Irak ikinci kapı oldu 

Türkiye, mayıs ayında Irak'a son yılların en büyük çıkarmasını yapacak. Bağdat'ta düzenlenecek Türk İhraç Ürünleri Fuarı, 15 bin m² alanda açılacak


İhracatçılarımız, 2000 yılında olduğu gibi bu yıl da sıkça Irak'a gidecek. Gerek siyasi gerek ekonomik ilişkilerde bahar havası yaşadığımız Irak, Türkiye'nin şu ana kadar yurtdışında düzenlediği en büyük organizasyona ev sahipliği yapacak. Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş.'nin 7-11 Mayıs tarihlerinde 15 bin m² alanda düzenleyeceği Bağdat 3. Türk İhraç Ürünleri Fuarı'na yüzlerce firmanın katılması bekleniyor. 

Proje Sorumlusu Tolga Gülkaya, 2000 yılının hem Irak hem de Türkiye için önemli olduğunu belirterek, bir yılda nelerin değiştiğini şöyle açıkladı: 

"Dış Ticaret Müsteşarlığı, geçen yıl ihracatta hedef ülkeler arasına Irak'ı da dahil etmiş ve 4 yıl aradan sonra Karma Ekonomik Komisyon toplantısı için Irak'a gidilmiştir. Başta Devlet Bakanı Tunca Toskay olmak üzere birçok bürokrat ve işadamını taşıyan Türk Hava Yolları uçağı Kasım 2000'de Bağdat'a inmiştir. 1995'te 5 firmanın katıldığı uluslararası fuarda 2000 yılında 103 katılımcımız stand açmıştır. Irak'a ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 55 oranında artmıştır. Bütün bunlar ilişkilerde eski günlere dönüldüğünü göstermektedir." 

15 bin m² alan
Geçen yıl 61'i Türk İhraç Ürünleri Fuarı'na, 103'ü uluslararası fuara olmak üzere toplam 164 firmanın Forum aracılığıyla Irak'ta ürünlerini sergilediğini anımsatan Gülkaya, şöyle devam etti: 

"Bağdat 3. Türk İhraç Ürünleri Fuarı'nda katılım sektörlere göre olacak. Yani tekstil firmalarımız bir holde otomotiv firmalarımız diğer bir holde yer alacak. Fuar kapsamında düzenlenecek defile, konser gibi etkinliklerle Türkiye her yönüyle tanıtılacak." 

Bir fuar beş hol 

Bağdat 3. Türk İhraç Ürünleri Fuarı'na 5 ayrı alanda katılım sağlanacak. 

Holdingler/Dış Ticaret Şirketleri: Bu holde gıdadan otomotive, dayanıklı tüketim mallarından inşaat malzemesine, mobilyadan jeneratöre, tıbbi malzemeden kâğıt ürünlerine kadar çeşitli ürün-hizmetler sergilenecek. 

İnşaat/Yapı Malzemeleri/Elektrik/Elektronik/Telekomünikasyon/Bilişim: Bu holde müteahhitlik hizmetleri, yapı malzemeleri, inşaat malzemeleri, telekomünikasyon teçhizatı, elektrik direkleri, iletim hatları, aydınlatma elemanları, kablolar, jeneratör, güç iletim sistemleri, klima, duy-akım anahtarları, sigorta, fiş, priz, eletronik malzemeler (TV, video, müzik seti), bilgisayar ve ekipmanları, telefon ve telefon santralı, cep telefonu ve aksesuvarları sergilenecek. 

Otomotiv/Otomotiv Yan Sanayi/İş Makineleri/Takım Tezgâhları/Hafif Sanayi: Bu holde otomobil, otobüs, minibüs, kamyon, kamyonet, ambulans, her türlü oto yan sanayi ürünü, oto aksesuvarları, araç teçhizatları, römork ve çekerler, iç-dış lastikler, iş makineleri, imalat makineleri, değirmen makineleri, ahşap işleme makineleri, metal işleme makineleri, kaynak makineleri, kapı-pencere doğrama makineleri sergilenecek. 

Gıda/Tarım/Sulama/Ambalaj/Temizlik Mlz./Tıbbi Mlz./Kırtasiye/Kozmetik: Bu holde bakliyat, hububat, ekmeklik buğday, un, salça, çay, şeker, şekerleme, dondurulmuş gıda, bisküvi, çikolata, sıvı yağ-margarin, maya, baharat, tezi meyve-sebze, kuru ve kurutulmuş meyve, kabuklu meyve-kuruyemiş, alkollü ve alkolsüz içecekler, sulama ekipmanları, ambalaj makineleri, gıda makineleri, tarım makineleri, soğutma makineleri, dondurma makineleri, sabun, deterjan gibi temizlik malzemeleri, kozmetik ürünler, kâğıt, defter, kalem vb. kırtasiye malzemeleri, ofis araçları, tıbbi cihazlar, ortopedik ürünler, medikal malzeme, süs eşyaları sergilenecek. 

Tekstil/Deri/Konfeksiyon/Mobilya/Otel Ekipmanları/Dayanıklı ve Dayanıksız Tüketim Malları: Bu holde kadın, erkek ve çocuk giyim eşyaları, çorap, iç çamaşır, gömlek, pantolon, kumaş, spor ayakkabı, ayakkabı malzemeleri ve aksesuvarları, deri hammaddeli ürünler, kaliteli deri ürünleri, ev tekstil ürünleri, ev ve büro mobilyaları, halı, plastik masa-sandalye, mutfak eşyaları, otel ekipmanları, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi dayanıklı tüketim malları sergilenecek. 

Devlet ve KOSGEB tarafından desteklenen fuarın katılım ücreti ise şöyle: 
Kapalı alan tüm hizmetler dahil m² ücreti: 350 dolar + KDV, açık alan nakliye ve gümrük hizmetleri dahil m² ücreti: 200 dolar + KDV.