Bağdat'a Türk damgası

 



" Bağdat 34. Uluslararası Fuarı'nın en büyük katılımcısı geçen yıl olduğu gibi yine Türkiye'ydi. Fuara katılan 162 firmamız Iraklı yetkililerden büyük ilgi gördü. Firmalarımız önemli iş bağlantıları gerçekleştirdi.

" Fuarın açılışı için Bağdat'a giden Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen, Irak'a 2002 yılı ihracat hedefinin 2 milyar dolar olduğunu açıkladı.


Türkiye'nin son yıllardaki en önemli ticari partnerlerinden olan Irak'ta 1-14 Kasım 2001 tarihleri arasında düzenlenen Bağdat 34. Uluslararası Genel Ticaret ve Sanayi Ürünleri Fuarı iki ülke arasındaki ilişkilerin pekişmesine aracı oldu. 48 ülkeden 1650 firmanın yer aldığı fuarda en büyük katılım geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye'dendi. 162 firmanın yer aldığı Türk holü Iraklı yetkililerden büyük ilgi gördü ve firmalarımızın önemli iş bağlantılarına sahne oldu.

Bağdat 34. Uluslararası Fuarı'nın açılışı Irak Devlet Başkan Yardımcısı Taha Yasin Ramazan tarafından yapıldı. Ramazan, 11 yıldır uygulanan Birleşmiş Milletler ambargosunun yalnızca Irak'ı değil tüm komşu ülkeleri de sıkıntıya soktuğunu belirterek, Irak'ın yeniden yapılanma çalışmalarını sürdüreceğini söyledi.

Ramazan, fuarın ikinci günü Irak Ticaret Bakanı Muhammed Mehdi Salih ile birlikte Türk holünü ziyaret ederek, firmalarımızın ürünlerini tek tek inceledi. Burada Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen ve Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Mehmet Akat'tan Türk sanayisinin son durumu hakkında bilgi alan Ramazan, iki ülke arasındaki ticari, ekonomik ve diğer alanlardaki işbirliğinin gelişmesinden duyduğu mennuniyeti dile getirdi. Ramazan, "İki ülkenin olanakları çok daha fazla, ilişkiler potansiyelimizi yansıtmıyor. Irak'a uygulanan ambargonun kalkmasından sonra ilişkilerimiz daha iyi olacak, işbirliğimiz daha da gelişecek" dedi.

Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen de, Irak'a yönelik ihracatta son iki yılda önemli artışlar olduğunu kaydederek,

 

"Bu yıl bir milyar dolar hedefine ulaşacağız. İhracatçılarımız Irak pazarında çok iyi çalışıyorlar. Bağdat Uluslararası Fuarı'na en büyük katılım Türkiye'den. Firmalarımız çok kaliteli ürünler sergiliyorlar. Iraklı bakanlarla yaptığım görüşmelerde, Türk mallarının kalitesi konusunda hep olumlu tepkiler aldım" diye konuştu.

Kaliteli ürünlerin ihracat artışında çok etkili olduğunu vurgulayan Tüzmen, Irak'a ihracatta geçen yıla göre yüzde 110'un üzerinde artış olduğunu ifade etti. Bu artışın devam edeceğini söyleyen Tüzmen, şöyle devam etti:

"Ben ihracatçılarımıza güveniyorum. Irak'a 2002 yılı ihracat hedefimiz 2 milyar dolardır. Bu rakama rahatlıkla ulaşacağımıza inanıyorum. Özellikle otomotiv, inşaat, altyapı ve üst yapı hizmetleri, beyaz eşya, makine, jeneratör, gıda gibi sektörlerde önemli işler yapacağız. Iraklılar Türk şirketleriyle iş yapmak konusunda çok samimiler. Bize güveniyorlar. Kaliteli iş yapacağımıza, kaliteli ürün satacağımıza inanıyorlar."

Tüzmen, bu ziyarette Türk işadamlarının henüz sonuçlanmayan ihalelerden 200 milyon dolarlık yeni sözleşme imzaladıklarını da söyledi.

Fuarın Türkiye ulusal katılım organizasyonunu yapan Forum Fuarcılık A.Ş.'nin Genel Müdürü Bilgin Aygül de, işadamlarımızın Irak pazarının ne kadar büyük bir potansiyel taşıdığının farkında olduğunu belirterek, "Operasyon iddiaları bile iş adamlarımızın Irak'a olan ilgisini azaltmamıştır. Aksine fuara Türkiye'den 162 firma katılmıştır. Ayrıca yaklaşık 350 kişilik işadamı grubu da Irak'ta temaslarda bulunmuştur. Fuara yönelik yüksek katılım, Irak'ın Türkiye açısından kaybedilmeyecek bir pazar olduğunun göstergesidir" diye konuştu.


Fuardan notlar
" Fuara 48 ülkeden 1650 firma katıldı.
" Türk firmaları iki ayrı holde toplam 5.500 m² alanda yer aldılar.
" Türk firmalarının yoğun katılımını Irak Ticaret Bakanı Muhammed Mehdi Salih "Türk istilası" esprisiyle değerlendirdi.