasya standında fuar süresince devam eden fasıl, hem ziyaretçilere keyifli dakikalar yaşattı hem de illerden gelen görevlilerin kaynaşmasına aracı oldu. Türk sanat müziğinin en güzel örneklerini seslendiren saz heyetine ziyaretçiler de sık sık eşlik etti.

Malatya kayısısını tanıttı
Kayısısı ile ünlü Malatya standında, fuar boyunca ziyaretçilere kayısının yararları anlatıldı. Kayısı ile yapılan yemekler, tatlılar ikram edildi. Fuarın ikinci günü Malatya standında verilen kokteyl Ankara'da yaşayan Malatyalıları ve Malatya milletvekillerini de buluşturdu.

Mersin standında yörük çadırı
Mersin, kentin kimliğini oluşturan Arap ve Yörük kültürünü fuara taşıdı. Yörük çadırı içinde kilim, heybe, seccade, çul, çuval, iğne oyaları gibi el sanatı ürünleri sergilendi. Mersin standını gezenler Akdeniz sıcaklığını her yönüyle hissettiler.

Denizli'den yöresel kıyafetler defilesi 
El dokumalarıyla ünlü Denizli, yöresel kumaşlarını modern dizaynla izleyenlere tanıttı. Denizli Kız Meslek Lisesi öğrencilerinin kendi tasarımlarını sundukları defile büyük ilgi çekti. Birbirinden güzel el dokuması kumaşlar öğrencilerin modern çizimleriyle yeni bir kimlik buldu.

Kuruluştan kurtuluşa Bilecik
Osmanlı Devleti'nin kuruluşuna ve milli mücadele kurtuluşa ev sahipliği yapan Bilecik, bu tarihi mirası fotoğraflarla kültür kronolojisi halinde fuar ziyaretçilerine tanıttı. Osman Gazi'nin Osmanlı Devleti'nin kuruluşuna ilham kaynağı olan rüyasıyla başlayan kronolojik sergi, Bilecik'in bugünkü halini anlatan fotoğraflarla son buluyordu. Bilecik standında kentin sanayi üretimine ilişkin ürünler de sergilenerek, sanayinin gelişimi vurgulandı.

Kocaeli depremde yaşamını yitirenleri andı
17 Ağustos depreminin yaralarını sarmak için yoğun bir çaba harcayan Kocaeli de fuarda yerini aldı. Depremin yıktıklarını yeniden kurmaya, yeni bir başlangıç yapmaya çalışan Kocaeli, bir taraftan da depremin getirdiği acıların unutulmaması, yaşananların yinelenmemesi için çaba harcadı. Kocaeli standında, depremde yaşamını kaybedenlerin anısına bir köşe oluşturularak, fuar süresince bu köşede mum yakıldı, açılan anı defterinde ziyaretçilerin Kocaelililerle duygularını paylaşması sağlandı. 

Amasya ve Kayseri birinciliği paylaştı
Katılan iller arasında yapılan bir anketle en iyi stand da seçildi. Kayseri ve Amasya ilini en özgün ve başarılı tanıtmak konusunda birinciliği paylaştılar. Bu iki il Forum Fuarcılık ve Geliştirme AŞ. tarafından Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen Import Shop-Uluslararası Hediyelik Eşya, Deri, Tekstil, Perakende Satış Fuarı'na ücretsiz götürülecek.

Gençlik Fuarı ve Panayırı

İller Kültür Fuarı ile aynı tarihlerde Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün desteğiyle gerçekleştirilen "Gençlik Fuarı ve Panayırı" da etkinlikleriyle dikkat çekti. 

Daha çok üniversitelerin ve gençliğe yönelik hizmet veren kuruluşların katıldığı fuarın açılışı Ankara Valisi Yahya Gür tarafından yapıldı. Açılış günü Türkiye 2001 Rollerski Şampiyonası da gerçekleştirildi.

Devlet Bakanı Fikret Ünlü tarafından ziyaret edilen fuar kapsamında dans gösterisinden gitar dinletisine, konserlerden stand-up gösterilerine, web tasarım yarışmasından rollerskate rampa gösterilerine birçok etkinlik gerçekleştirildi. 

Atatürk Kültür Merkezi içinde gençlere yönelik ürünler sergilenirken, açık alanda gerçekleştirilen panayıra Ankara Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, İzcilik Federasyonu, GENÇEV, ODTÜ, Hacettepe Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi gibi birçok üniversite ve kuruluş katıldı.

Forum Fuarcılık A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Meral Dinçer, fuarın "gençlik haftası"yla aynı zamanda düzenlenmesinin de anlamlı olduğunu belirterek, gençleri bir araya getiren, kaynaştıran bu fuarı her yıl tekrarlamayı düşündüklerini ifade etti. 

Dinçer, Gençlik Fuarı'nın İller Kültür Fuarı'yla birlikte düzenlenmesinin de geçmişten gelen gelenek göreneklerin, yöresel zenginliklerin genç kuşaklara tanıtılmasına aracı olduğunu söyleyerek, bu amaca hizmet edebilmenin mutluluğunu dile getirdi.