GÜNEYDOĞU AVRUPA ÜLKELERİNİN ZAGREB BULUŞMASI

Güneydoğu Avrupa ülkeleri Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'te 17-23 Eylül tarihlerinde Zagreb 74. Uluslararası Fuarı'yla eş zamanlı olarak düzenlenecek "Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Ticaret Fuarı ve Konferansı"nda bir araya gelecek.

Katılım organizasyonu Ankara Dünya Ticaret Merkezi'nin desteğiyle Forum Fuarcılık A.Ş. tarafından gerçekleştirilen fuarda Türkiye 300 m²yle yer alacak.

Fuar sırasında Zagreb Dünya Ticaret Merkezi'nin örgütleyeceği iş toplantıları gerçekleştirilecek ve Türk firmaları iş yapabilecekleri Hırvat firmalarıyla eşleştirilip ikili görüşmeler yapmaları sağlanacak. Firmaların fuara katılan diğer ülke firmalarıyla da görüşme şansı olacak.

Savaş sonrası endüstrisinin yüzde 30'u tahrip olan ve yeniden yapılanma sürecine giren Hırvatistan, ihracatçılar açısından cazip bir pazar konumunda. Tekstil, gıda, elektrikli aletler, kimyasallar ve petrol Hırvatistan'ın başlıca ithal maddeleri. Türkiye'den Hırvatistan'a ihraç edilen maddeler arasında da en önemli yeri fiber optik kablolar, demir-çelik köprü aksamı, tekstil elyafları ve iplikleri, demir çelik ev eşyaları, cam mutfak eşyaları ve taze meyva tutuyor.

Tekstil ihracatçısı olan Hırvatistan aynı zamanda bir reexport merkezi. Yani ithal ettiği tekstil ürünlerinin bir kısmını dışarı ihraç ediyor.

Çok hızlı bir özelleştirme süreci yaşan Hırvatistan, özellikle deri, ayakkabı, tekstil ve makine alanında yatırıma açık bulunuyor. Yeniden yapılanma çerçevesinde inşaat sektörü de ciddi anlamda yatırıma ihtiyacı bulunan sektörler arasında yer alıyor. 

Avrupa Birliği'yle ortaklık anlaşmasını bu yıl imzalaması beklenen Hırvatistan'a ihracat yapacak firmalar, AB ülkelerine ihracatta tanınan kolaylıklardan da yararlanabilecekler.