IRAK'LA TİCARET DOLUDİZGİN

Irak'ın başkenti Bağdat'ta Mayıs ayında düzenlenen "Türk İhraç Ürünleri Fuarı" 1 milyar dolara yakın bir ihracat imkanını da beraberinde getirdi. 

Türkiye, tarihindeki en büyük krizlerden birini yaşarken, çıkış yolunun ihracat olduğu bir kez daha kanıtlandı. Irak'ın başkenti Bağdat'ta düzenlenen "3. Türk İhraç Ürünleri Fuarı" ihracatçılara büyük fırsatlar yaratarak 1 milyar dolara yakın ihracat olanağı sağladı.

Forum Fuarcılık tarafından 7-11 Mayıs tarihleri arasında Bağdat Uluslararası Fuar Merkezi'nde düzenlenen "Turkish Expo 2001" her yönüyle bir Türkiye çıkarması niteliğindeydi. Toplam üç holde 5.500 m² kapalı alan ve 550 m² açık alanda gerçekleştirilen fuar, İstanbul'dan Şırnak'a, Mersin'den İzmir'e çok çeşitli illerden ve sektörlerden 157 firmanın katılımıyla bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük Türk ihraç ürünleri fuarı oldu.

"Turkısh Expo 2001-Bağdat" 7 Mayıs'ta Irak Ticaret Bakanı Muhammed Mehdi Salih ve Dış Ticaret Müsteşarı Kürşat Tüzmen tarafından açıldı. Salih açılışta yaptığı konuşmada, Türk ürünlerinin her zaman kaliteli olduğunu söyleyerek, Türkiye'nin, ambargo kalktıktan sonra Irak pazarında önemli bir konuma geleceğini ifade etti.

Dış Ticaret Müsteşarı Kürşat Tüzmen de Türkiye'nin Irak pazarında kalıcı olduğunu vurguladı.

Irak'la Türkiye arasında son dönemde yaşanan yakınlaşma ve sıcak ilişkiler fuarın başarısıyla daha da pekişti. Iraklı yetkililerin büyük ilgi gösterdiği Türk İhraç Ürünleri Fuarı, krizi aşmaya çalışan ihracatçılarımız açısından olumlu gelişmelere yol açtı. Fuar süresince firmalarımız 300 milyon dolarlık sözleşme imzalarken, fuarın yansıması olarak 300 milyon dolarlık daha sözleşmenin kapıda olduğu belirtiliyor.

TCDD'ye de 300 milyon dolar

Fuar kapsamında T.C. Devlet Demiryolları 19 yıl aradan sonra Mardin-Bağdat seferini gerçekleştirdi. Fuarda, Devlet Demiryolları da önemli iş bağlantıları sağladı. 5 Mayıs sabahı Mardin Nusaybin Garı'ndan hareket eden tren 6 Mayıs akşamı Bağdat'a vardı. Aynı akşam Iraklı bakan ve yetkililere tren restoranında bir yemek verildi. Treni gezen Iraklı bakanlar toplantı odalı, duşlu, yatak odalı VİP vagonlarına büyük ilgi gösterdiler. TCDD'nin yük ve lokomotif vagonları için yaptığı 300 milyon dolarlık bağlantı ve demiryolu rehabilitasyonu için önümüzdeki beş yılda gerçekleştirilecek 1 milyar dolarlık kontrat fuarın yarattığı önemli gelişmelerden biri olarak değerlendirildi.


Fuarda Türk firmaları, güç dağıtım trafolarından otomotiv yan sanayine, tekstilden gıda maddelerine, makine teçhizattan elektronik aletlere kadar birçok alanda ürünlerini sergiledi. Iraklı yetkililer özellikle teknoloji yoğun ürünler sergileyen firmalara yakın ilgi gösterdi. 

Fuar süresince Irak İmar İskan Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Sanayi Bakanlığı yetkilileriyle toplantılar yapıldı ve firmalar bilgilendirildi. Irak'taki Ticaret Müşaviri Şevket Ilgaç da firmalarla görüşmeler yaparak Irak pazarı hakkında bilgi verdi. Bu sürede Irak'a ilk kez giden firmaların da Ticaret ve Sanayi Bakanlığı'na kayıt işlemleri yapıldı.

İşadamları memnun döndü

İhracatçılarımız, Irak'tan olumlu izlenimlerle ayrıldılar. Fuarın kendilerine yeni kapılar açtığını, önemli bağlantılar sağladığını belirten işadamları, Iraklı yetkililerin gösterdiğini yakın ilgiden de memnun oldular. Turkish Expo 2001'e katılan birçok işadamı Irak pazarını tanımada yarattığı imkanlar nedeniyle Kasım ayında düzenlenecek Bağdat Uluslararası Fuarına katılmayı düşündüklerini ifade ettiler.

Bağdat'ta Türk gecesi

"Turkish Expo 2001" fuarı renkli görüntülere de sahne oldu. Fuarın ilk günü akşamı El Reşit otelde düzenlenen "Türk Gecesi"ne 400'ün üzerinde Türk ve Iraklı katıldı. Sözkonusu gece, Mine Koşan konseri ve "Osmanlı Kıyafetleri Defilesi"yle oldukça ilgi çekti. Türk tekstilcileri yıllardır savaş, bombardıman ve ambargo altındaki Bağdat'ta Osmanlı-Türk motifli giysilerini sergileyerek 10 yıldan sonra Bağdat'ta yapılan ilk defileye de imza atmış oldular.