BÜYÜKELÇİ MEHMET AKAD BAĞDAT’TA GÖREVE BAŞLADI 

Baş döndürücü gelişmeler 

2001 yılına hızlı bir giriş yapan Irak, Mısır ve Suriye ile Serbest Ticaret Anlaşması imzaladı. Önümüzdeki günlerde 2 bin konut inşaatı için ihale açılacak 

Birçok ülkenin Birleşmiş Milletler ambargosu nedeniyle yıllardır uzak durduğu Irak’ta dikkat çekici gelişmeler yaşanıyor. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bazı ülkeler Irak’la ekonomik ve siyasi ilişkilerin gelişmesi için düğmeye bastı. 

Bağdat basınından alınan bilgiye göre, 16 Ocak’ta Irak’la Suudi Arabistan arasındaki Arar Sınır Kapısı açıldı ve Suudi Arabistan bu kapıdan ilk olarak 30 milyon dolarlık klima ihracatı gerçekleştirdi. 

Irak, hem Mısır hem de Suriye ile Serbest Ticaret Anlaşması imzaladı. Suriye’yi 20 yıl aradan sonra ziyaret eden en yüksek düzeydeki Irak yetkilisi olan Irak Devlet Başkan Yardımcısı Taha Yasin Ramazan ile Suriye Başbakanı Muhammed Mustafa Mero tarafından imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması’yla iki ülke ticaret hacminin 2001 yılında 1 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Anlaşma, gümrük tarifelerinin ilk aşamada düşürülmesini, daha sonra aşamalı olarak kaldırılmasını öngörüyor. Irak; Mısır, Ürdün ve Suriye’ye tarifeli uçak seferleri de düzenlemeye başladı. 

Yeni dönemdeki önemli bir gelişmenin de Irak’la Dubai arasındaki gemi seferlerinin günde iki kez düzenli olarak yapılmaya başlanması olduğu bildirildi. 

Türkiye ise diplomatik ilişkilerini maslahatgüzar düzeyinde sürdürdüğü Irak’a 10 yıl aradan sonra büyükelçi gönderdi. Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Mehmet Akad, ocak ayında güven mektubunu sunarak resmen göreve başladı. Avusturya da kapalı tuttuğu ticaret müşavirliğini yeniden açtı. 

Edinilen bilgiye göre 1 tona kadar mal ithalatının serbest bırakıldığı Irak’ta önümüzdeki günlerde 2 bin konut inşaatı için uluslararası ihale açılacak. 

9. Faz açıklandı

Birleşmiş Milletler’in Petrol Karşılığı Gıda Programı çerçevesinde 6 ayda bir açtığı ihalelerin konuları belirlendi. Buna göre Irak’ın 9. Faz kapsamında alım yapacağı ürünler şu başlıklarda toplanıyor: 
Gıda maddeleri, ofis malzemeleri, bilgisayar programları, her türlü tıbbi malzeme, medikal malzemeler, laboratuvar malzemeleri, makine ve yan sanayi, hammadde ve türevleri, her türlü konut, inşaat malzemeleri ve makineleri, soğutma cihazları, derin dondurucular, termostatlar, ısıtıcı cihazlar, havalandırma sistemleri, paketleme makineleri, karton ve kartonla kaplanmış ürünler, PVC ürünleri, elektrik kabloları. 
Ayrıntılı bilgi Birleşmiş Milletler’in internet sayfasından alınabilir: 
http://www.un.org/depts/oip/latest/basicfigures.html