İhracatta İran şansı
 

"Türkiye'nin bölgedeki en önemli ticari partnerlerinden birisi İran'dır. Türkiye, 2000 yılında İran'a 226.5 milyon dolarlık ihracat yaparken, bu ülkeden 813.8 milyon dolarlık ithalat yaptı. 1 milyar doların üzerindeki ticaret hacminin bu yıl daha da artacağı beklentisi hakimdir. İlk altı ayda bu ülkeye ihracatımız 170.8 milyon dolar, bu ülkeden ithalatımız ise 473.3 milyon dolar oldu. Forum Fuarcılık olarak, 1995 yılından bu yana İran'da düzenlenen fuarların Türkiye ulusal katılım organizasyonunu yapıyoruz. Ağustos 2001'de yapılan Tebriz 9. Uluslararası Genel Ticaret ve Sanayi Ürünleri Fuarı'na farklı sektörlerden 30 firmamızı götürdük. Eylül ayında ise Tahran Uluslararası Makine Fuarı'na 19 şirketimiz katıldı. Her iki fuara katılan firmalarımız da başarılı iş bağlantıları ile Türkiye'ye döndüler. Dolayısıyla İran'ın ne kadar zengin bir pazar olduğunu biliyoruz ve bu nedenle de 2002 yılında Türk İhraç Ürünleri Fuarı zincirine Tahran'ı da eklemeyi uygun gördük. Fuarımız sayesinde Türk ürünleri, İran pazarında kendisine geniş bir yer bulabilme şansını elde edecek."

Dinçer, İran'ın, Orta Asya ve Kafkas ülkelerine açılan bir konumda bulunduğunun da gözlerden kaçırılmaması gerektiğine işaret etti.


 


Türkiye ile ticari ilişkileri son dönemde gelişme gösteren İran, 2002'de ilk kez Türk İhraç Ürünleri Fuarı'na ev sahipliği yapacak. Türkiye açısından cazip pazar niteliği taşıyan İran, yatırımcılarımıza Orta Asya ve Kafkaslar yolunun açılmasında da avantaj sağlayacak.

Son dönemde ticari ilişkilerimizin hızla geliştiği İran'da, şimdiye kadar Tahran Uluslararası Fuarı, Tahran Makine Fuarı ve Tebriz Uluslararası Fuarı'na ulusal katılım organizasyonu gerçekleştiren Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş., bu kez Turkısh Expo Tahran 2002 Fuarı ile işadamlarının karşısına çıkıyor. 2002 yılının ekim ayında gerçekleştirilecek fuar, firmalarımıza İran pazarında cazip yatırım olanakları yaratacak.

Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Dr. Meral Dinçer, son dönemde Türkiye ile İran arasındaki ticari ilişkilerin gelişme kaydettiğine dikkat çekerek, Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in kasım ayında İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi ile görüşmesinden olumlu sinyaller alındığını vurguladı. Görüşmede, iki ülke arasında 1 milyar dolar civarında olan ticaret hacminin, İran-Türkiye doğalgaz boru hattının devreye girmesiyle iki katına çıkacağının dile getirildiğini hatırlatan Dinçer, "Görüşmede ayrıca Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet gösterecek Türk-İran İş Konseyi kurulacağı ifade edildi. Güvenlik, siyaset ve ekonomi alanındaki işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiği üzerinde duruldu. İran'dan alınan doğalgaza karşılık belli miktarlarda ürün verilmesi de görüşülen konular arasında yer aldı. Ayrıca İranlı yetkililer, Türk işadamlarını İran'da yatırım yapmaya davet ediyorlar. Bütün bu gelişmeler, iki ülke arasındaki ilişkilerin önümüzdeki dönemde daha da artacağının sinyalleri olması nedeniyle İran, yatırımcılarımız açısından önemle üzerinde durulması gereken bir ülkedir" diye konuştu.
Turkish Expo 2002 Tahran, Tahran 1. Türk İhraç Ürünleri Fuarı'nı projelendirme gerekçelerini "İran, Türk yatırımcılar açısından kaybedilmemesi gereken bir pazar konumunda bulunmaktadır" sözleriyle aktaran Dinçer şunları söyledi: