11 Yıllık Gecikme Kapatılacak

Türkiye ve Irak, ticari ilişkilerdeki 11 yıllık gecikmeyi kapatmak için yoğun çaba sarf ediyor. Hedef 2.5 milyarlık dolarlık ticaret hacmi… 

Türk işadamları, "komşu ülkelerle ticaretin artırılması" stratejisi kapsamında 12-16 Mart tarihleri arasında Irak'taydı. Ticaret heyetine başkanlık eden Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen, Bağdat gezisinin çok başarılı geçtiğini belirterek, Irak ile 200-250 milyon dolarlık anlaşma tesis edildiğini bildirdi. 

Dış Ticaret Müsteşarlığı koordinasyonu, Uludağ İhracatçı Birlikleri organizasyonuyla gerçekleşen geziye yaklaşık 350 işadamı katıldı. Iraklı resmi ve özel sektör kuruluşları ile görüşen heyet, Irak Başbakan Yardımcısı, Ticaret Bakanı, Sanayi ve Madencilik Bakanı, Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı, Sağlık Bakanı, Sulama Bakanı, Tarım Bakanı, Bayındırlık ve İskân Bakanı ile de bir araya geldi. Görüşmelerde 11 yıllık gecikmenin kapatılması konusundaki kararlılık yinelenerek, Türkiye'nin Irak'ın altyapı projeleri dahil her türlü ihtiyacını karşılayabilecek ekonomik güce sahip olduğu vurgulandı. Ayrıca Türk firmalarının Irak'ın 9. Faz çerçevesinde yapacağı alımlardan daha fazla pay alabilmeleri için girişimlerde bulunuldu. 

'Türkiye ile her türlü işbirliğine açığız'
Türk heyetiyle El-Reşid Oteli'nde görüşen Irak Ticaret Bakanı Muhammed Mehdi Salih ise, 75 ülkeyle ticaret yaptıklarını, bu ülkeler arasında Fransa, Rusya, Çin, Mısır, Ürdün ve Türkiye'nin en önemli partnerler olduğuna dikkat çekerek, Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in direktifleri doğrultusunda Türkiye ile her türlü işbirliğine açık olduklarını söyledi. Salih, "Ambargo kalkınca Türkiye ile ticaretimiz kat kat yükseklecek" ifadesini kullandı. 
Aynı görüşmede bir konuşma yapan Dış Ticaret Müsteşarı Tüzmen, 2000 yılının Türkiye-Irak ilişkilerinde dönüm noktası olduğuna işaret ederek, "2001 yılı da ateşleme noktası olacaktır" dedi. Gezinin amacını "daha fazla işbirliği, daha fazla hizmet, daha fazla refah" olarak açıklayan Tüzmen, "Ticaret hacmimizi daha önce olduğu gibi 2-2.5 milyar dolara çıkarmak istiyoruz" diye konuştu. Tüzmen şöyle devam etti: 

"1990 yılından beri Irak halkının çektiği sıkıntıları biliyoruz. Dün buradaydık, bugün buradayız, yarın da burada olacağız. Bağdat'ta 12. Dönem Karma Ekonomik Toplantısı'nı ve iki büyük fuarı gerçekleştirdik. Bu faaliyetler bizi birbirimize daha çok yaklaştırdı. Bu faaliyetler neticesinde dış ticaretimiz 900 milyon dolar seviyesine çıktı. 2001 yılında da ilk olarak yine ticaret heyeti programıyla başlamış bulunuyoruz. Yoğun ticari faaliyetlerimize devam edeceğimizi söylemek istiyorum. İlk hedef 2-2.5 milyar dolar, ikinci hedef 5 milyar dolar ticaret hacmini yakalamaktır."
Ticaret heyeti gezisinde Irak'ın otomotiv başta olmak üzere tıbbi araç-gereçler, ilaç, gıda ürünleri, elektrikli aletler, kablo, sulama araç-gereçleri, hayvan yemi, temizlik ürünleri ve ısıtma üniteleri gibi pek çok alanda Türkiye'den mal alımı konusunda mutabakata varıldı.