Sayfayı Yazdır
 Fuar Listesi
Türk İhraç Ürünleri Fuarı 
 
 
Türk İhraç Ürünleri Fuarı
Türk İhraç Ürünleri Fuarı
08.11.2006-12.11.2006
Trablus-Libya
Fuar Başvuru Formu
Fuar Detayı   Yerleşim Planı   Ülke Bilgisi   Sonuç Raporu   Fuar Destekleri

Turkish Expo
Türk İhraç Ürünleri Fuarı
8-12 Kasım 2006
Trablus-LİBYA


Afrika birliğinin ilk adımı SIN-SAD ile çok geniş bir coğrafyaya gümrüksüz ticaret olanağı...
Libya coğrafi konumu nedeniyle Afrika ile Avrupa ticareti arasında köprü görevi görmektedir. Libya’yı düşünürken komşuları Nijer, Çad, Sudan, Tunus, Cezayir ve Mısır’la birlikte 143,5 milyonluk bir potansiyelin değerlendirilmesi gerekir. Ayrıca merkezi Trablus’ta bulunan ve “Afrika Birliği”nin ilk adımı sayılan “Sahil ve Sahra Devletleri Topluluğu SIN-SAD”; Libya, Cibuti, Gambiya, Burkina Faso, Senegal, Çad, Mali, Nijer, Sudan, Eritre, Orta Afrika Cumhuriyeti, Fas, Mısır, Benin, Nijerya, Somali, Togo, Fildişi Sahilleri, Gana, Gine, Liberya, Sierra Leone ve Tunus olmak üzere 23 ülkenin yan yana gelmesi ile çok geniş bir coğrafya oluşturmaktadır. “SIN-SAD” da Afrika’nın çok önemli bir bölümünü oluşturan bu ülkelere yapılacak ticarette gümrük birliği gibi önemli avantajlar sağlamaktadır.

8-12 Kasım 2006 tarihleri arasında düzenlenecek Türk İhraç Ürünleri Fuarı; “İnşaat”, “Sanayi”, “Gıda”, ve “Tekstil, Deri, Konfeksiyon, Aksesuarları, Ev Tekstili, Mobilya ve Dayanıklı Tüketim Malları” olmak üzere 4 ana bölümden oluşacaktır.

İNŞAAT

35 milyar Dolarlık kalkınma hamlesinin en önemli ayağı İnşaat Sektörü…
BM ambargosunun kalkmasıyla birlikte önemli bir değişim sürecine giren ve kalkınma hamlesi başlatan Libya, büyük projeleri ile tüm dünyanın dikkatini çekmektedir.

Petrol fiyatlarındaki yükselmeden dolayı ekonomi fazlası oluşmaya başlayan Libya’da hükümet, altyapı projelerine büyük bir hız vermiştir. Petrol ve Gaz Tesisleri, Turizm, Enerji Üretim ve Dağıtımı, Su ve Sulama, Ulaştırma ve Telekomünikasyon konuları ile ilgili inşaat çalışmalarının yanı sıra 200 bin konut ihtiyacı Libya’yı inşaat sektörü açısından çok cazip bir konuma getirmiştir.

Petro-Gaz Sektörü ve İnşaat
Ambargodan en fazla etkilenen ve Libya ekonomisinin bel kemiği olan petrol ve gaz sektöründe, zarar gören mevcut rafinerilerin yenilenmesi büyük bir öncelik taşımaktadır.
Hedeflenen üretim kapasitesine ulaşılabilmesi için 6 milyar dolarlık arama ve üretim yatırım gerekmektedir. Bunun yanı sıra doğal gaz üretimi alanında yürütülen 5,6 milyar dolarlık “Batı Libya Gaz Projesi” çerçevesinde üretim tesisleri, işleme üniteleri, pompalama istasyonları ve 540 kilometresi deniz altında olmak üzere 1200 kilometrenin üzerinde doğal gaz boru hattı döşenmesi söz konusudur.

Turizm ve İnşaat
Petrol gelirlerine olan bağımlılığı azaltmak amacıyla ülkede ikinci sektör ilan edilen turizmde var olan 6000 yatak kapasitesinin 60000’e çıkarılması hedeflenmektedir.
Gerek var olan ancak çok fazla eskimiş tesislerin yenilenmesi, gerekse 2000 kilometrelik bakir sahil şeridinin altyapı, yatak kapasitesi ve ulaşım açısından baştan imarı, 5 yıllık dönem içinde 7 milyar dolara varan bir yatırım ön görmektedir.

Elektrik ve İnşaat
Hızla artan nüfus ve sanayi sektörünün her geçen gün büyümesi sonucu gereken elektrik üretiminin artırılması ve iyileştirilmesi çalışmaları çerçevesinde; yeni santrallerin inşası, nakil hatları, dağıtım şebekesinin iyileştirilmesi yanı sıra ulusal enterkonnekte sistemin iyileştirilerek Mısır ve Tunus’a bağlantı yapılması gibi çalışmalar için 9.5 milyar dolarlık bir yatırım söz konusudur.

Su ve İnşaat
Libya’da dünyanın en büyük sivil mühendislik projelerinden biri olan GMMR başlatılmış ve sürdürülmektedir. Avrupa buzul çağından kalan yer altı su rezervlerinden çıkarılan suyun binlerce kilometre kat ederek nüfusun yoğunlaştığı sahil şeridine ulaştırılmasını hedefleyen proje tamamlandıktan sonra bile bakım ve onarım çalışmaları devam edeceği için müteahhitlik sektörü için önemli bir iş alanı olma özelliğini sürdürecektir.

Ulaştırma ve İnşaat
Toplam 25 bin kilometre değişik özelliklerde karayoluna sahip olan Libya’da kişi başına düşen taşıt oranı tüm Afrika ülkeleri ortalamasının üstündedir. Komşuları Nijer ve Çad ile bağlantı sağlayacak karayolu projesi hükümetin öncelikli projeleri arasındadır. Bir diğer önemli proje ise Tunus sınırından Mısır’a uzanan ve ülkeyi doğu-batı yönünde boydan boya kat edecek olan otoyol projesidir. Ayrıca 1965 yılından bu yana demiryolu işletmeciliğinin olmadığı Libya’da 4 milyar dolara mal olacak, 3170 kilometrelik bir demiryolu projesinin gerçekleştirilmesi gündemdedir.

Bu Bölümde Sergilenecek Ürünler

Yapı malzemeleri: Karo seramik, fayans, sıhhi tesisat ürünleri, prefabrik yapılar ve aksesuarları, iç dekorasyon, mobilya, sauna ve su teknolojileri, ekolojik binalar, yapı teknolojileri, pencere, kapı, çatı, bahçe ekipmanları, yüzme havuzları, garajlar, tuğla, yer kaplamaları, bina restorasyon çalışmaları, ön cephe inşaatı, su geçirmeyen ürünler, izolasyon, yangın önleme sistemleri, tesisat işlerinde kullanılan parçalar, banyo ve mutfak ekipmanları, kilitler, marangozluk malzemeleri, beton, çimento, boya ekipmanları, boya, vernik ve yapıştırıcılar, tavan ve asma tavan sistemleri, akordeon ve sürgü kapı, ahşap yapı sistemleri, kereste malzemeleri, laminant parke, bölme duvarları, sıva, alçı, duvar kaplamaları, duvar kağıtları, merdiven ve merdiven sistemleri, doğal taşlar, mermer, cam yapı malzemeleri, çelik çerçeveler, alüminyum yapılar, iskele sistemleri, PVC pencere, kapı, panjur sistemleri
Altyapı projeleri ve mühendislik, müteahhitlik hizmetleri: Yol inşaatı ve makineleri, bariyerler, çit, parmaklık, park sistemleri, kablo sistemleri, kanalizasyon sistemleri, yüzey sağlamlaştırma (destekleme), vibrasyon sistemleri, su depolama sistemleri, yol çizme materyalleri ve malzemeleri, asfalt fabrikaları ve sistemleri, beton karıştırıcıları ve fabrikaları, trafik ışıkları ve trafik ekipmanları, inşaat planlamaları, müteahhitlik ve mühendislik hizmetleri, inşaat sektörüne özgü bilgi işlem sistemleri, bilgisayarlar, anahtar teslimi projeler, sanayi binaları, beton parke üretimi yapan fabrikalar, baraj ve havaalanı inşaat ve teknolojileri, sektörel dernekler, kurum ve kuruluşlar ile yayınlar
İnşaat makineleri, ekipmanları: İnşaat makineleri, yedek parçaları ve ekipmanları, inşaat ve maden arama makineleri, sondaj makineleri (su, petrol) ekipmanları, elektronik teknolojileri ve ekipmanları, pompa ve kompresörler, inşaat sektörüne özgü test ve ölçme cihazları, yapı malzemeleri yapan makine ve ekipmanlar, tesisat makine ve ekipmanları, demir ve çelik konstrüksiyon, çok amaçlı kullanılan makineler, kazı makineleri, forklift ve greyderler, vinçler
Elektrik, elektronik malzemeler ve teknolojileri: Dış aydınlatma, elektrik sistemleri, enerji sarfiyatını önleme sistemleri, enerji dağıtımı, jeneratör, aydınlatma sistemleri, güvenlik üniteleri, güneş enerjisi, yük ve yaya asansör konstrüksiyonları, uydu sistemleri, elektrik kabloları, ölçme sistemleri, ısıtma, soğutma, güç istasyonları ve ekipmanları
Havalandırma, sıhhi tesisat teknolojileri: Su arıtma sistemleri, ekipman ve materyalleri, alternatif ısıtma sistemleri, dışarıya ve içeriye yerleştirilen şömine, alttan ısıtma sistemleri, radyatör ve radyatör kaplama, ısıtıcı ve brülörler, ısıtma sirkülasyon pompaları, havalandırma üniteleri, bina içi soğutma sistemleri, boru hatları, mengeneler, tanklar, vantilatör, soğutma sistemleri

SANAYİ

Petrol dışı endüstrilerin de güçlendirilmesi hedefleniyor...
Libya’da petrole dayalı endüstriler, demir ve çelik endüstrisi, küçük çaplı tekstil ve çimento fabrikaları ve çeşitli gıda maddesi üretimine yönelik endüstriler bulunmaktadır. Ülkeye yabancı sermaye çekilmesinin ana hedeflerinden bir tanesi petrol dışı endüstrilerin güçlendirilmesi olmakla birlikte, hidrokarbon ve elektrik üretim ve şebekesinin yenilenmesine yönelik yatırımlar önümüzdeki dönemde Libya’nın yatırım için bütçesinde en fazla para ayırdığı ve yabancı sermayenin yöneleceği sektörler olarak değerlendirilmektedir.

Ülkedeki en büyük endüstri tesisi Libya Demir ve Çelik Fabrikasıdır. Wadi Şhati bölgesinde bulunan demir rezervleri tesislerin başlıca kaynağını oluşturmaktadır. Üretimin yaklaşık yarısı Avrupa ülkelerine satılmaktadır.

Libya’nın sanayisinde, petrol, demir-çelik, gıda işleme, tekstil, çimento gibi sektörler başta gelmektedir. Ayrıca ithal kalemleri arasında makine, taşıma ekipmanları, yarı mamüller, gıda ve tüketim malları en ön sırayı almaktadır. İthal ettiği ülkelerin başında İtalya (%25.2), Almanya (%11), G.Kore (%6), İngiltere (%5.4), Tunus (%4.7) ve Türkiye (%4.6) bulunmaktadır.

Libya petrol üretimindeki avantajını kullanarak güçlü bir kimya sanayii yaratmayı hedeflemektedir. Ulusal Petro Kimya Şirketi’nin Marsa El Brega tesisleri en önemli kimyasal madde üreten endüstri tesisidir. Bu tesiste etanol, üre ve amonyum üretilmektedir. Al Burayqah ve Abu Kammash da önemli kimya tesisleri bulunmaktadır. 5 büyük petrol rafinerisinden 2 sinin (Zaviya-Raslanuf) geliştirilmesi ve kapasitesinin artırılması çalışmaları sürmektedir. Almanya ve İtalya’da dağıtım şebekeleri de kurmuş olan (Ulusal Petrol Şirketi) NOC’ un deniz aşırı petrol rafinerisi edinme planları da bulunmaktadır. NOC’ un denizaşırı şirketi olan Oilinvest’in çeşitli Avrupa ülkelerinde (İsviçre-İtalya) küçük ve orta ölçekli rafinerileri bulunmaktadır.

Yatırımlara 5 yıl vergi muafiyeti...
Ülkede yeni endüstri atılımı sonucunda gıda işleme ve paketleme, deterjan ve sabun, kağıt, boru, kiremit ve tuğla, seramik ve mermer işleme ve un değirmenciliği tesisleri kurulmuş bulunmaktadır. Bu tesislerin kurulmasına yönelik olarak Kalkınma Bankası önemli kredi kolaylıkları sağlamakta, üretime başlayan tesisler 5 yıl her türlü vergiden muaf tutulmaktadır.

Kalkınma Bankası; Mobilya, Kâğıt, Matbaa, Kimya ve Plastik, Un Değirmeni, Medikal ve tıbbi cihazlar, Yem, İnşaat Malzemeleri Üretimine Yönelik Endüstri Tesisleri, Boru, Kiremit ve Tuğla gibi küçük ve orta ölçekli endüstri tesisi projelerine kredi kolaylıkları sağlamaktadır.

Bu Bölümde Sergilenecek Ürünler
Tarım makine ve ekipmanları, değirmen makineleri, tekstil-deri makineleri ve ekipmanları, matbaa makineleri ve ekipmanları, ambalajlama makineleri, metal işleme teknolojisi, PVC ve alüminyum işleme makineleri, inşaat makineleri, kaynak makineleri, pompa, kompresör, vana, redüktör, kalıp elemanları, motorlar, dişli kutuları ve aksesuarları, torna tezgâhları ve CNC’ler, metal endüstrisi, ölçme aletleri, vinç ve konveyör bantları, sıvı ve havalı hidrolik makine ekipmanları, ısı ölçüm cihazları, hassas mühendislik aletleri, mekanik ölçme ve kontrol araçları, diğer hassas aletler ve ölçüm cihazları, kimya-selüloz, inşaat, elektrik, elektronik, enerji, çevre teknolojileri, gıda teknolojileri, plastik mamuller, her türlü makine ve makine yedek parçaları, mühendislik hizmetleri, ısıtma ve soğutma endüstrisi, arıtma sistemleri, klima ve sanayi vantilatörleri, orman ürünleri, demiryolu malzemeleri, otomobil ve oto yedek parçaları.

GIDA

Gıda ihtiyacının %80’ini ithal eden bir ülke...
Libya’nın %90’ını oluşturan çöl nedeniyle tarıma elverişli alan % 1.7 ile sınırlıdır.
Libya, petrol gelirlerinin önemli bir bölümünü tarım sektörünün geliştirilmesinde kullanmasına ve büyük sulama projeleriyle üretimi artırmaya çalışmasına rağmen gıda üretiminde kendine yeterli bir ülke değildir. Gıda ihtiyacının % 80’ini ithal etmek zorundadır.

İçki ve her çeşit alkollü meşrubat, yaş meyve, dondurulmuş, kurutulmuş veya işlenmiş sebze, zeytinyağı, su, maden suları ve gazlı sular, yumurta, kümes hayvanları ve kuşlar, hazırlanmış et, bundan yapılmış yemekler ve tüketim amaçlı hayvani yağlar, konserve yapılması için ton balığı ve dondurulmuş balık ithalatı yasak ürünler kapsamındadır. Bunların dışında tüm gıda ürünleri Libya pazarında alıcı bulacaktır.

Bu Bölümde Sergilenecek Ürünler
Süt ve süt ürünleri, balık ve deniz ürünleri, pastane ürünleri ve ekipmanları, bakliyat, yağ, katıyağ, un, şeker, çay, kahve, baharat, toz içecekler, kuruyemiş, şekerleme, bisküvi, kurabiye ve ekmek, sakız, şeker ve çikolata, bal, reçel, helva, lokum, içecek yapımında kullanılan malzemeler.

TEKSTİL, DERİ, KONFEKSİYON, AKSESUARLARI, EV TEKSTİLİ, MOBİLYA VE DAYANIKLI TÜKETİM MALLARI

Türk Malları Kalite-Fiyat Avantajına Sahip...
Libya’dan ham petrol, kimyasal ürünler ve deri ithal eden Türkiye, bu ülkeye önemli oranda dayanıklı tüketim malları, ev tekstili ve mobilya ihraç etmektedir. İkincil sektörlerde Libya'nın imalat sanayinin küçüklüğü, tüm mamul ve yarı mamul ürünlerin ithal edilmesini zorunlu kılmaktadır. Libya'nın genç, hızlı büyüyen ve eğitimli nüfusunun buzdolabından arabaya, giyimden bilgisayarlara kadar her şeye ihtiyacı vardır.

Türk mallarının kalite-fiyat açısından cazip olması nedeniyle özellikle tekstil-konfeksiyon ürünleri, Libya pazarında her zaman alıcı bulmaktadır.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in Haziran 2004’te gerçekleştirdiği Libya ziyaretinin ardından Ağustos 2004’te Türkiye’de gerçekleştirilen Türkiye-Libya Karma Ekonomik Komisyonu 19. Dönem Toplantısı, Libya ve Türkiye ilişkilerinde hareketli bir dönemin kapılarını aralamıştır. Görüşmelerde, Serbest Ticaret Anlaşması’nın hedeflendiği Libya ile gelecek üç yılda ticaret hacmini 3 milyar dolara çıkaracak bir yol haritası çizilmiştir.

Bu Bölümde Sergilenecek Ürünler
Erkek ve kadın giyim eşyaları. (takım, ceket, pantolon, etek, elbise, gömlek, dokuma bluz-gömlek, şort, her çeşit triko, deri konfeksiyon ürünleri, jeans)
Bebek ve çocuk giyim eşyaları. (bebe kıyafetleri, bere, önlük, zıbın, patik, vb.)
İç giyim, pijama, gecelik, sabahlık.
Üniformalar.
Gelinlik-damatlık.
Palto, yağmurluk, mont, kaban.
Hobi giysileri ve spor giysileri. (yüzme, dağcılık, avcılık, kayak, balıkçılık, atçılık, tenis, golf giysileri)
Ateşe dayanıklı giysiler.
Çorap ve aksesuarları.
Kemer, eşarp, şal, kravat, eldiven, şemsiye, şapka, çanta.

Konfeksiyon yan sanayi. (etiket, askı, düğme, pul, payet, makara, bobin, masura, vatka, kurdele, kopça, kanca, barkod sistemleri, paketleme, tela, astar, dar dokuma, iplik, fermuar, çıt çıt vb.),
Ayakkabı, terlik, spor ayakkabı, sandalet.
İpek, deri, yün ve pamuklu kumaşlar, polyester ürünler, dikiş aksesuarları.
Mağazalar için manken, alarm sistemleri, depo ve raf sistemleri.

Buzdolabı, T.V., çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, derin dondurucu, süpürge, fırın, aspiratör, şofben, termosifon, küçük elektrikli ev aletleri, plastik ev gereçleri, kozmetik ve bijuteri ürünleri, yatak örtüsü, perde, tül, masa örtüsü, güneşlik, halı, kilim, duvar kağıdı, nevresim takımı, yatak, yastık, yorgan, klozet takımı, banyo perdesi, banyo ve mutfak aksesuarları, avize, havlu, battaniye, pike, yer döşeme ve kaplamaları, korniş, ev mobilyası ve aksesuarları, ofis mobilyaları, banyo ve mutfak dolapları, bahçe mobilyaları, döşemelik kumaş.

Fuar Hakkında Bilgiler


Fuar, Trablus Uluslararası Fuar Alanı’nda 08-12 Kasım 2006 tarihlerinde düzenlenecektir. Organizasyonunu Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş.’nin gerçekleştireceği fuarın tanıtımı televizyon, radyo, gazete ve afişler yoluyla komşu ülkelerde ve diğer Afrika ülkelerinde de yapılacaktır.

Fuara Katılım Ücreti ve Ödeme Şekli

Nakliye ve gümrük hizmetleri dahil m2 ücreti: 300 ABD Doları
Nakliye hariç m2 ücreti: 250 ABD Doları’dır.

En küçük stand 9 m2’dir.

Ödemelerin yapılabileceği banka hesap numaraları
BANKA YTL HESABI USD HESABI
Garanti Bankası Yenişehir Şb. (411) 6297558 9092049
Akbank Ankara Ticari Şb. (834) 164696 703

BANKA YTL HESABI USD HESABI
Garanti Bankası Yenişehir Şb. (411) 6297558 9092049
Akbank Ankara Ticari Şb. (834) 164696 703

Fuar Katılım Ücretine Dahil Hizmetler

Stand konstrüksiyonu, halı, 1 masa, 2 sandalye, 1 çöp sepeti, 1 küllük, 2 raf, her 3 m2’ye bir spot, standların alınlık yazıları, sergilenecek ürünlerin Türkiye-Trablus-Türkiye nakliyesi (kiralanan her metrekare stand için 0.15 m3 ve 40 kg. sergi malının nakliyesi Forum’a ait olup, bu hacmi aşan her bir m3 için 300 ABD Doları, her kg. için 2 ABD Doları katılımcı firma tarafından ödenecektir), tanıtım faaliyetleri, davetiye, “Katılımcılar Kataloğu”nda firma bilgilerine yer verilmesi, genel temizlik ve güvenlik hizmetleri.

Ekstra Malzeme ve Hizmetler

Fuar katılım ücretine dahil hizmetler dışında talep edilecek eşya ve hizmetler (tv, video, ekstra yapı tesisat ve dekorasyon malzemeleri, buzdolabı, hostes, tercüman vb.) bedeli karşılığı Forum A.Ş. tarafından sağlanacaktır.

Katılımcılara Sağlanacak Devlet Desteği

• Yurtdışı sektörel nitelikli milli katılım veya Türk İhraç Ürünleri Fuarı’na katılan firma ve kuruluşlara 15.000 ABD Doları’nı aşmamak üzere fuar katılım ücretinin % 50’si,
• Sektörel Dış Ticaret Şirketi (SDŞ) statüsündeki kuruluşlara, sektörel nitelikli milli katılım veya Türk İhraç Ürünleri Fuarı’nda 15.000 ABD Doları’nı aşmamak üzere katılım bedelinin %75’i devlet tarafından ödenecektir.

Katılımcılar Katalogu

“Katılımcılar Katalogu”, 12x21 cm. boyutlarında, basılacak ve İngilizce hazırlanacaktır. Katılımcı, profesyonel ziyaretçi ve Trablus’taki ilgili kurum-kuruluşlar ile ticari temsilciliklere dağıtılacak kataloga dileyen firma reklam verebilecektir.

Reklam Fiyatları

Arka Kapak Renkli 500 ABD Doları
Kapak İçleri Renkli 350 ABD Doları
İç Sayfalar Renkli 250 ABD Doları

Seyahat ve Konaklama

Fuara katılacak firma temsilcileriyle ziyaretçilerin seyahat ve konaklama işleri Forum A.Ş.’nin kuruluşu olan 3F Turizm Seyahat Ltd. Şti. tarafından organize edilecektir.

 
Copyright © 2001-2006  Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş.
Meşrutiyet Cad. No: 29/14 06420 Kızılay-Ankara/TÜRKİYE
Tel: +90 (312) 419 19 32 (pbx)
Faks: +90 (312) 419 19 37