"Ekonomik krizde umut fuarlarda"

 


Bilgin Aygül
Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. Genel Müdürü

Türkiye, dış ticarette "tek sektör, tek pazar" gibi bir kısır döngü içinde. İhracatımızın büyük çoğunluğunu Almanya ve Avrupa Birliği ülkelerine yapıyoruz. İhraç ürünlerimiz denilince ise tekstil ve konfeksiyon aklımıza geliyor. Türk tekstili dünyada haklı bir yere sahip, ama büyük gelişme gösteren ve gelirinin büyük çoğunluğunu ihracattan elde eden sektörler de var. İşte biz, ihracatımızı bu "tek sektör, tek pazar" kısırdöngüsünden kurtarmak için Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın yeni ihracat stratejisine uygun olarak hedef seçtiği ülkelerde fuarlar düzenliyoruz veya bu ülkelerdeki uluslararası fuarlara ulusal katılım organizasyonu gerçekleştiriyoruz. Her işte olduğu gibi fuarcılıkta da belli hedefler vardır. Bizim amacımız, ihracatçılarımızı doğru pazarlara, bilinmeyen ama büyük potansiyeli olan pazarlara yöneltmek. Forum'un doğru pazarı hemen yanıbaşımızda olan ama yıllardır ihmal edilen İran, Irak, Suriye, Azerbaycan gibi komşu ülkeler ve Afrika ülkeleri. Bildiğiniz gibi Dış Ticaret Müsteşarlığı, 2000 yılı itibariyle "komşu ülkelere yönelik ihracatın artırılması" için yoğun bir çalışma yürütüyor.

1995 yılından bu yana fuar düzenlediğimiz Irak ve İran'ın bu strateji kapsamında yer alması, ne kadar doğru hedefler seçtiğimizi gösteriyor. Komşu ülkelerle dış ticaret hacmimizi arttırabilirsek, Türkiye ekonomik krizden de çıkış yolunu bulmuş olur. Aynı şekilde Arap ülkeleri de el değmemiş pazarlar olarak önümüzde duruyor. Forum Fuarcılık olarak bu ülkeleri yıllar önce Türk firmalarının gündemine soktuk.

Amacımız işadamlarımızı doğru fuarlarla doğru pazarlara ulaştırmak, kendilerine uygun partner bulmalarını sağlamaktır. Uluslararası organizasyonlarda deneyimli bir ekiple, işadamlarımıza en iyi hizmeti vermenin gayreti içindeyiz. Firma ve kuruluşlara, özellikle KOBİ'lere fuar öncesi-sırası-sonrasında danışmanlık hizmetleri veriyoruz. İşadamlarımıza, fuar için gittikleri ülke hakkında merak ettikleri her türlü bilgiyi aktarırken, fuar sırasında yabancı şirketlerle işbirliği imkanları ve ihracat yapmak için uygun zemin yaratılmasına da yardımcı oluyoruz. İşadamlarının yeni ticaret partnerleri bulmalarını ve teknolojik gelişmeleri yakından izlemelerini sağlamak için potansiyel pazarlar ile önemli uluslararası fuarlara iş gezileri düzenliyoruz. Bu hizmetlerimizi yan kuruluşumuz olan 3F Turizm Seyahat Ltd. Şti. aracılığıyla gerçekleştiriyoruz. Forum, 3F Turizm Seyahat Ltd. Şti. kanalıyla ticaret heyeti ve Karma Ekonomik Komisyon toplantıları da organize etmektedir. Türkiye'nin yurtdışında tanıtılması ve ihracatın arttırılmasında 3F Seyahat Ltd. Şti. de rol oynuyor. IATA üyesi olan 3F, Forum'un gerçekleştirdiği bütün yurtdışı ve yurtiçi uluslararası fuarların seyahat ve konaklama organizasyonu yanı sıra, bir çok kamu, özel kurum ve kuruluşa hizmet sunuyor.

Fuarlar, sektördeki yeniliklerin görülmesi, ürünlerin tanıtımı için önemli bir fırsat olarak önümüzde duruyor. Özellikle Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik kriz ortamı bu gerçeği tüm açıklığıyla gözler önüne seriyor. Bütün yatırımcıların, özellikle de KOBİ'lerin bu gerçeği göz ardı etmemesi ve ihracat yapabileceği ülkelerdeki fuarlara katılması gerekiyor.
 

Bütün yatırımcıların,
özellikle de KOBİ'lerin
bu gerçeği göz ardı etmemesi ve ihracat yapabileceği
ülkelerdeki fuarlara katılması gerekiyor.


Türkiye'nin içinden geçmekte olduğu ekonomik kriz ortamı toplumu derinden etkilemiş, krizin çözümüne yönelik arayışlar ülke gündeminin ilk maddesi haline gelmiştir. Ekonomik darboğazdan kurtulmaya yönelik önerilerin başında ise ihracatın arttırılması gerektiği yer almaktadır. İhracatın yükseliş trendine girmesinin, yaşanan ekonomik darboğazın etkilerini minimuma indireceği değerlendirmesi ise artık tüm toplum kesimleri tarafından kabul görüyor. Bu çerçevede firmalarımızın yeni pazarlarla tanışmaları, ihracatın canlanmasında en önemli etken olarak değerlendiriliyor. Yeni pazarlarla Türk yatırımcıları tanıştırma yolu ise fuarlardan geçmektedir. Katıldıkları fuarlar aracılığıyla, yabancı pazarları tanıma şansını yakalayan firmalarımız, bu ülkelerle çok çeşitli anlaşmalara imza atmakta, ihracat yolunda önemli aşamalar kaydetmektedirler. Bu açıdan Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. 1993 yılından bu yana firmalarımızın yeni pazarlara açılmasında etkin bir rol üstlenmektedir.

Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş.'yi sanayicilerimizin özellikle KOBİ'lerimizin yurtdışına açılmalarına yardımcı olmak için 1993 yılında Ankara'da kurduk. Ağırlıklı olarak yurtdışında fuar düzenleyen Forum, yurtiçinde de fuarların yanı sıra kongre, seminer gibi organizasyonlara imza atmaktadır. Forum, kurulduğu günden bu yana 30'a yakın ülkede gerçekleştirdiği 120'yi aşkın fuar, kongre, seminer gibi organizasyonla 3 binin üzerinde firmanın yurtdışına açılmasını sağladı. Şimdiye kadar, Almanya, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Endonezya, Fransa, Gürcistan, Irak, İran, İspanya, Katar, Kazakistan, KKTC, Kore, Libya, Lübnan, Macaristan, Mısır, Romanya, Rusya, Suudi Arabistan, Suriye, Tunus ve Umman Sultanlığı'nda fuar organizasyonları gerçekleştirdik.

Aynı zamanda Forum A.Ş. olarak 1995 yılından beri Alman fuarcılık şirketi Messe Berlin GmbH'nin, Türkiye temsilciliğini yapıyoruz. Bu sayede yüzümüzü Avrupa pazarlarına çeviriyor, katılımcı firmalarımıza Avrupa pazarlarının yolunu da açıyoruz.
2001 yılından itibaren Suudi fuarcılık şirketi Saudi Exhibition Company, Suriye fuarcılık şirketi Al-Walid for Trading International Fairs'ın, Umman Sultanlığı fuarcılık şirketi Oman International Trade & Exhibitions'ın ve Birleşik Arap Emirlikleri fuarcılık şirketi General Exhibitions Corporation'un Türkiye temsilciliğini yürütüyoruz.

Ankara merkez büromuz ve İstanbul ofisimizle, yurtiçi ve yurtdışında fuar, sergi, kongre organizasyonundan iş gezisine, pazar araştırmasından tanıtıma, stand konstrüksiyonundan danışmanlığa kadar geniş bir alanda faaliyet gösteriyoruz. Stand konstrüksiyonları konusunda gösterdiğimiz başarı, 2000 yılında Almanya'da düzenlenen ITB Uluslararası Turizm Fuarı'nda tescillendi. Forum'un pilot firma görevi üstlenerek Turizm Bakanlığı adına kurduğu stand fuarda 177 ülke arasında birinci seçildi.