İhracatçılar Afrika kapısını zorlayacak

 

" Kuzey Afrika'nın önde gelen ülkelerinden Mısır, 2002 yılında Türk ihracatçılarına yeni fırsatlar sunacak. Mısır'da yatırım yapmak isteyen işadamları, 20-29 Mart 2002 tarihlerinde gerçekleşecek Kahire 35. Uluslararası Genel Ticaret ve Sanayi Ürünleri Fuarı'na şimdiden hazırlanmaya başladı.

Kuzey Afrika'nın en büyük fuarı olma özelliğini taşıyan Kahire 35. Uluslararası Genel Ticaret ve Sanayi Ürünleri Fuarı, 2002 yılında Türk işadamlarına Mısır kapısını aralayacak. Türk yatırımcılar açısından önemli bir pazar niteliği taşıyan Mısır'da 20-29 Mart 2002 tarihlerinde düzenlenecek fuara yoğun ilgi olması bekleniyor.
Bölge ülkeleriyle ticaretin geliştirilmesi için önemli kavşak noktası olan Mısır, mart ayında dünyanın dört bir yanından gelen binlerce firmayı ağırlayacak. Türk işadamları açısından Afrika ile işbağlantıları kurma olanağı tanıyacak fuarda, inşaat malzemelerinden konfeksiyona, demir-çelikten kağıt ürünlerine kadar çok çeşitli alanlarda ürün sergilenebilecek.

1996 yılından bu yana Türkiye ulusal katılım organizasyonunu Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş.'nin düzenlediği fuara katılan Türk yatırımcılarının başarılı iş bağlantılarıyla Türkiye'ye döndüğüne dikkat çekildi. Kahire 35. Uluslararası Genel Ticaret ve Sanayi Ürünleri Fuarı'na ilişkin bilgi veren Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Dr. Meral Dinçer, "Dünyanın en büyük kentlerinden Kahire'de düzenlenen fuar, Kuzey Afrika'nın en büyük fuarı olma özelliği taşıyor. 2000 yılında 53 ülkeden 2 bin 209 firmanın katıldığı fuarı,
 

 

  500 bini profesyonel olmak üzere 2 milyon kişi ziyaret etti, Türkiye 41 firmayla fuarda yer aldı. 2001 yılında ise 73 ülkeden 4 bin 300 firma katıldı. Türkiye fuarda 35 firmayla temsil edildi. Geçen yıl düzenlenen fuarda ağırlıklı olarak sanayi makineleri sergilendi. Türkiye'nin ürün yelpazesinin geniş olması, standlarımıza ilgiyi arttırırken, firmalarımızın tamamı bir çok iş bağlantısı yaparak Türkiye'ye döndü. Dolayısıyla 2002 yılında katılımcı sayımızın daha da artacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.
Bir çok Türk firmasının Kahire'de ofis açarak ticari bağlantılar kurmaya çalıştığını anlatan Dinçer, Mısır'ın inşaat malzemelerinden demir-çeliğe, gıdadan kozmetiğe her türlü ürüne açık bir pazar olduğuna dikkat çekti. Dinçer, fuarda sergilenmesinde yarar görülen ürünleri şöyle sıraladı:
"Bakliyat, kuru ve kurutulmuş meyve, tekstil ürünleri, plastik eşyalar, kauçuk ve deri ürünleri, kâğıt ve karton kutu, kristal, çelik mutfak takımı, beyaz eşya, ev dekorasyonu için cam eşya, perdahlanmış cam levha, temizlik malzemeleri, sanayi tipi buzdolabı, radyo, soğuk hava veren vantilatörler, çanak ve normal TV antenleri, et kıyma makineleri, pirincin kabuğundan ayrılmasında ve parlatılmasında kullanılan makineler, tahin-cips-kornfleks yapan makineler, kimyevi maddeler, binek otomobiller, otomotiv yan sanayi ürünleri, makine sanayi, orman ürünleri, sıhhi tesisat malzemeleri, takım tezgâhları, ev tekstil ürünleri, dondurulmuş et ürünleri, örülmemiş giyim eşyası ve aksesuvarları."
Devletin % 50-80 arasında değişen oranlarda destek verdiği fuar ile ilgili ayrıntılı bilgi Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş.'nin 0 312 419 19 32 nolu telefonundan veya www.forumfuar.com adresinden alınabilir.