Bir ilk...HALEP
 

"Suriye'nin en büyük fuarlarından biri olan SIMA-Suriye Uluslararası Fuarı'nı düzenleyen Al-Walid For Trading & International Fairs'ın, Türkiye temsilciliğini yürüten Forum Fuarcılık; SIMA fuarına Türkiye'den firma götürerek, ülkedeki yatırım potansiyelini gözlemledi ve buradan yola çıkarak ihraç ürünleri fuarı için harekete geçti. Firmalarımızın, Suriye pazarına yönlendirilmesi halinde, bu ülkeye olan ihracatımızda önemli artışların olacağına inanıyoruz. Firmalarımızın Suriye'de girişecekleri yatırımlarla, Ortadoğu pazarında kapsamlı ve kalıcı bir şekilde yer edinebilmeleri mümkün görülmektedir. Her türlü yatırıma açık olduğu gözlenen Suriye, özellikle müteahhitlik alanında önemli bir potansiyel taşımaktadır. "

Suriye'nin, Irak, Mısır, Lübnan gibi ülkelerle serbest ticaret anlaşmasının bulunduğunu hatırlatan Gülkaya, bu anlaşmadan Türk ihracatçısının da yararlanabileceğini ve ortak yatırımlarla Arap ülkelerine sıfır gümrükle mal satabileceğini söyledi. 13 Arap ülkesinin 2007 yılına kadar ortak pazar kurmayı planladığına da dikkat çeken Gülkaya, Türk yatırımcıların bu durumu gözden kaçırmaması gerektiğine işaret etti.

Halep Fuar Merkezi'nde 6-9 Haziran 2002 tarihlerinde düzenlenecek fuar kapsamında toplantılar gerçekleştirilecek, Türk işadamlarının Suriyeli partnerleriyle bire bir görüşmeleri sağlanacak. Metrekare ücreti 250 dolar olarak belirlenen fuara devlet yüzde 50 ile yüzde 80 oranında destek veriyor.

Fuara katılmak için 6 Mayıs 2001'e kadar başvurulabilecek.


 

Fuarda sergilenebilecek ürünler:

İplik, kumaş, tekstil makineleri, bitkisel yağlar, iletişim kabloları, bakır iletkenler, demir çelik ürünleri, çimento, değişik kimyasallar ve katkı maddeleri, gıda ürünleri, ambalaj malzemesi, her türlü makine ve ekipmanlar, elektrik-elektronik ürünler, otomobil, otobüs, altyapıya yönelik inşaat malzemeleri.

Bu yıl ilk kez 6-9 Haziran 2002 tarihlerinde gerçekleştirilecek Halep Türk İhraç Ürünleri Fuarı yatırımcılara Suriye kapısını aralayacak.

Türk yatırımcıları yeni pazarlarla tanıştırmayı hedefleyen Forum Fuarcılık, Turkish Expo zincirine Suriye'yi de katıyor. 6-9 Haziran 2002 tarihlerinde düzenlenecek Halep 1. Türk İhraç Ürünleri Fuarı, Türk firmalarını Suriye pazarıyla buluşturacak.

Bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek olan Halep Türk İhraç Ürünleri Fuarı, Gaziantep Ticaret Odası ve Gaziantep Sanayi Odası işbirliğiyle düzenlenecek. Fuara, Halep Ticaret Odası ve Halep Sanayi Odası da destek veriyor.

Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. Proje Sorumlusu Tolga Gülkaya, Türkiye'nin, Suriye ile ihracatta büyük bir avantaj taşıdığına dikkat çekerken, ülkede Türkiye menşeli yatırım mallarının tercih edileceğini dile getirdi. Gülkaya, "Suriye ile son yıllarda kimyasal mamuller ve makine ekipman ihracatımızda önemli artışlar gözlenmektedir. Coğrafi yakınlığı iyi şekilde değerlendirmek isteyen Suriyeli firmalar, makine-teçhizat ve ara malların alımında Türk mallarını tercih etmektedirler" diye konuştu.

Suriyeli firmaların, Türkiye ve Türk ürünleri hakkında bilgi sahibi olduğunu vurgulayan Gülkaya, "Suriyeli firmalar, mallarımızın ucuz ve kaliteli olmasından yola çıkarak, diğer ülkeler yerine Türkiye'den ithalat yapmayı seçmektedirler" dedi. Özellikle müteahhitlik hizmetleri sektöründe faaliyet gösteren Türk firmalarının Suriye pazarına ilgilerinin arttığını vurgulayan Gülkaya, şunları söyledi: