TÜRK-IRAK İŞ KONSEYİ BAŞKANI MEHMET ALİ NEYZİ:
Uzun vadeli stratejiler belirleyeceğiz 

DTM’nin koordinasyonunda Irak’a 12-16 Mart tarihlerinde ticaret heyeti gidiyor 

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde 15 Ocak’ta kurulan Türk-Irak İş Konseyi çalışmalarına başladı. 

Konsey Başkanı Mehmet Ali Neyzi, Forum’a yaptığı açıklamada Birleşmiş Milletler (BM) ambargosunun son dönemde yumuşamasıyla Türk işadamlarının zaman kaybetmeden Irak pazarına girmesi gerektiğine dikkat çekerek, Petrol Karşılığı Gıda Programı kapsamında Irak’ta açılan ihalelerde Türk firmalarının paylarının artırılmasını hedeflediklerini bildirdi. Neyzi “Bu çerçevede Irak ile ambargonun kaldırılması öncesi uzun vadeli stratejilerin belirlenmesi yoluna gidilecektir” dedi. 

Türk-Irak İş Konseyi Irak tarafından muhatap kuruluşun Ticaret Bakanlığı olması için gerekli girişimlere başlandığını belirten Neyzi, konseyin ilk etkinliğinin 12-16 Mart tarihlerinde Dış Ticaret Müsteşarlığı koordinasyonu, Uludağ İhracatçı Birlikleri organizasyonuyla Irak’a gerçekleştirilecek ticaret heyeti ziyareti olacağını söyledi. Aynı zamanda Ram Dış Ticaret Genel Müdürü olan Mehmet Ali Neyzi sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Otomotiv, tekstil, gıda, dış ticaret ve kimyevi maddeler başta olmak üzere birçok sektörden Türk işadamının katılacağı bu ziyaret kapsamında iş adamlarımızın sektörlerine ilişkin Iraklı firmalar ve devlet kuruluşları ile görüşmeleri sağlanacaktır. İki ülke arasında geçmişteki iyi ilişkilerin tekrar kurulması açısından önemli bir adım olarak değerlendirdiğimiz Irak’a yapılacak ziyaretin ve Türk-Irak İş Konseyi’nin tüm çalışmalarının uzun vadede Türk-Irak ekonomilerine büyük katkılar sağlayacağına inanıyoruz.” 

Devlet Bakanı Tunca Toskay’ın başkanlık etmesi beklenen ticaret heyetine 400 işadamının katılması hedefleniyor. Türk ihraç ürünlerinin tanıtımı ve Türkiye’nin ihracatına yönelik faaliyetler çerçevesinde gerçekleştirilecek program Ürdün’ü de kapsıyor. 12-16 Mart tarihlerinde Irak’ta temaslarını sürdürecek olan heyet daha sonra Ürdün’e geçecek ve burada 19 Mart’a kadar kalacak. 

Ticaret heyetiyle ilgili ayrıntılı bilgi için; 
Uludağ İhracatçı Birlikleri
Tel: 0 224 220 71 43
3F Turizm Seyahat Ltd. Şti.
Tel: 0 312 419 80 45-46


Konya’da Irak toplantısı 

Konya Ticaret Odası’nın düzenlediği “Dış Ticaret Sohbetleri”n de bu ay “ambargo sonrasında Irak’la ticaret imkânlarının geliştirilmesi” konusu ele alınacak. Konya’daki ihracatçı firmalarının bilgilendirilmesi amacıyla 22 Şubat’ta gerçekleştirilecek toplantıya konuşmacı olarak Forum Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü Bilgin Aygül ile Dış Ticaret Müsteşarlığı yetkilileri katılacak.