Konya’nın yeni yüzü

Türkiye’nin tarım ambarı olarak bilinen Konya, son yıllarda başka sektörlerde de büyük ilerlemeler kaydetti. Organize sanayi bölgelerinde en çok oto yan sanayi alanında üretim yapan firmalar bulunuyor.

Konya coğrafi yapısına bağlı olarak sanayileşme sürecine tarımla başlamıştır. Daha sonra otomotiv yan sanayi ve gıda sektöründe atılımlar gerçekleştirilmiştir. Bugün gelinen noktada küçük sanayi siteleri binlerce işyeriyle dolmuş, 1. ve 2. organize sanayi bölgelerinde kurulan işletmeler ülke ve bölge ihtiyacının dışında büyük bir ihracat potansiyeli oluşturmuştur. Büyük ölçekli sanayi kuruluşlarının yer alacağı 3. Organize Sanayi Bölgesi parsel dağıtımları büyük ölçüde tamamlanarak birçok firma faaliyete geçmiştir. 4. Organize Sanayi Bölgesi’nin de yer seçimi yapılarak altyapı çalışmalarına başlanmak üzeredir. 

Özel organize sanayi bölgesinin de bulunduğu Konya’da Akşehir, Beyşehir, Çumra, Ereğli, Kulu, Seydişehir ilçelerinde organize sanayi bölgesi kurulması çalışmaları devam etmektedir. 

Konya, tarıma elverişli arazi yapısıyla Türkiye’nin tarım alanında ve tarımsal sanayide lokomotifidir. Ülkemizin toplam tarımsal üretiminin yüzde 8.97’sini tek başına gerçekleştirmektedir. 

Konya’nın tarımsal alanı 2.659.890 hektardır. Bu alanın yüzde 14’ünde sulu tarım, yüzde 86’sında kuru tarım yapılmaktadır. En çok üretim endüstriyel bitki alanında olup, Türkiye üretiminin yüzde 20.59’unu tek başına üretmektedir. 

Konya’da firmalarımız daha çok iç piyasaya yönelik imalat yapmaktadır. Aslında Konya’da büyük bir ticaret potansiyeli mevcuttur. Bu potansiyel etkili bir şekilde kullanılırsa bugünkü rakamların en az ikiye katlanması mümkündür. 

Konya’nın dış ticareti 1998 yılından bu yana düşüş göstermektedir. Bunda Türkiye’nin ekonomik ve siyasi istikrarsızlıkları ile dış ekonomik bunalımlar etkilidir. Ayrıca son bir yıldır TL’nin aşırı değerlenmesi ve özellikle euroya bağlı para birimleri karşısında ciddi bir değerlenmeye maruz kalması ihracatçılıramızı olumsuz etkilemiştir. 

Konya tarım kenti gibi görülmesine rağmen ihracat rakamları sıralamasında tarım ürünleri ilk beşe girememektedir. Konya’nın fasıllar bazında ihracatı sırasıyla makine ve mekanik cihazlar, cam ve cam eşya, demir ve çelik eşya, plastik ve mamulleri, halı ve dokumadır. 

İhracat gerçekleştirilen ilk beş ülke Almanya, Mısır, Rusya, Fas ve Azerbaycan olarak sıralanmaktadır.

Hüseyin ÜZÜLMEZ
Konya Ticaret Odası
Yönetim Kurulu Başkanı