İhracatçılara Libya fırsatı
 

Libya'nın Türk ürünlerini hem kalite hem de fiyat açısından tercih ettiğini kaydeden Aygül, bu ülkeye başta tekstil ve gıda maddeleri olmak üzere inşaat malzemeleri, beyaz eşya, elektrikli-elektronik eşyalar, mutfak eşyaları, mobilya ve temizlik ürünlerinin rahatlıkla satılabileceğini vurguladı.

Trablus Uluslararası Fuarı'nda firmalarımız iki ayrı holde ürünlerini sergileyecek. Fuara katılım ücreti, bütün hizmetler dahil m²'si 350 Amerikan Doları olarak belirlendi. Fuara katılan firmalara devlet % 50 ile 80 arasında değişen oranlarda destek veriyor.

Bu yıl 39 ülkeden 1227 firmanın katıldığı fuarda ülkemizi 22 firma temsil etmiş ve önemli iş bağlantıları gerçekleştirmişti.
 

 

Fuarda sergilenebilecek ürünler:

Un, yağ ve salça gibi temel gıda maddeleri, helva, kuruyemiş, maya, bakliyat, yem katkı maddeleri, ekmek fırını, demir-çelik ürünleri, inşaat ve sıhhi tesisat malzemeleri, seramik ürünler, fayans, yer döşemeleri, mermer, tuğla, kiremit, alçı, çimento, prefabrik yapılar, yol yapım ve taş kırma makineleri, hafif nakliyat arabaları, binek arabaları, minibüs, kamyon, otomotiv yedek parçaları, akü, oto lastiği, klima ve soğutucular, hafif silahlar, savunma sanayi ile ilgili araç ve gereçler, telekomünikasyon ürünleri, elektrik malzemeleri, dayanıklı tüketim malları, ev aletleri (elektrikli ve elektriksiz), bilgisayar ve aparatları, ilaç ve tıbbi malzeme, ortopedik ürünler, haşere zehirleri ve pompaları, tekstil ürünleri, spor malzemeleri, ayakkabı, çanta, sabun, tuvalet kâğıdı ve diğer temizlik maddeleri, kozmetik ürünler, ev ve mutfak eşyaları, porselen ve cam ürünler, halı, mobilya, okul ve ofis araçları, kırtasiye malzemeleri, ziraat ve hayvancılıkta kullanılan malzemeler, fabrika ve atölyeler için gerekli malzeme ve aletler ile tarım makineleri.

Libya, Türkiye ile ilişkilerini tekrar geliştirmek istiyor. Başkenti Trablus'ta 2-12 Nisan 2002 tarihlerinde yapılacak uluslararası fuar, firmalarımızın Libya pazarına girmesine önemli zemin oluşturuyor.

Türkiye ve Libya, ticaret hacmini 2 milyar dolara çıkarmak için kollarını sıvadı. Önce, Türkiye-Libya 18. Dönem Karma Ekonomik Komisyon toplantısında alınan kararlar, ardından Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın Libya'nın iki önemli sahasında petrol aramaya başlaması, daha sonra Libya'nın Türk ürünlerine uyguladığı ambargoyu kaldırması ve Trablus Limanı'ndan Türk menşeli ürünlerin girişini serbest bırakması, bu hedefe ulaşılmasının önemli kilometre taşlarını oluşturuyor.

Tarihi ve kültürel bağlarımızın bulunduğu Libya'yla ticari ilişkilerimizin yeniden eski seviyesine gelmesinde Trablus'ta düzenlenen uluslararası fuarın büyük katkısının olacağı belirtiliyor. Bu nedenle, Libya'ya ihracatımızın daha da artması için, 2-12 Nisan 2002 tarihlerinde düzenlenen Trablus 31. Uluslararası Fuarı'na, Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. Türkiye ulusal katılım organizasyonu gerçekleştiriyor.

Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. Genel Müdürü Bilgin Aygül, sadece Libya'ya değil aynı zamanda diğer Kuzey Afrika ülkelerine yönelik ihracat için bu fuarda ürünlerimizi sergilememiz gerektiğini belirterek, "Libya üzerinden Sahil ve Sahra Devletleri Topluluğu üye ülkelerine ürün satmak daha kolaydır. Merkezi Trablus'ta bulunan bu topluluk, ileride Avrupa Birliği'nde olduğu gibi gümrük birliğini gerçekleştirmeyi hedeflemektedir. Bu nedenle, Libya'ya gitmek, Afrika'nın aşağı yukarı yarısına gitmek anlamına gelir" dedi.