GARDAŞ GARDAŞA TİCARET

 


 

 

 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı Daire Başkanı Derviş Öztürk, T.C. Bakü Ticaret Müşaviri Bahri Özdemir, T.C. Azerbaycan Silahlı Kuvvetler Ataşesi Tuğgeneral Zeki Durlanık, Azerbaycan Tarım ve Köy İşleri Bakanı İrşad Aliyev, Maliye Bakanı Fazıl Memedov, Dışişleri Bakanı 1. Yardımcısı Mahmud Memmed Guliyev ve diğer üst düzey yetkililer de hazır bulundu.

Azerbaycan hükümetinin de büyük ilgi gösterdiği fuara katılan işadamları, fuarın ilk günü Azerbaycan İktisadi İnkişaf Nazırlığı Ticaret Siyaseti Şubesi Reisi Rufet Hüseyin Aliyev, T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı Daire Başkanı Derviş Öztürk, T.C. Bakü Ticaret Müşaviri Bahri Özdemir, Dünya gazetesi yazarı Prof. Mithat Melen ve Azerbaycan Sahibkarlar Konfederasyonu Başkanı Alekper Memedov'un konuşmacı oldukları "Türkiye-Azerbaycan İlişkileri" konulu toplantıyı izleyerek, ikili ilişkiler konusunda bilgilendiler. Fuarın ikinci günü de "Bugünkü Azerbaycan" konulu toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda, firmalarımızın sorularını, Azerbaycan İktisadi İnkişaf Nazırlığı Ticaret Siyaseti Şubesi Reisi Rufet Hüseyin Aliyev, Azerbaycan Devlet Gümrük Komitesi'nden Vahabov Mirgasım Fazıl Oğlu, Azerbaycan Vergiler Nazırlığı'ndan Akif Musayev ve Azerbaycan Sahibkarlar Konfederasyonu Başkanı Alekper Memedov cevaplandırdılar. Fuarın üçüncü günü ise Azerbaycan Sahibkarlar Konfederasyonu'nun organize ettiği iş toplantılarına katılan firmalarımız, Azeri partnerleri ile bire bir görüşme olanağı buldular.

Fuara katılan ihracatçılarımız, Azerbaycan'dan % 80 iş bağlantısı kurarak döndüler.

Bu arada, T.C. Kültür Bakanlığı Devlet Türk Dünyası Müziği Topluluğu'nun 24 Ekim Çarşamba gecesi verdiği konser, katılımcılarımız, Azerbaycanlı işadamları ile Azerbaycan üst düzey yöneticileri tarafından büyük beğeni topladı.


Fuara katılan firmalar

Akmel, Aktes Isı, AMS Tıbbı Cihazları, Azerbaycan Sahipkarlar Konfederasyonu, Askaynak, Azerin, Azerinvest, Azersun, Batı Makina, Baybank, Beğendi Halı, Belplas, Betek Boya, Bilim Yayıncılık, Business World, Caspian Business News, Çaykur, Çemtaş, DÖSİM, E-Marketçi, Ege Nova LTD., Fatoğlu Gıda, Fiskobirlik, Günay Anadolu Sigorta, Grand Hotel, Huzur Makina, Improteks Travding, İzmir Ortopedi, Kalekim, Kaynak Tekniği, Kompass, Koruma Tarım, Matanat, Nurdil Teknik Soğutma, Şeker Piliç, Terraco, Treysan Prefabrik, TSE, Turanlar Makina, Unsan, Yenen Mühendislik, Yiğit Akü, Zarin Gala.

" Türk firmalarını Azeri partnerleri ile biraraya getiren Bakü 5. Türk İhraç Ürünleri Fuarı 24-27 Ekim 2001 tarihleri arasında Azerbaycan'ın Başkenti Bakü'de gerçekleştirildi. Fuar kapsamında ürünlerini sergileyip işbirliği gerçekleştirme olanağı bulan işadamlarımız memnun döndüler.

Asya'da önemli ticaret yollarının üzerinde bulunan Azerbaycan, 5. Türk İhraç Ürünleri Fuarı'nda firmalarımızı ağırladı. 24-27 Ekim 2001 tarihlerinde düzenlenen fuar, katılımcı firmaların yüzünü güldürdü. 65 firmanın katıldığı fuarda işadamlarımız % 80 oranında işbağlantısı gerçekleştirdi.

Grand Avrupa Oteli'nde düzenlenen fuarın açılışını Azerbaycan Başbakan Yardımcıları Abbas Abbasov ve Abid Şerifov ile Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Ecvet Tezcan yaptı. Türkiye-Azerbaycan Karma Ekonomik Komisyon Eşbaşkanlığı görevini de yürüten Şerifov açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türk işadamlarının Azerbaycan'daki yatırımlarının her geçen gün arttığına dikkat çekerek, Türk yatırımcıların özellikle özelleştirme çalışmalarına büyük ilgi duyduğunu anlattı. Azerbaycan'a yabancı sermaye girişini kolaylaştırmak için ticari alandaki yasalarla ilgili çeşitli reformlar yapıldığını belirten Abid Şerifov, halen serbest pazar ekonomisine geçiş sürecinin yaşandığını ve bu alanda her gün bir yeniliğin ortaya çıktığını söyledi.

Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Ecvet Tezcan ise fuarın Azerbaycan'ın bağımsızlığının 10. yıl kutlamalarının devamı olduğunu belirterek, bu tür organizasyonların iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerinin gelişmesine önemli katkı sağlayacağını ifade etti. Tezcan, fuar çerçevesinde düzenlenen Türk Gecesi ve Kültür Bakanlığı'na bağlı Türk Dünyası Müzik Topluluğu'nun verdiği konserin de fuara ayrı bir özellik kattığını vurguladı.

Azerbaycan Sahibkarlar Konfederasyonu Başkanı Alekper Mamedov da geçen yıllardan farklı olarak bu yıl Azerbaycan firmalarının da katıldığını, ülkedeki Türk sermayesinin giderek arttığını dile getirdi. Azerbaycan genelinde, Türk sermayesiyle kurulan 800'den fazla firmanın çeşitli alanlarda faaliyet gösterdiğini ifade eden Mamedov, kendilerine bağlı Azeri firmalarının da başta Türkiye olmak üzere diğer ülkelerde tanıtılmasını amaçladıklarını söyledi.

 
Türk Dünyası Müzik Topluluğu'nun küçük bir konser verdiği açılışta T.C. Kültür Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kemal Fahir Genç,